Arabayı çalıştırır çalıştırmaz klimayı açmak sağlığa zararlı
Artı Gerçek - Çoğu kişi otomobiline oturur oturmaz klimayı çalıştırır. Uzmanlar bunun sağlığa zararlı olduğu uyarısında bulunuyor.
Arabalar park edildikten sonra camları kapalı bir şekilde bırakıldığından, içeride kanser yapan bileşiklerden biri olan benzen birikiyor. Gölgede bırakılan bir arabanın içinde 400 ila 800 mg benzen birikir.
Örneğin, araç 16 dereceden yüksek bir hava sıcaklığında güneşe bırakıldığında, içeride biriken benzen miktarı 2000 ila 4000 miligrama kadar yükselebiliyor. Bu da sağlık açısından kabul edilebilir seviyeden 40 kat daha fazlası demek.
Camlar kapalı bir şekilde arabada oturulduğunda benzen solunuyor. Bu da karaciğerinize, kemik dokularını ve böbrekleri etkiliyor.
Klima, soğuk hava üflemeye başlayana kadar, öncelikle içeride ısınan havayı ve beraberinde benzeni dışarı üflediğinden, arabaya oturulur oturulmaz klimanın çalıştırılması doğru değil. Arabaların kullanım kılavuzlarında da klimayı çalıştırmadan önce camları açmalısınız uyarısı yer alıyor. Bu nedenle, arabaya oturduğunuzda, bir koku almasanız bile, önce 1-2 dakika camları açıp sonra klimanın çalıştırılması ve birkaç dakika böyle kalınması gerekiyor.
BENZEN NEDİR?
Wikipedia'da benzen ile ilgili şu bilgiler veriliyor: Benzen, aren veya aromatik hidrokarbonlar olarak adlandırılan organik bileşikler sınıfının en basit üyesidir. Renksiz, alevlenebilen, kaynama noktası 80,1 °C, erime noktası 5,5 °C olan bir sıvıdır. Moleküler formülü C6H6'dır. Benzen, endüstriyel bakımdan kıymetli olduğu gibi yapısı bakımından da kimya çalışmalarında önemlidir. Kan hücrelerini öldürme etkisi olduğundan kanser yapan bileşikler arasına girer. Eskiden balina yağının ısı etkisiyle bozunmasından elde edilen gaz, basınçla evlere gönderilir ve aydınlatmada kullanılırdı. Bu gazdan yağımsı bir kısım kalırdı. Benzen, 1825 yılında Michael Faraday tarafından bu yağımsı kısımda keşfedildi. Yaklaşık sekiz sene sonra başka araştırmacılar aynı maddeyi benzoik asidin kireçle oksidasyonundan elde ettiler. 1845'te August Wilhelm von Hofmann benzen diye adlandırdığı aynı maddeyi elde etmek için kömür katranı kullandı. (HABER MERKEZİ)