Dünya basını Süper Kupa krizini mercek altına aldı: 'Suudiler, modern laik Türkiye'nin kurucusu Atatürk'ün anılmasını yasakladı'

Dünya basını Süper Kupa krizini mercek altına aldı: 'Suudiler, modern laik Türkiye'nin kurucusu Atatürk'ün anılmasını yasakladı'
Dış basın, Süper Kupa'nın cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıldönümünde Suudi Arabistan'da oynanmasının eleştirilmesine rağmen Riyad'a giden iki takımın, laik kurucu Atatürk'ü anmalarına izin verilmemesi üzerine ülkeye geri döndüğünü' yazdı.

Artı Gerçek - Suudi Arabistan'da Türkiye'nin Süper Kupa organizasyonunda karşılaşacak Galatasaray ile Fenerbahçe'nin Suudi yetkililerin Mustafa Kemal Atatürk'ün sözünün yazıldığı pankart ve Atatürk tişörtlerine izin vermemesi nedeniyle sahaya çıkmadan ülkeye geri dönmesi, dünya basınında yankı yarattı.

'ATATÜRK POSTERLERİ SALLAYAN TARAFTARLAR COŞKUYLA KARŞILADI'

* Suudi Arabistan'da Türkiye Süper Kupası krizine uluslararası haber ajansları geniş yer ayırdı. "Finalin laik Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıldönümüne denk geldiğini" belirten Reuters, Suudi yetkililerle Atatürk krizi yüzünden maçın ertelenmesinin ardından "Türk futbol takımlarının İstanbul'a dönüşlerinde taraftarlarca coşkuyla karşılandığını" aktardı: "İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanlarında yüzlerce Galatasaray ve Fenerbahce taraftarı yüksek sesle tezahürat yaptı, Türk bayrakları salladı, modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün resimlerini taşıdı." Krizin "Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin son zamanlarda ısınmaya başladığı bir dönemde" yaşandığına dikkat çeken Reuters, "Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2018'de İstanbul'da öldürülmesinin ardından kopan bağları onarma çabaları kapsamında temmuz ayında Suudi Arabistan'ı ziyaret etti" hatırlatmasını yaptı. Süper Kupa finalinin ertelenmesinin Türk futbolu için tartışmalarla dolu bir ayda gerçekleştiğini belirten Reuters, Ankaragücü ve İstanbulspor vakalarını hatırlattı.

'FUTBOLCULAR ATATÜRK TİŞÖRTÜ GİYMEK İÇİN ISRAR ETTİ'

* Riyad'daki Türkiye Süper Kupa maçının "Suudi yetkililerle forma konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle" iptal edildiğini yazan Associated Press, Suudi organizatörlerin futbolcuların ısınmaya Atatürk tişörtüyle çıkmasına izin vermediğini belirtti. "Süper Kupa'nın Atatürk'ün Cumhuriyeti'nin ilanının 100. yıldönümüne denk gelmesi nedeniyle oyuncular tişört konusunda ısrar etti" diyen AP, "Galatasaray ile Fenerbahçe, maçın Suudi Arabistan yerine kendi topraklarında oynanması yönünde baskı yapmıştı" hatırlatmasında bulundu.

'TÜRKİYE'Yİ MODERNLEŞTİREN DEVRİMCİ'

* Britanya kamusal yayın kuruluşu BBC'nin haberinde, iki takımın maça Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözünün yazılı olduğu pankartlarla çıkmak istediği belirtilerek "Suudi yetkililer modern Türkiye'nin saygın atası Mustafa Kemal Atatürk'e atıfta bulunan pankartları reddetti... Oyuncuların, üzerinde Atatürk resmi bulunan tişörtlerle sahaya çıkmasına da izin verilmedi" denildi. Haberde şu hatırlatmalar yapıldı: "1923'ten 1938'deki ölümüne kadar ülkenin ilk cumhurbaşkanı olarak görev yapan Atatürk, Türkiye'yi modernleştirmek için devrimci bir sosyal ve siyasi reform programı yürüttü. Bu reformlar kadınların özgürleşmesini, tüm İslami kurumların kaldırılmasını ve Batılı hukuk kurallarının, kıyafet, takvim ve alfabenin getirilmesini ve Arap yazısının Latin alfabesiyle değiştirilmesini içeriyordu." BBC "Her iki takım da Türkiye'ye döndü ve İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanları dışında toplanan, Türk bayrakları sallayan ve Atatürk'ün fotoğraflarını taşıyan yüzlerce taraftar tarafından karşılandı" bilgisini vererek "2023'ün modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıldönümü olması nedeniyle maçın Suudi Arabistan'da yapılması kararı Türkiye'de eleştirilmişti" hatırlatmasını yaptı.

'TİŞÖRT KAVGASI YÜZÜNDEN OYNANMADI'

* Britanya'nın The Guardian gazetesi, Reuters'in haberini "'Tişört kavgası' Suudi Arabistan merkezli Türkiye Süper Kupası finalinin ertelenmesine neden oldu" başlığıyla verdi.

* En çok satan İngiliz tabloidi The Sun, "Galatasaray ve Fenerbahçe arasındaki Türkiye Süper Kupa maçı takımların oynamayı reddetmesi nedeniyle son dakikada iptal edildi" başlığını attı. Haberde Atatürk pankartları ve tişörtlerinin yasaklanması üzerine her iki takımın da sahaya çıkmayı reddettiği, oyuncuların anlaşmazlık nedeniyle otellerinden bile çıkmadığı aktarıldı.

'ATATÜRK'Ü ANMALARINA İZİN VERİLMEDİ'

* İngiliz tabloidi Mirror, "Atatürk'ü anmalarına izin verilmedi" vurgusuyla "İki tarafın ısınma sırasında modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün yer aldığı tişörtleri giymelerini yasaklayan Suudi yetkililerin Galatasaray ile Fenerbahçe'nin Atatürk'ü anmasına izin vermediğini" dile getirdi.

'TFF DEZENFORMASYON DEDİ, AMA'

* Daily Mail, Suudi Arabistan'ın 'Türkiye'nin kurucusuyla ilgili pankartları yasakladığını' başlığa taşıdı. "Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıldönümüne" dikkat çekilen haberde, "Almanya'nın üç kez, Katar'ın ise bir kez ev sahipliği yaptığı maç, Türkiye dışında sadece beşinci kez oynanacaktı" bilgisi verildi.

* "Türkiye Süper Kupası maçı, Suudi Arabistan'da kulüpler ile ev sahibi arasında çıkan tartışmanın ardından iptal edildi" diyen ABD merkezli The Atlantic, Atatürk tartışmasını aktarıp "2023, Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'ni kuruşunun 100. yılı" hatırlatması yaptı. "Maçın Suudi Arabistan'a taşınması nedeniyle ağır eleştirilere maruz kalan Türkiye Futbol Federasyonu'nun maçla ilgili spekülasyonları 'dezenformasyon' olarak nitelendirerek susturmaya çalıştığını" aktaran The Atlantic, "Ancak başlama vuruşu yaklaşır ve taraftarlar stadyumda yerlerini alırken maçın oynanmamasına karar verildi" dedi.

'SUUDİ POLİSİ FENERBAHÇE SOYUNMA ODASINI BASMAK İSTEDİ'

* Almanya'nın en çok satan gazetesi Bild: "Çöldeki derbide devasa sorun" başlıklı haberinde, Suudi polisinin Fenerbahçe soyunma odasına girerek Atatürk baskılı tişörtleri toplamak istediğini de aktardı.

'OYNAMAYI REDDETTİLER'

* Fransa'nın spor gazetesi L'equipe, "Oynamayı reddettiler" başlıklı haberinde şöyle dedi: "Riyad'da oynanması planlanan Türkiye Süper Kupası son anda iptal edildi. Gerekçe olarak yerel makamların Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Atatürk'e saygı tişörtlerinin giyilmesine izin vermemesi gösterildi. Yerel yetkililer başlangıçta taraftarların Türk bayrağı getirmesine izin vermemişti. Türk yetkililer bu yasağı kaldırtmayı başardılar, ancak Atatürk fotoğrafı taşıyan kıyafet yasağını kaldırmadılar. Müzakerelerden sonuç çıkmadı ve iki takım tam da stadyum dolmaya başlamışken oynamayı reddetti." (Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar