Türkiye bankalarının kârlılığı düşecek
S&P, Türkiye bankalarının 2018'de kârlılığının azalacağını belirterek, "Türkiye'nin Batı'yla bozulan ilişkileri Türkiye bankaları için bir zorluk" değerlendirmesi yaptı.
EKONOMİ - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye bankalarının kârlarında 2018 yılında düşüş bekliyor. Kurum tarafından yayınlanan raporda, Türkiye bankalarının kârlılıklarında 2018 yılı için beklenen azalmanın, daha yüksek toptan fonlama ve mevduat maliyetleriyle küçülen net faiz marjına bağlı olarak gerçekleşmesi öngörülüyor.
Raporda, 2017 yılı boyunca küçülen borç hacminin ve 2018 yılının ocak ayından itibaren yüzde 20'den yüzde 22'ye yükselen Kurumlar Vergisi'nin altı çizildi. Kârlarda gerçekleşmesi beklenen düşüşün altında yatan sebepler arasında, hükümetin mali teşvik paketinin içerisindeki kredi desteğindeki düşüş, enflasyonel baskılarla başa çıkmak için sıkılaşacak para politikası ve Türk Lirası'nın dolar karşısındaki değer kaybı gösteriliyor.
Türk bankalarında 2018'de ana zayıflık alanının, 2017 yılında olduğu gibi, fonlama ve varlık kalitesi olacağını ifade eden S&P, "Bankaların faaliyet ortamlarında ön plana çıkan risklerin bu alanların lirada değer kaybına ve siyasi risklere kırılganlıklarını artırabileceğine inanıyoruz" dedi.
Türk bankalarının kredilerinin yaklaşık üçte birinin döviz cinsinden olduğuna işaret eden S&P, lirada değer kaybının bazı kredi kullanıcılarının geri ödeme kabiliyetlerini baltalama potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.
BATI İLE İLİŞKİLERİN KÖTÜLEŞMESİ RİSKLERDEN BİRİ
S&P, Türk bankaları için bir başka risk olarak da Türkiye'nin Almanya ve ABD gibi ekonomik veya askeri ortakları ile ilişkilerinin kötüleşmesini de işaret etti.
Ayrıca S&P, "Türkiye'nin Batı'yla bozulan ilişkileri Türk bankaları için bir zorluk. Türk bankalarının faaliyet ortamına dair yükselen riskler fonlama ve varlık kalitelerinin 2018'de siyasi riskler ve liranın değer kaybına karşı hassasiyeti artırabilir" değerlendirmesinde bulundu.
Kredi derecelendirme kuruluşu, Halkbank hakkında da değerlendirme yaparak, "ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi büyük bir ceza verirse yatırımcı algısı zarar görür" ifadesine yer verdi.
ARTAN JEOPOLİTİK RİSKLER VURGUSU
Geçtiğimiz günlerde Deutsche Bank analisti Kazım Andaç'ın raporunda, "Gelişen piyasalara yönelik pozitif algı, değerlemelerin görece cazibesi ve güçlü bir 2018 beklentisinin etkisiyle, Türkiye bankacılık endeksinde son dönemde görülen yukarı yönlü hareketin ardından mevcut değerlemelerin büyük ölçüde kısa vadede destekleyici unsurları yansıttığını düşünüyoruz" ifadesi yer almıştı.
Raporda, "Artan jeopolitik ve yurt içi riskler ile TL cinsinden fonlama maliyetinin büyük ihtimalle yakın bir zamanda düşmeyeceği yönündeki görüşümüzün sonucu olarak Türk bankalarının artık daha iyi performans göstermesinin büyük bir ihtimalle mümkün olmayacağını düşünüyoruz" denmişti.
Yine JP Morgan da, Türkiye'de beklentilerden güçlü gelen büyümenin bu yıl ivme kaybedeceğini, jeopolitik risklerin uzun vadeli yatırımları engellediğini belirtti. JP Morgan açıklamasında, "Jeopolitik risklerde keskin artış ve 2019 seçimlerine yönelik belirsizlik insanları tedirgin etmeye devam ediyor ve uzun vadeli yatırımları engelliyor" değerlendirmesi yapılmıştı.