'Hava kirliliğinin azalmasıyla Avrupa'da 11 bin daha az insan ölecek'

Dünya Sağlık Örgütü Sağlığın Çevresel ve Sosyal Etkenleri Direktörü Neira, 'Maskelerimiz sonunda yüzümüzden çıkardığımızda temiz hava solumaya devam etmek istiyoruz' dedi.

'Hava kirliliğinin azalmasıyla Avrupa'da 11 bin daha az insan ölecek'

Temiz Hava ve Enerji Üzerine Araştırmalar Merkezi (CREA) yayınladığı son raporda, koronavirüs (Covid-19) tedbirleriyle sokağa çıkma kısıtlamaları uygulanan Avrupa'da temizlenen hava sebebiyle 11 bin daha az ölüm görüleceği kaydedildi.

Covid-19 salgınının önüne geçmek için Avrupa'da alınan önlemler ekonomileri yatay seyre geçirirken kömür bazlı enerji kullanımında yüzde 40 azalma oldu. Petrol bazlı enerji kullanımı ise üçte bir düştü. Bu durum kıtadaki hava kirliliğini de gözle görülür bir şekilde düşürdü.

CREA'nın raporunun yazarlarından Lauri Myllyvirta, "Bu durum hava kirliliği sebebi ile görülecek 11 bin ölümden kaçınılması demek" dedi.

Çalışmaya göre kömür ve petrol kullanımındaki düşüş sebebiyle havadaki nitrojen dioksid (NO2) yüzde 37 düştü. PM2.5 olarak bilinen hava kirletici küçük parçacıkların oranı da yüzde 10 azaldı.

HAVA KİRLİLİĞİNE BAĞLI ÖLÜMLER DAHA DA AZALABİLİR

Myllyvirta kömür, petro ve gaz yakımı ile ortaya çıkan bu toksitlerin oranının dünyanın farklı yerlerinde de aynı seviyede düştüğünü belirtti. Bu sebeple araştırmacı Myllyvirta, hava kirliliğine bağlı ölümlerdeki azalmanın daha da fazla olabileceğini aktardı.

ARAŞTIRMALARA GÖRE İNSAN ÖMRÜNÜ 3 YIL KISALTIYOR

Geçen ay yayınlanan bir araştırmaya göre hava kirliliği dünya genelinde insan ömrünü ortalama 3 yıl kısaltıyor. Hava kirliliğinden her yıl 8.8 milyon erken ölüm gerçekleşiyor.

Araştırmayı yorumlayan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Sağlığın Çevresel ve Sosyal Etkenleri Direktörü Maria Neira, bu verilerin hükümetlere ekonomilerini yeniden şekillendirmede rehber olması gerektiğini söyledi.

DSÖ: FOSİL YAKITLARA BAĞLI OLMAYAN BİR ENERJİ ÜRETİM ŞEKLİ BULMALIYIZ

Neira, "Maskelerimiz sonunda yüzümüzden çıkardığımızda temiz hava solumaya devam etmek istiyoruz" dedi. Neira, "Eğer gerçekten dünya, ülkelerimiz ve toplumlarımızın sağlığı ile ilgili kaygılarımız varsa fosil yakıtlara bağlı olmayan bir enerji üretim şekli bulmalıyız" ifadelerini kullandı. (Euronews)

Dünya fosil yakıtlar