Sedat Ergin: Virüsle savaşın aşı cephesinde envanterin son durumu
Hürriyet yazarı Sedat Ergin, Coronavirus'e karşı aşılama kampanyasının başlamasının ardından Türkiye'nin envanterinde bulunan doz sayısını hakkında bir yazı kaleme alddı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın hedefinin 100 milyon doz olduğunu ancak bu sayının 54.4 milyonda kaldığına ve herkese iki doz aşı yapılacağı için sadece 27 milyon 250 bin kişiye aşı yapılacağına dikkat çeken Ergin, "Türkiye’nin nüfusunun 83 milyonun üstüne çıktığını hatırladığımızda, kalan yaklaşık 56 milyonun durumu ne olacak? Hastalığı geçirmiş olanların aşı ihtiyacının ortadan kalkmadığını unutmayalım." diye yazdı.
Sedat Ergin'in Hürriyet'te "Virüsle savaşın aşı cephesinde envanterin son durumu" başlığıyla yayımlanan bugünkü yazısının ilgili kısmı şöyle:
Türkiye’de ilk COVID-19 aşısının 13 Ocak Çarşamba akşamı Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya yapılmasıyla birlikte, ülkemizde pandemiyle mücadelede yeni bir aşamaya geçmiş bulunuyoruz.
Toplumda aşı olup bağışıklık kazanan insanların sayısının belli bir eşiğe yükselmesiyle birlikte, virüs, nüfuz edemeyeceği bir duvarla karşılaşacak ve başka salgınlarda yaşandığı gibi saldırısında yenik düşecektir.
Savaşın bu evresinde zaman faktörü çok önemli. Virüse karşı başlatılan aşı kampanyasının yüksek bir tempoda ve süreklilik içinde, kesintisiz bir şekilde yürütülmesi gerekiyor.
ENVANTERDE 54.5 MİLYON DOZ VAR
Her savaşa gidilirken orduların ellerindeki silah ve cephanenin envanterinin çıkartılması stratejik planlamadaki en kritik aşamalardan biridir.
Peki virüsle mücadelede aşı aşamasına geçilirken, Türkiye’nin envanteri ne durumda? Resmi açıklamalara göre, şu an itibarıyla 30 Aralık akşamı itibarıyla Çin Halk Cumhuriyeti’nden gelmiş olan 3 milyon doz "Sinovac" aşısı var. Bu arada, yalnızca önceki gün ağırlıklı sağlık personeli olmak üzere 300 bine yakın kişi aşılandığına göre, zaten gelen ilk partinin onda biri bir günde tüketilmiştir.
Peki tedarik hattının bundan sonraki seyri nasıl görünüyor? Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın açıklamalarından yola çıkarsak, Çin Halk Cumhuriyeti ile yapılmış olan toplam 50 milyon dozluk bir anlaşma var.
Koca, daha önce aralık ayında muhtemelen 20 milyon, ocak ayında yine 20 ve şubat ayında 10 milyon doz aşı geleceğini açıklamıştı. Ancak bu takvimin aralık ayındaki hedefi tutturulamamıştır. Çin’den 30 Aralık tarihinde yalnızca 3 milyon doz gelmiştir.
Bakan, ayrıca Almanya’daki BioNTech firması ile "mRNA" aşısı için ile mart sonuna kadar 4.5 milyon doz garantisi içeren bir anlaşma yapıldığını söylüyor. Doz miktarının 30 milyona kadar çıkabileceğini ekliyor. Biz anlaşmanın garantili kısmını, yani 4.5 milyon rakamını esas alalım.
Toplam 50 milyon doz olarak sözleşmeye bağlanan Çin aşısının kalan partileri ve ayrıca 4.5 milyon doz BioNTech aşısı ne zaman gelecek? Koca’nın bundan sonraki teslimat takvimiyle ilgili olarak bu kez kendisini bağlamaktan kaçındığını görüyoruz. Buna karşılık, bazı Bilim Kurulu üyelerinin Çin’den ikinci partide 7 ya da 10 milyon doz gibi bir miktarın geleceği yolunda açıklamaları var.
KOCA’NIN HEDEFİ 100 MİLYON DOZ
Her şeyin planlandığı gibi yürüdüğünü ve şubat sonuna kadar Çin Halk Cumhuriyeti’nden 50 milyon, mart sonuna kadar da BioNTech’ten 4.5 milyon dozun teslim edildiğini varsayalım. Bu bizi 54.5 milyon doz gibi bir toplama götürüyor. Herkese iki doz yapılacağı için bu durumda 27 milyon 250 bin kişinin aşılanmasının güvence altında olduğunu varsayabiliriz.
Türkiye’nin nüfusunun 83 milyonun üstüne çıktığını hatırladığımızda, kalan yaklaşık 56 milyonun durumu ne olacak? Hastalığı geçirmiş olanların aşı ihtiyacının ortadan kalkmadığını unutmayalım.
Virüse karşı bağışıklık kazanılabilmesi için kabul gören genel hedef, toplumun yüzde 60’ının aşılanmasıdır.
Bu çerçevede Sağlık Bakanlığı’nın erişmek istediği doz miktarı nedir? Bu sorunun yanıtını Sağlık Bakanı Koca vermiş. "Bizim 3 aylık zaman diliminde 100 milyona yakın aşıya ihtiyacımız var" diye konuşuyor 9 Aralık tarihindeki Bilim Kurulu toplantısından sonra.
Aşı herkese iki doz yapıldığından, Sağlık Bakanı bu durumda 50 milyon kişinin aşılanmasının hedeflendiğini açıklamış oluyor ki, bu da (83 milyonun) yüzde 60 oranıyla büyük ölçüde uyumlu.
Ancak hedef 100 milyon doz ise ve şu an sözleşmeye bağlanmış miktar 54.5 milyon dozda kalıyorsa, ihtiyacın neredeyse yarısı şimdilik açıkta görünüyor.