Gastroenterit enfeksiyonu nedir, Erdoğan'ın hastalığı gastroenterit enfeksiyonu belirtileri nelerdir?
Sağlık Bakan Fahrettin Koca, Erdoğan'ın sağlık durumuna ilişkin açıklama yaptı. Koca, Erdoğan'ın 'Gastroenterit enfeksiyonu' geçirdiğini söyledi. Peki gastroenterit enfeksiyonu nedir, belirtileri nelerdir? İşte ayrıntıları…
Artı Gerçek - Sağlık Bakan Fahrettin Koca, Konya’da katıldığı açılış töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sağlık durumuna ilişkin açıklama yaptı. Erdoğan'ın 'gastroenterit enfeksiyonu' geçirdiğini kaydeden Koca, enfeksiyonun etkisinin azaldığını ve Erdoğan'ın sağlık durmunun iyi olduğunu söyledi.
Koca, özetle şöyle konuştu:
"Cumhurbaşkanımızın sizlere selamı var. Sağlığı ile ilgili bilgi vermeye çalışacağım. Sağlık durumu gayet iyi. Geçirmiş olduğu Gastroenterit enfeksiyonun etkisi azalmış durumda. En kısa zamanda programlarına devam edecekler."
Bakan Koca'nın, Erdoğan'ın gastroenterit enfeksiyonu geçirdiğini açıklamasının ardından gastroenterit enfeksiyonunun belirtileri ve nedenleri merak konusu oldu. Peki gastroenterit enfeksiyonu nedir, neden olur? İşte ayrıntılar...
Mide üşütmesi ya da mide gribi olarak da tanımlanan viral gastroenterit, sulu ishal ve kramp tarzında gelişen karın ağrısı, bulantı-kusma ve bazen de ateşle kendini gösteren bir mide-bağırsak enfeksiyonudur.
Gastroenteritin en yaygın sebebi daha önceden enfekte olmuş bir kişiyle temas veya kontamine yani virüs bulaşmış besin ya da suyu yemek-içmektir. Eğer kişinin başka bir hastalığı yoksa çoğu zaman bu durum bir iki günde kendiliğinden iyileşir.
Ancak bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler için
GASTROENTERİTİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
-Sulu, genellikle kanlı olmayan ishal (kanlı ishal genellikle farklı, daha şiddetli bir enfeksiyon olduğu anlamına gelir.)
-Karın krampları ve ağrıları
-Mide bulantısı, kusma veya her ikisi
-Ara sıra kas ağrıları veya baş ağrısı
-Düşük dereceli ateş
-Bazen iştah kaybı, mide rahatsızlığı, eklem ve baş ağrısı olabilmektedir.
Mide iltihabından gastro, mide mikrobu ve mide virüsü olarak da bahsedilmiştir. Grip ile ilgisi olmamasına rağmen mide gribi ve gastrik grip olarak da adlandırılmıştır.
Küresel olarak, çocuklardaki çoğu vaka, rota virüs’ten kaynaklanır. Yetişkinlerde, noro virüs ve kampilobakter daha yaygındır. Diğer bakteriler (ya da onların toksinleri) ve parazitler de daha az görülen sebepler arasındadır. Bulaşma, uygun olmayan bir şekilde hazırlanmış yiyecek ya da kirli su tüketimi veya bulaşıcı hastalık taşıyan bireylerle yakın temas nedeniyle gerçekleşebilir.
GASTROENTERİTİN TEŞHİSİ NASIL KONUR?
Mide-bağırsak iltihabı, genellikle kişinin gösterdiği semptom ve belirtilere dayanarak klinik olarak teşhis edilir. Sebebini tam olarak belirlemeye, durumun kontrolünü değiştirmeyeceği için çoğunlukla ihtiyaç yoktur.
Ancak, dışkısında kan olanlarda, gıda zehirlenmesine maruz kalanlarda ve son zamanlarda gelişmekte olan ülkeleri ziyaret edenlerde dışkı kültürü uygulanmalıdır.
Ayrıca, takip için tanısal test yapılabilir. Hipoglisemi, yeni doğanların ve çocukların %10’unda görüldüğü için, bu nüfusta serum glikoz ölçümü önerilir.
Şiddetli bir sıvı kaybı endişesi olduğunda, elektrolitler ve böbrek fonksiyonu da kontrol edilmelidir.
GASTROENTERİT NEDEN OLUŞUR?
Gastroenterit virüs, bakteri kaynaklı bir sağlık problemidir. Günlük hayatta birçok durum bu enfeksiyonun oluşmasına sebep olabilmektedir.
Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralanıyor:
- Ellerinizden yediğiniz besinlere mikrop bulaşabilir. Bu durum da sindirim sisteminde enfeksiyona neden olabilmektedir.
- Soslu, kremalı yiyecekler, açıkta satılan yiyecek içecekler, pastörize olmayan süt ve süt ürünleri, çiğ gıdalar enfeksiyon sebebi olabilmektedir.
- Dışarda içeceklere eklenen buzlar genellikle musluk suyundan yapıldığı için enfeksiyona sebep olabilmektedir.
- Havuz ve kirli denize girmek de enfeksiyon kapmaya neden olabiliyor. Mümkün olduğunda temizliğinden emin olunan sulara girilmeli ve su yutmamaya özen gösterilmelidir.
GASTROENTERİT İÇİN ÖNERİLER
- Vücudunuzun tuz, su ve mineral dengesine dikkat etmelisiniz. İshal ve kusma vücutta su kaybına yol açar, bu nedenle bol su içmelisiniz.
- İshal süresince yağsız beslenmeye özen göstermelisiniz. Patates haşlama, yoğurt, elma, muz, havuç gibi ishale iyi gelebilecek besinler tüketebilirsiniz.
- Baharatlardan, bol posalı meyve sebzelerden, kepek ekmeğinden uzak durmalısınız.
- Hekime danışmadan ishal ilacı ya da farklı bir ilaç kullanmamalısınız.
- Uzun süre devam edip, tedaviye cevap vermeyen ishal durumlarında, özellikle kanlı ve sümüklü ishal söz konusuysa altta yatan farklı ve ciddi bir bağırsak hastalığı olabilir. Bu nedenle böyle durumlarda en kısa zamanda Gastroenteroloji uzmanına başvurmalısınız.
CANLI YAYINDA RAHATSIZLANMIŞTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün (25 Nisan) katıldığı Kanal 7 ve Ülke TV'nin ortak canlı yayınında rahatsızlanmış, bir süre ara verilen yayının ardından konuşan Erdoğan, "Üzerinize afiyet midemi üşütmüşüm" demişti. Erdoğan'ın açıklamasının ardından yayın sona ermişti.
Erdoğan'ın katılacağı programlar da iptal edilmişti. (HABER MERKEZİ)