TEİS uyardı: Süresi dolan ilaç raporlarının 31 Aralık'a kadar yenilenmesi gerekiyor
SGK'nın bazı ilaç raporlarını yılsonu itibarı sonlandırma kararı almasıyla bu ilaçlara ihtiyaç duyan yurttaşların ilaca erişememe sorunu ile karşı karşıya olacakları uyarısı yapıldı.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan; vatandaşların 31 Aralık'a kadar bazı ilaç raporlarını yenilemeleri gerektiğini, aksi durumda SGK’nın eski raporları geçersiz sayacağı uyarısını yaptı.
TEİS, SGK'nın dün yayımladığı bir duyuru ile pandemi nedeniyle süresi bittiği halde uzatılan bazı ilaç raporlarını yıl sonu itibariyle sonlandırma kararı aldığını açıkladı.
Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, SGK Kronik Hastalığı Nedeniyle Sağlık Raporu Olan Hastaların İlaç Temini Hakkında yayınladığı duyuruda vatandaşın, bazı ilaç raporlarını yıl sonuna kadar yeniletmesi gerektiğini belirtti. TEİS açıklaması şöyle:
"SGK 29/11/2021 tarihinde yayımladığı bir duyuru ile pandemi kapsamında uzattığı bazı ilaç raporlarını yılsonu itibarı ile süresini sonlandırma kararı aldı. Bunların arasında büyüme hormonları, enzim eksikliğinde kullanılan ilaçlar, diyaliz ilaçları, romatizma benzeri hastalıklarda kullanılan Anti-TNF grubu biyolojik ilaçlar ve göz içine uygulanan enjeksiyonlar ve kuru göz sendromunda kullanılan göz damlalarını raporlu temin eden vatandaşlarımızın yılsonuna kadar hastaneye giderek raporlarını yenilemeleri gerekmektedir.
Mevcut uygulama ile zaten hastaneye düzenli olarak gitmesi gereken ve hekim tarafından takip edilmesi gereken vatandaşlarımızın rapor bilgilerini yenileyerek yeniden değerlendirilmesi sağlanmış oldu.
Bu grup ilaç raporu bulunan vatandaşlarımızı yıl sonuna kadar mutlaka hastanede hekimlerine giderek hastalık ve ilaçlarının değerlendirilmesi ve raporlarını yenilemeleri gerekmektedir. Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak aşağıdaki grup ilaçları kullanan ve rapor süresi biten hasta vatandaşlarımızın 31 Aralık’ı beklemeden bir an önce hastane ve hekimlerine başvurmalarını tavsiye ediyoruz. Üzülerek bildirmek isteriz ki raporlarını yenilemedikleri takdirde sene başından itibaren eczanelerimizden bu tür ilaçları alamayacaklar. Bu durum eczanelerimizden kaynaklı bir durum değil uygulama değişikliği nedeniyledir.
1) 4.2.6 - Büyüme bozuklukları
2) 4.2.9 - Eritropoietin, darbepoetin, sevelamer, parikalsitol, oral esansiyel aminoasit preperatları ve keto analogları kullanım ilkeleri
3) 4.2.10 - Lizozomal hastalıklar için tedavi ilkeleri
4) 4.2.33 - Göz hastalıklarında ilaç kullanım ilkeleri
5) 4.2.1 - Leflunomid, altın preparatları, Anti-TNF ilaçlar, rituksimab (romatoid artritte), abatasept, ustekinumab, tofacitinib, kanakinumab, tosilizumab ve vedolizumab" (ANKA)