Der Spiegel: Manchester City, bir devlet kulübü olma ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle mercek altında
Birleşik Arap Emirlikleri’nin şeyh ailesi tarafından satın alınan Manchester City'nin otoriter Birleşik Arap Emirlikleri'ne yakınlığı ve sınırsız finansal kaynakları tartışılıyor.
Der Spiegel, Birleşik Arap Emirlikleri’nin şeyh ailesi tarafından satın alınan kulübün, devlet parasıyla idare edildiği, ödemelerle sürekli usulsüzlük yapıldığı ve 18 yaşından küçük çocuklara baskıyla sözleşme imzalatıldığı iddialarını gündeme getirdi.
10 YILDA ÖDENEN PARA 1,7 MİLYAR EURO
Dünyada başka hiçbir futbol kulübü Manchester City kadar oyunculara para harcamaz. CIES Futbol Gözlemevi, kulübün son 10 yılda ödediği transfer ücretlerinin toplam 1,7 milyar Euro’ya ulaştığını duyurdu. Takımın finansal kaynakları sınırsız görünüyor. Sonuçta, kulüp Abu Dabi yönetici ailesinin bir üyesi olan Şeyh Mansour bin Zayed Al Nahyan'a ait.
Doğu Manchester'dan gelen takım on yıllarını sıradanlığın içinde yuvarlanarak geçirdikten sonra, Mansour 2008'de kontrolü ele geçirdikten sonra hızla dünyanın en başarılı kulüplerinden biri oldu. Premier Lig'de, takım sadece FC Liverpool tarafından yakalanabilir gibi görünüyor. Pep Guardiola ve Jürgen Klopp'un teknik direktörlüğünü yaptığı iki ekip, Pazar günü karşı karşıya gelecek. Ve Manchester bir kez daha Şampiyonlar Ligi yarı finaline çıkmaya hazır görünüyor, finalde Premier Lig rakibi FC Chelsea'ye kaybettikten bir yıl sonra.
Ancak İngiliz kulübünün otoriter Birleşik Arap Emirlikleri ulusuna yakınlığı siyasi bir mesele. Ve son zamanlarda, özellikle Chelsea'nin sahibi Roman Abramovich'in içine düştüğü durum, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından daha da kötüye gittiğinden, profesyonel futbolda devlet etkisi daha net ortaya çıktı.
Düzenli tepki ve eleştiriyle karşı karşıya kalan ManCity, saha dışında savunmaya da önemli miktarda para yatırıyor. Kulüp liderliği, ekibin iş uygulamalarına karşı yapılan suçlamaları savuşturmak ve kural ihlallerine yönelik soruşturmaları yavaşlatmak için İngiltere'deki en iyi bilinen ve en pahalı avukatlarını kullanıyor.
ÜLKENİN İMAJINI GÜÇLENDİRMEYE ÇALIŞIYOR
Ve görünüşe göre bu tür ihlaller fazla. Der Spiegel ve gazetecilik ağı European Investigative Collaborations'ın (EIC) yeni bulguları, Manchester City'nin arkasındaki holding şirketinin oyuncu temsilcilerine milyonlarca ücret ödeyerek kuralları ihlal ettiğini ve ayrıca reşit olmayan bir oyuncuyu imzalamak için gizli bir anlaşma yaptığını gösteriyor.
Football Leaks tarafından sağlanan çok sayıda belge, kulübün iç işleyişinde Abu Dabi'deki devlet kurumlarının rolünü gösterİyor. Bu da Manchester City'nin hukuki savunma duvarında birkaç çatlak oluşturmaya yeterli.
Katarlıların Paris Saint-Germain'deki yatırımı ve Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu'nun Newcastle United'ı satın alması gibi, BAE tarafından City'ye harcanan milyarlarca Euro , görünüşe göre, futbol sahasındaki başarıyı, ülkenin imajını güçlendirmek için kullanıyor. Ne de olsa BAE, ülkesinde siyasi muhalefete izin vermiyor, insan haklarını göz ardı ediyor ve Yemen'de devam eden şiddet olaylarında savaş suçları işlediğinden şüpheleniyor.
BAE elbette bunu reddediyor. Takım sahipleri, elit futbol sahnesinde mümkün olan en iyi ışıkta görünmek için gereken her bedeli ödemeye hazır görünüyor. Ve dünyanın en zengin ülkelerinden biri, harcama kurallarını aşmak için gizli ödemeler yaparak ekibin operasyonlarını finanse ediyormuş gibi görünüyor.
DEVLET DAİRESİ DEVREDE
2020'de Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), Der Spiegel tarafından yayınlanan ifşaatlar nedeniyle takımı iki yıl boyunca Şampiyonlar Ligi'nden men etti. Neredeyse bir düzine üst düzey avukat tarafından temsil edilen Manchester City, kararı Spor Tahkim Mahkemesi'nde (CAS) temyiz etti. UEFA, Manchester City tarafından kullanılan şüpheli ticari uygulamalara ilişkin açık kanıtlar bulunmasına rağmen davayı kaybetti.
"Abu Dhabi United Group Investment & Development" (ADUG) şirketi, Sheikh Mansour'a ait ve Manchester City'nin resmi sahibiydi… 2008'de takım Mansour'a ait farklı bir şirkete transfer edilene kadar. BAE'deki yetkililer ADUG'un tamamen özel bir şirket olduğu ve Mansour'un İngiliz ekibin, almasının tamamen özel bir yatırım olduğu konusunda ısrar ediyor., Abu Dabi'deki Maliye Bakanlığı'nın yasal temsilcisi CAS huzurundaki ifadesinde, ADUG'un BAE hükümeti veya Abu Dabi Emirliği ile "hiçbir bağlantısı" olmadığını söyledi.
Ancak Football Leaks belgelerindeki araştırma, ADUG'dan kulübe yapılan ödemelerin bir devlet dairesi tarafından aklandığını ortaya çıkardı. Dahili belgelere göre, stratejik rehberlik sağlamaya odaklanan bir Abu Dabi devlet kurumu olan Executive Affairs Authority (EAA), ADUG'a ait hesapları açıkça yönetiyor.
Abu Dabi'nin fiili başbakanı olan ajans başkanı Khaldoon Al Mubarak, devlet yatırım fonunun başkanı ve aynı zamanda Manchester City'nin de başkanı. Görünüşe göre hükümet tarafından kontrol edilen para akışlarını, futbol takımının hesaplarına girmeden önce onaylıyor.
ManCity, sponsorluk şirketi Etisalat için devlet kurumunun finans direktörü Omar Awad'a bir fatura göndererek, acente ücretleri için ödeme taleplerini iletti. Ocak 2014'te kulübün yönetim kurulu üyesi olan Simon Pearce bir meslektaşına "Omar EAA için çalışıyor ve City'nin mali yönetimini kolaylaştırmak için çok önemli ve yardımcı oluyor" dedi.
Almanya'da böyle bir durum söz konusu olsaydı, şöyle görünebilirdi: Devlete ait demiryolu şirketi Deutsche Bahn, FC Bayern Münih'in ana sponsoru olacaktı, ancak kulüp o zamandan önce Şansölye'deki üst düzey bir yetkiliye sponsorluk parası için fatura gönderecekti. Hükümet yetkilisi kulübe sağlanan finansal hizmetleri öven e-postalar atacaktı. Oldukça saçma bir fikir.
Manchester City'de otoriter bir hükümet ile özel bir futbol kulübü arasındaki ayrım çizgileri neredeyse ayırt edilemez hale geldi. Ne Manchester City ne de EAA yetkilileri, Der Spiegel'in yorum talebine yanıt vermedi. Yeni ifşaatlar Premier Lig liderleri için önemli sorunlar yaratabilir. Zaten İngiliz futbol ligi, Manchester City'yi büyük ölçüde kamuoyunun dışında araştırmak için yıllarını harcadı. Der Spiegel'in elde ettiği bilgilere göre, bu soruşturma üç temel iddiaya odaklanıyor.
Reşit olmayan oyunculara, kuralları ihlal ederek parasal ödemeler yoluyla Manchester City ile sözleşme imzalamaları için baskı yapılması.
Abu Dabi'deki kulüp sponsorlarının, görünüşe göre çoğunluğu Şeyh Mansour'un kendisinden gelmekle birlikte, kulübe yaptıkları ödemelerin yalnızca bir kısmını kendilerinin sağladığı şüphesi.
Halihazırda İtalyan milli takımının teknik direktörlüğünü yapan ancak 2009-2013 yıllarını ManCity'nin antrenörü olarak geçiren Roberto Mancini'nin tazminatının önemli bir kısmını hayali bir danışmanlık sözleşmesiyle gizlice alması.
Premier Lig, soruşturmasıyla ilgili soruları yanıtlamayı reddetti. Der Spiegel tarafından Manchester City'ye gönderilen geçmişteki yorum taleplerine, belirli sorunları ele almayan ve Football Leaks hazinesinden alınan materyal ve alıntıların bağlamdan çıkarıldığını iddia eden bir açıklama ile yanıt verildi.