Ankara alarm veriyor: Filyasyon ekiplerinin hastaya ulaşması 3 günü buluyor
Haberturk yazarı Muharrem Sarıkaya, Ankara'daki salgının boyutuna dikkat çektiği yazısında vaka sayısındaki artış nedeniyle filyasyon ekiplerinin kendilerine iletilen adreslere yetişmekte güçlük çektiğini aktardı.
Haberturk yazarı Muharrem Sarıkaya, vaka sayısının en yüksek olduğu illerden biri olan Ankara'ya dikkat çekti. Sarıkaya, "Ankara’da ekipler vakaya yetişemiyor" başlıklı yazısında vaka sayısındaki artış nedeniyle filyasyon ekiplerinin Covid-19 hastalarına ulaşma süresinin 24 saatten 2-3 güne çıktığını söyledi.
Sarıkaya, görüştüğü Doç. Dr. Yavuz’un kendisine, "Filyasyon ekiplerinin vaka sayıları çok olması nedeniyle gün içinde kendilerine iletilen adreslerin tamamına ulaşamadıklarını ve sorun yaşadıklarını belirtti" dediğini aktardı.
'FİLYASYON EKİPLERİNİN VAKAYA ULAŞMASI 2-3 GÜNÜ BULUYOR'
Sarıkaya, yazısından ilgili bölüm şöyle:
"Ankara’daki salgının çok faktörlü olduğunun da belirten Doç. Dr. Yavuz, nedenlerden birinin kamu kurumları olabileceğine dikkat çekti. Bu aşamada Doç. Dr. Yavuz, salgını izole etmek için oluşturulan filyasyon ekiplerinin testi pozitif çıkanlara ulaşma süresine dikkat çekti. Salgının önüne geçebilmek için bunun en fazla 24 saat içinde gerçekleşmesi gerekiyormuş. Bakan Koca, salgının en yoğun olduğu Nisan-Mayıs döneminde TBMM Komisyonu’ndaki sunumunda bu süreyi 27 saat olarak açıklamış.
Doç. Dr. Yavuz’a "Bu süre şimdi ne kadar?" diye sordum, 30 asistanından 22’si filyasyon ekibinde görev yapan öğretim üyesi olmanın verdiği bilgi akışıyla sürenin 2-3 güne çıktığını belirtti.
VAKA SAYISI ARTINCA İLAVE YAPILDI
Ankara’da salgının boyutunu gösteren en iyi örnek Coronavirus enfeksiyonu kapan kişilerin temaslı oldukları kişileri belirlemek için oluşturulan filyasyon ekipleri…
Salgının ilk günlerinde en fazla 6-8 saat içinde virüs kapmış olan kişinin evine gidiyor, ilaçları ile birlikte tedavi yöntemleri sunuluyor, temas ettiği kişilerle ilgili de veriler alınıyordu.
Vaka sayısı artmaya başlayınca önce ekiplere yeni ilaveler yapıldı.
Özellikle ağız içi çalıştıkları için hasta bakmaları riskli olan üniversite hastanelerinin Diş Hekimliği fakültelerinin asistan hekimlerinden faydalanıldı.
Son dönem salgın artınca başka bölümlerden de alınmaya başlandı…Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı uzmanlarından Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, salgının yayılmasının en önemli nedeninin temas olduğunu anımsattı.
'ANKARA'DAKİ SALGIN ÇOK BOYUTLU'
"Sağlık Bakanlığı temas yoğunluğunun nerelerde ve hangi nedenlere dayalı olduğunu biliyordur, bizim elimizde bu veriler yok" dedi. Ankara’daki salgının çok faktörlü olduğunun da belirten Doç. Dr. Yavuz, nedenlerden birinin kamu kurumları olabileceğine dikkat çekti.
Bu aşamada Doç. Dr. Yavuz, salgını izole etmek için oluşturulan filyasyon ekiplerinin testi pozitif çıkanlara ulaşma süresine dikkat çekti.
Vücudundaki ateş yüksekliği, öksürük, boğaz ağrısına bakıp enfeksiyon kaptığından şüphe edilenlere test yapıldığını anımsatıp ekledi:
"Bu kişiye evine gitmesi gerektiği söyleniyor. Ama testlerde yığılma olduğu için testin sonucu en erken 2 günde çıkıyor. Bazen bildirimi ile 3 günü buluyor. Pozitif olduğu belli olduktan sonra da 3 gün filyasyon ekibinin gelmesini bekliyor; 6 gün demek. Oysa izolasyon süreci önemli, hemen müdahale ile salgın durdurulabilir."
'O KADAR YÜKLÜ ADRESE YETİŞMELERİNİN İMKANI YOK'
Filyasyon ekiplerinin vaka sayıları çok olması nedeniyle gün içinde kendilerine iletilen adreslerin tamamına ulaşamadıklarını ve sorun yaşadıklarını belirtti.
'Bu kez neden adreslere gidemedikleri sorgulanıyor. O kadar yüklü adrese yetişmelerinin imkanı yok. Sıkıntılı bir sürece tanıklık ediliyor' dedi ve şu soruyu yöneltti: 'Bugün böyle olan salgının durumunun 3-4 hafta sonra grip vakaları ile ne hale geleceği görülmeli…'"