Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları hastanesi deprem riski nedeniyle taşınıyor: Ölümcül sonuçları olabilir
İSTANBUL - Maltepe’de bulunan Süreyyapaşa Gögüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, deprem riski nedeniyle iki ayrı hastaneye taşınacak. Hastane yönetimi tarafından geçici çözüm olarak çalışanlara yapılan açıklamada, deprem riski düşük binalara nakil gerçekleştirileceği söylendi. Türk Toraks Derneği, (TTD) solunum hastalığı olanların nakil sürecinde sorun yaşayabileceğine dikkat çekerken, hastanenin kendi yerinde hızlı şekilde güçlendirilmesinin daha doğru olacağı görüşü paylaştı.
‘ARAZİ SAĞLIK KURUMU OLMA ŞARTIYLA BAĞIŞLANDI’
TTD Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri yaptıkları açıklamayla, ülke genelinde var olan tüm sağlık kurumlarının binalarının deprem açısından yeterli direnci sağlayabilecek bir yapıda olması gerektiği ve olası bir deprem sürecinde topluma sunulacak sağlık hizmetinin kesintisiz biçimde devamının sağlanmasının zorunlu olduğunu ifade etti. Nakil işlemlerinin ardından Süreyyapaşa arazisinde yarı çelik prefabrik hastanenin kısa sürede yapılacağı bilgisi de idare tarafından hastane çalışanlarıyla paylaşıldı. Arazinin sağlık kurumu olması şartıyla bağışlanan bir alan olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bizim açımızdan sadece İstanbul’da solunum sistemi hastalıklarının önemli bir yükünü üstlenen kurum değildir. Aksine gerek geçmiş mirası, gerekse bugünkü yetkinliği nedeniyle bir ekol ve okuldur. Bu nedenle geçici taşınma sürecinde ve gelecekte de bu ekol ve okul yapısının özenli biçimde korunması, tek çatı altında yaşamına devam etmesi ve çağımızın bakış açısıyla eksiklerinin tamamlanarak referans bir torasik merkez olarak geleceğe aktarılması gereklidir” ifadelerine yer verildi.
‘TAŞINMASI SOLUNUM HASTALIĞI OLANLAR AÇISINDAN SORUN YARATABİLİR’
Aralık 2018 tarihinden itibaren deprem açısından riskli olduğunun belirtilmesi nedeniyle sağlık hizmetini kendi cerrahi binasında sunamayan hastane başka bir merkeze taşınmıştı. Aradan geçen dört yılda göğüs cerrahisi binası için bir çözüm olmamış olmasını eleştiren TDD Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, 6 Şubat 2023 depremi sonrası taşınacak olan diğer hastanenin geleceği ile ilgili endişeli olduklarını vurguladı.
Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi EAH’ni merkeze alarak 500 ve 1500 metre sağlık haritalaması yapıldığında hastanenin çevresinde Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bağlı Prof. Dr. Asaf Ataseven Ek Hizmet Binası dışında yataklı kamu sağlık kurumunun olmadığı hatırlatılan açıklamada, hastanenin taşınmasının sağlık hizmetine erişimde sorunlar yaratacağı ifade edildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Söz konusu sorunu yaşamamak için geçiş sürecinde Süreyyapaşa EAH’nin bir bütün olarak korunarak, kalıcı binaları tamamlanana kadar geçici bir süreyle, Marmara Üniversitesi Pendik EAH’ne bağlı Prof. Dr. Asaf Ataseven Ek Hizmet Binası’nda ayaktan ve yataklı hizmetinin bugün mevcut olduğu biçimiyle devamının sağlanması düşünülmelidir. Öte yandan Süreyyapaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yakın çevresinin dışında yer alan kamu sağlık hastane sayısı da oldukça kısıtlıdır. Bu kurumlar arasında 535 hasta yatağıyla Marmara Üniversitesi Prof. Dr. Asaf Ataseven Hastanesi, 400 hasta yatağıyla Sultanbeyli Devlet Hastanesi, bin 205 hasta yatağıyla Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi ve 50 hasta yatağıyla Maltepe Devlet Hastanesi dikkat çekicidir. Hiç kuşkusuz bu hastanelerde mevcut bulanan söz konusu yatak sayıları, Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi EAH’nin aksine sadece göğüs hastalığı alanına ait değil tüm dallara ait hastalara hizmet vermektedirler.”
‘HASTANENİN TAŞINMASI ÖLÜMCÜL SORUNLARA YOL AÇABİLİR’
Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yüksek hasta yatak kapasitesine sahip olmasını dezavantajlı hastalara pozitif ayrım yapabilme imkanı olarak gören TDD Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, Sağlıkta Dönüşüm Programı nedeniyle Türkiye’de giderek tüberküloz ve palyatif servis yataklarının azaldığını belirtti. Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nin İstanbul’da en fazla yatak sayısına sahip tüberküloz ve palyatif servislerini barındıran hastane olduğu söylenen açıklamaya şöyle devam edildi:
“Hastanenin taşınma sürecinde her iki servisin de yatak sayısında azalma yapılacağı bilinmektedir. Bu azalmanın anlamı, İstanbul’daki verem hastalarının ve ölümcül sağlık sorunları olan ağırlıkla yaşlı ve ek hastalıkları bulunan hastaların kendi başlarına kalacakları gerçeğidir. Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi EAH’nin taşınma süreci, İstanbul’da zaten oldukça sorunlu olan tüberküloz sorununu katmerleştirerek arttıracaktır. Bununla birlikte halen Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin özellikle dirençli verem hastaları yönünden il dışından da hasta kabul ettiği dikkate alınırsa azalacak tüberküloz yataklarının olumsuz etkisi ülke çapında olacaktır. Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bünyesinde kamu hastaneleri arasında en fazla sayıda hasta yatağının bulunduğu uyku merkezi vardır. Taşınma sürecinde bu merkezin yatak sayısındaki olası azalma, hastaların hizmete ulaşamamasına ve mecburen özel sağlık kurumlarına yönelmelerine yol açacaktır. Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi EAH’nin halen yıllık poliklinik hizmet sayısı 310 bindir ve her ay en az 250 kişiye bronkoskopi işlemi yapılmaktadır. İstanbul’un Anadolu yakasındaki hiçbir hastanenin solunum sistemi hastalarına yönelik olarak böyle bir kapasitesi ve imkânı yoktur.” (Artı Gerçek)
Jeoloji Mühendisleri Odası: 616 hastane yüksek deprem riski altında