Djokovic: Aşıya zorlanmaktansa turnuvalara katılmam
Teniste sezonun ilk grand slam turnuvası Avustralya Açık öncesinde yaşadığı vize sorunları nedeniyle dünya spor kamuoyunun gündeminden düşmeyen Sırp sporcu Novak Djokovic, aşıyla ilgili tutumunda bir değişiklik olmadığını söyledi. Djokovic, aşı yaptırmaya zorlanmaktansa grand slam'lere katılmamayı tercih edeceğini söyledi.
İngiliz BBC'ye verdiği özel röportajda Djokovic aşı karşıtlığı hareketinin parçası olmadığını ve onunla anılmak istemediğini ama bireysel tercih hakkını desteklediğini söyledi.
Djokovic'e aşı konusundaki tavrı nedeniyle Wimbledon ve Fransa Açık Tenis turnuvalarına katılmaktan feragat edip etmeyeceği de soruldu. Djokovic bu soruyu "Evet, bedeli bu ise, ödemeye hazırım" diye yanıtladı.
20 kez Açık Tenis turnuvası şampiyonu olan dünyanın erkekler teniste "bir numarası" sayılan Djokovic, Covid-19'u yeni atlatmış olduğu için Avustralya'ya, turnuvaya katılabilmek için aşıdan muaf tutulabileceğini belirten bir doktor raporuyla gittiğini anlattı.
'AŞIYA HİÇBİR ZAMAN KARŞI OLMADIM; AMA...'
Çocukluğunda da aşılarını olduğunu ve asla aşı karşıtı olmadığını söyleyen Djokovic, "Ama her zaman vücuduna neyin gireceğine bireyin kendisinin karar vermesi özgürlüğünü savundum" diye de ekledi.
Djokovic ömrü boyunca sağlık ve beslenme konularına çok meraklı olduğunu, kararının kısmen beslenme düzenini ve uyku düzeninni değiştirmek gibi faktörlerin bir atlet olarak başarısındaki olumlu katkılarından da etkilendiğini kaydetti.
İleride bir gün aşılanma ihtimaline de zihnen açık olduğunu söyleyen tenisçi "Çünkü hepimiz kolektif olarak Covid'i bitirmenin en iyi çözüm yolunu bulmaya çalışıyoruz" diyerek, "Ben asla aşıya karşı olmadım. Küresel olarak herkesin bu virüse karşı büyük bir çaba içinde olduğunu ve virüsün sonunu görmeyi umduğunu anlıyorum" ifadelerini kullandı.
Djokovic bazı turnuvalardaki aşı zorunluluğu koşulunun değişmesini umduğunu ve daha birçok yıl tenis oynayabilmeyi istediğini söyledi.
Fakat aşı zorunluluğu konusundaki tutumunda çok kararlı olduğunu ve bu yüzden bütün zamanların en büyük tenisçisi olma hedefinden vazgeçebileceğini de doğruladı.
Neden bu kadar kararlı olduğu sorulan Djokovic, "Çünkü bedenim hakkında kendim karar vermek ilkesi benim için her türlü şampiyonluk ya da başka şeyden daha önemli. Bedenimle yapabildiğimce uyum içinde olmaya çalışıyorum" diye yanıtladı.
AŞI OLMAYA İKNA OLMASI İÇİN DAHA NE KADAR VERİ GEREKİYOR?
BBC Sağlık Muhabiri Fergus Walsh, Djokovic'in ve kendisi gibi düşünen milyonlarca insanın durumu için şu bilgiler paylaştı:
"Dünya çapında 10 milyar Covid aşısı yapıldı ve şu anda aşağı yukarı yeryüzündeki her 10 kişiden 6'sı aşılı.
Dolayısıyla geniş bir bilgi havuzu var. Bütün ilaçlar gibi Covid aşılarının da yan etkileri var fakat güvenli oldukları yönündeki veriler çok güçlü. Sayısız hayat kurtarıp, sayısız ağır hastalığı engellediler ve muhtemelen uzun Covid diye bilinen daha kalıcı etkilere karşı da koruyucu bir etki yapıyorlar.
Aşılar daha önce görülmemiş bir hızla üretildi. Fakat aslında genel olarak aşı geliştirmenin yavaşlığı genellikle fon bulmaktaki zorluklardan kaynaklanır.
Covid aşılarının deneme süreçlerine katılan bilim insanları ve bu aşılara onay veren merciler, güvenlik konusunda hiçbir taviz verilmediğini ve kestirme yapılmadığını söylüyorlar.
Bazı nadiren görülen yan etkiler ise ancak aşı milyonlarca kişiye uygulandıktan sonra görülebildi. Bu yüzden de sağlık kurumları hafta hafta aşıların güvenliğini izlemeye hala devam ediyor.
Bunların ışığında bakıldığında Novak Djokovic'in aşıya güvenmek için daha ne görmesi gerektiğini bilmek zor.
Sorulduğunda, sadece tek bir Covid aşısı varmış gibi "aşı hakkında" yeterli bilgiye sahip olmadığını söylüyor.
Ama birçok farklı aşı var.
Seçkin bir atlet olarak Covid konusunda sağlığı tehlikeye düşecek biri değilse de riskin sıfır olduğu da söylenemez. Sonuçta iki kez virüse yakalandığı anlaşılıyor."