Sağlıkta 'kotalı' dönem: Bir ayda en fazla üç randevu alınabiliyor

Sağlık Bakanlığı, hastanelerden randevu alınmasına sınırlama koydu. Hastalar bir ayda en fazla üç kez randevu alabiliyor.

Sağlıkta 'kotalı' dönem: Bir ayda en fazla üç randevu alınabiliyor

Kamu hastanelerinden randevu bulamayan veya çok ileri tarihlere alabilen hastalar, bu kez de kota sınırlaması ile karşı karşıya. Sağlık Bakanlığı’nın muayene randevularına aylık kota getirdiği ortaya çıktı.

Birgün'den Sibel Bahçetepe'nin haberine göre, doktorlar Ergün Demir ile Güray Kılıç, bakanlık yetkilileri tarafından Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerinin bilgi işlem merkezleri ve bilgisayar firmalarına bilgi verildiği iletti. Doktorlar, hastalara "30 günde en fazla 3 randevu alabilirsiniz" mesajları gönderilmeye başladığını aktardı.

HASTALAR ÖZEL HASTANELERE YÖNELDİ

Dr. Demir ve Dr. Kılıç şunları söyledi:

"Kamu üniversite hastaneleri ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında muayene ve ameliyat randevusu alamayan veya çok ileri tarihlere alabilen vatandaşlara, Sağlık Bakanlığı yeni bir uygulama ile randevuya kota uygulaması getirdi. Randevu için müracaat eden vatandaşlara ‘30 günde en fazla 3 randevu alabilirsiniz’ mesajları göndermeye başladı.

Aylardır muayene ve ameliyat randevularına çözüm üretemeyen iktidar çareyi randevular için kota uygulamasında buldu. Aylardır kamu üniversite hastaneleri ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında muayene ve ameliyat randevusu alamayan veya çok ileri tarihlere alabilen yurttaşlara, Sağlık Bakanlığı yeni bir uygulama ile randevuya kota uygulaması getirdi. Bakanlık yetkilileri kendilerine bağlı hastanelerinin bilgi işlem merkezleri ve bilgisayar firmalarına da bilgi verilmiş.

Vatandaşların bazı ilaçlara ulaşamaması, birçok kamu hastanesinde tıbbi malzeme eksiliği nedeniyle ameliyatların yapılamaması, hastaların birçok branşta ve yan dalda muayene ile ameliyat randevusu alamaması sonucunda parası olanlar veya borç para bulabilenler muayene ve ameliyat olabilmek için özel sağlık kuruluşlarına yöneldi. Katılım payı, özel sektörde kontrolsüz ilave ücret ve ilaçta fark ücreti gibi uygulamalar da vatandaşı canından bezdirdi. Kronik hastalığı olan ve takip edilmesi gereken hastalar, engelli ve kanser hastaları bu durumda ne yapacaklar? Salgının ilk birinci yılında olduğu gibi yine kamu hastanelerinde özellikle riskli gruplara yönelik sağlık hizmetlerine erişimde bir planlama yapılmadı. Bu durumda yaşlı hastalar, gebeler, hematoloji-onkoloji hastaları, kronik hastalığı olanlar ve ameliyat olması gerekenler özel sağlık kuruluşlarına yönelmek durumunda kaldı. Aynı durumun bu uygulamada da yaşanması kuvvetle muhtemeldir."

hastane randevu Sağlık Bakanlığı