Uzmanlar dolaşımda olan üç salgın hastalığa karşı uyardı: ‘Dolaylı ölümlere neden oluyor’

Uzmanlar dolaşımda olan üç salgın hastalığa karşı uyardı: ‘Dolaylı ölümlere neden oluyor’
Son zamanlarda artan solunum yolu hastalıkları salgına sebep oldu. Kişilerin birden çok hastalığı aynı anda yaşadığını söyleyen uzmanlar, salgının ‘dolaylı ölümlere’ neden olduğunu belirterek, viral enfeksiyonlara karşı uyarılarda bulundu.

Ezgi YILDIZ


İSTANBUL – Solunum yolu hastalıkların artmasıyla beraber hastanelerin acil bölümlerinde insan yoğunluğu yaşanıyor. Uzmanlar, yetişkinlerde ve çocuklarda birden fazla salgın hastalığın görüldüğünü ve kişilerin peş peşe birden çok viral enfeksiyon yaşadığını da söyledi. Salgından korunma yöntemlerinin başında grip aşısının olduğunu ifade eden Profesör Doktor Esin Davutoğlu ile Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Burçin Hatipoğlu, hastalığın daha fazla yayılmaması için tedbir alınması gerektiğine dikkat çekti.

ÜÇ AYRI HASTALIK DOLAŞIMDA: ART ARDA GEÇİRİLEBİLİR

Prof. Dr. Esin Davutoğlu, üç ayrı solunum yolu hastalığının dolaşımda olduğunu belirterek yetişkinlerde grip ve Covid-19 virüsünün, çocuklarda ise RSV gribinin daha sıklıkla görüldüğünü söyledi. Davutoğlu, İki ya da üç etkenin dolaşımda olduğu belirterek kişilerin aynı anda birden çok hastalığı yaşadıklarını ifade etti.

Kişilerin bir hastalığı atlatırken bir diğeri ile karşılaştıklarını da belirten Esin Davutoğlu, “Bulaşma paternleri her üç hastalıkta da aynı. Hastalanan kişiler toplu taşımaya asansörlere, havalandırması iyi olmayan iş yerleri ve okullara girmeye devam ettiği için kırılganlaşmış bağışıklık sistemleriyle beraber üçünü art arda geçiriyorlar” dedi.

Hastalığın tedavi yöntemlerinden söz eden Prof. Dr. Esin Davutoğlu, kişilerin istirahat etmesi gerektiğine vurgu yaparak şunları söyledi:

“İnsanlar, ateşleri çıktığı zaman istirahat edemeden sabahları iş ya da okula gitmeye devam etmek zorunda kalıp, geceleri acile koşuyorlar. Aciller de son derece defansif bir yaklaşımla hastanın kendini iyi hissedeceği şeyleri yapıyor ya da veriyor. Viral enfeksiyonlarda kişinin istirahat etmesinin tedavilerden daha önemli olduğunu söyleriz, bütün bilimsel veriler de bunu gösterir. İnsanlar ertesi gün ayağa kalkmış vaziyette tekrar işe gittikleri zaman kendilerini kısır bir döngüye sokarak bağışıklıklarını düşüren bir sürece geçiyorlar.”

TÜRKİYE’DE COVİD-19’UN GÜNCEL AŞISI YOK: ACİLLERDE YATIŞ BEKLEYEN HASTALAR VAR

1940’lı yıllardan bu yana gripten korunmada en etkili yöntemin grip aşısı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Esin Davutoğlu, aşıyı 6 aylıktan itibaren önerdi. Davutoğlu, grip hastalığına dair “Beş yaş altında ve gebelerde ölümcül seyreden bir tablo var” dedi. Esin Davutoğlu Covid-19 kaynaklı hastanelerde hasta yatışların başladığını ifade ederek şunları söyledi:

“Covid-19’un Türkiye’de güncellenmiş aşısı yok. Acillerde yatış bekleyen Covid-19 hastalarımız var. Bunların büyük bir çoğunluğu aşılarımızın üstünden iki yıldan uzun süre geçtiği için ileri yaşta olan kişiler. Onlarda zatürreleri de görüyoruz. Dolayısıyla bu kişilerle havalandırması iyi olmayan ortamlarda bir araya gelememek çok önemli. Özellikle dolaşıma çok çıkan aile fertleri olarak çocuklara el yıkamayı iyi anlatmak lazım. Bol sıvı tüketmek lazım. Bunun dışında kalabalık ve toplu ortamlarda çok bulunmamaya çalışmak gerekiyor. İş yerlerinde her saat başı karşılıklı cereyan yapacak şekilde bir 10, 20 dakika havalandırma yapmak. Böyle ortamdaysak hastaysak tabii ki işe de okula gitmemek lazım.”

Özellikle 75 yaş üstü kişilerin bağışıklıklarının kırılgan ve enfeksiyonlara karşı duyarlı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Esin Davutoğlu, aile toplantılarından kaçınmak gerektiğine vurgu yaptı. Davutoğlu, “Yaşlılarda grip ve Covid-19 kaynaklı ölüm oranları yüksek. Hastalığı hafif geçirseler bile çok uzamış halsizlik ve fonksiyon kaybından şikayetçi bir duruma düşüyorlar. Onun için onların korunmalarını çok önemsiyoruz” dedi.

‘OLAĞAN SEYRİN ÜZERİNDE ÖLÜMLER VAR’

Esin Davutoğlu, solunum yolu enfeksiyonu sebebiyle doğrudan can kayıplarının yaşanmadığı fakat dolaylı ölümlerin gerçekleştiğini ifade etti. Kronik hastalıkları olan kişilerde tablonun ölümcül seyredebileceğine dikkat çeken Davutoğlu, şunları söyledi:

“Dolaylı ölümler var. Örneğin bir böbrek hastası bu nedenden dolayı ölüyor ama eğer gripse var olan hastalığı kötüleştiriyor. Gripte de Covid-19’da da dolaylı ölümleri görüyoruz. Hem Ankara’da hem İstanbul’da olağan seyrin üstünde fazladan ölümler var. Bütün fazladan ölümler şu anlama gelir; o mevsimde dolaşımda olan solunum yolu virüslerinin katkısıyla olmuştur.”

ÇOÇUKLARDA YAYGIN GÖRÜLEN HASTALIKLAR

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Burçin Hatipoğlu, solunum yolu hastalığı şikayetiyle hastanelere başvuran randevulu hastaların yanında acildeki başvuruların fazla olduğunun altını çizdi. Hatipoğlu, özel hastanelerde dahi gece saatlerinde insan kuyruklarının oluştuğunu belirterek, çocuk yaygın görülen hastalıkları anlattı.

Burçin Hatipoğlu, “Özellikle okula giden çocuklarda İnfluenza ve boğaz enfeksiyonu yapan Beta Virüsü yaygın durumda. Bir yaş altı bebeklerde ise RSV çok ciddi bronşit ve zatürreye sebep oluyor. Her yaş grubunda Covid-19 çok yaygın durumda” dedi.

ÇOCUKLARI HASTALIKTAN KORUMA YÖNTEMLERİ

Hatipoğlu, okula giden çocuklarda bağışıklığın yüksek olabilmesi için; beslenme, düzenli uyku, aşıların zamanında ve doğru bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi. Genel hijyen önlemlerinin önemine dikkat çeken Hatipoğlu, “Okula giden çocukların sınıfların sık sık havalandırılması gerekiyor. Okula gitmeyen çocuklarda ise eğer okula giden kardeş hastaysa teması engellemek gerekiyor. Yetişkinlerde üst solunum yolu enfeksiyonu mevcutsa da maske takılmasını öneririz” ifadelerini kullandı.

Hastalığın atlatılabilmesi için meyve ve sebze ağırlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Burçin Hatipoğlu, “Her besin grubundan düzenli tüketilmesi ve sıvı gıda ağırlıklı beslenilmesi gerekir” dedi.

Öne Çıkanlar