Meme kanseri en çok artış gösteren kanser türü oldu

WHO'ya bağlı kuruluş tarafından yayımlanan rapora göre; meme kanserindeki artış akciğer kanserini geride bırakarak en çok görülen kanser türü oldu.

Meme kanseri en çok artış gösteren kanser türü oldu

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı'nın (IARC) Küresel Kanser Gözlemevi (GCO) tarafından yayımladığı raporuna göre, meme kanseri, akciğer kanserini geride bırakarak dünyada en çok görülen kanser türü oldu.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Pelin Basım, toplam kanserler içinde oranı yüzde 11.7'ye ulaşan meme kanserindeki artışın nedenlerini ve ne gibi tedbirler alınması gerektiğini anlattı.

PANDEMİ RUTİN KONTROLLERİ ENGELLEDİ

Milliyet'ten Meltem Günay'ın haberine göre, meme kanserindeki artışı üzüntüyle takip ettiklerini belirten Doç. Dr. Basım, "Akciğer kanserlerinde görülen oransal azalış, maalesef meme kanserinde yakalanamadı. Bundaki en önemli etken, akciğer kanserinin en büyük etkeni olan sigara kullanımının azaltılmasına yönelik hükümet politikaları. Oysa ki meme kanserinde etken olan faktörlerden hiçbiri bu kadar göz önünde değil. Örneğin sentetik ve şekerli gıda tüketiminin meme kanseri gelişiminde etkin rol oynadığını biliyoruz ama özellikle çocukların bunları tüketmemesine yönelik tutarlı bir girişimimiz yok. Yine stres yönetimi konusunda etkin kişisel eğitimlere ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.

Basım'ın dikkat çektiği bir nokta ise pandemi nedeniyle rutin kontrollerin aksatılması oldu: "Rutin kontrollerin yanı sıra ufak şikayetlerde hekime danışma konusu da ertelendi. Süre geçtikçe erken yakalanabilecek hastalıklar da ilerledi ve neredeyse teşhis alan tüm meme kanserleri olması gerekenden daha geç dönem tümörlerdi. Bu dönemde lokal ileri evre meme kanseri tabir edilen ve koltuk altı tutulumu ile seyreden hastalıklarda artış gördük."

HAFTADA 3 KEZ ORTA TEMPOLU EGZERSİZ ŞART

Doç. Dr. Basım, risk azaltıcı faktörleri de şöyle sıraladı;

"Haftada üç kez kırkbeş dakikalık orta tempolu egzersiz programı ile sentetik ve şekerli gıdaların alımının azaltılması, mevsimindeki meyve ve sebzelerin tüketilmesi, kırmızı ette küçük baş hayvan eti tüketimi, paketli ve işlenmiş gıdaların yaşam alışkanlıklarımızdan elimine edilmesi önemli.

Rutin olarak kendi kendine meme muayenesinin yapılması ve yıllık hekim kontrollerinin yapılması gerekiyor. Cilt bakımı için kullandığımı ürünlerin içeriklerini kontrol etmek özellikle BPA içeren ürünlerin kullanımından kaçınmak gerekir. Sigara ve alkol kullanımının bırakılması meme kanserlerini yüzde 7 azaltıcı bir etkiye sahiptir."

artış Meme Kanseri pandemi