Holding sahibi TFF Başkanı olursa...
Güney Marmara bölgesinin tamamına elektrik veren TFF Başkanı Nihat Özdemir'in şirketi Limak Holding, Bursaspor'un elektrik borcundan kaynaklı stadın elektriklerini kesti.
Emre CAKA
ARTI GERÇEK- Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir'in sahibi olduğu Limak Enerji, TFF 1. Lig takımlarından, Bursaspor'un 3 milyon 749 bin 924 lirayı bulan borcu olduğu gerekçesiyle elektriklerini kesti. Bu kesinti Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı'nın, bir kulübün elektriğini kesmesi olarak tarihe yazıldı. Oysa TFF'nin neden kurulduğuna baktığımız zaman, "Futbol faaliyetlerini yürütmek, futbolun gelişmesini ve yurt sathına yayılmasını sağlamak, bu konularda her türlü düzenlemeyi yapmak, kararlar almak ve uygulamakla yetkili kurumdur" tanımı ile karşılaşıyoruz.
Geçtiğimiz aylarda elektrikleri kesilen Bursaspor Kulübü Başkanı Erkan Kamat ve yönetim kurulu, bölgenin enerji dağıtım şirketi ve aynı zamanda Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir'in sahibi olduğu Limak Enerji Uludağ Elektrik Perakende A.Ş. ile görüşmüştü. Bu görüşmeler sonrası stadın elektrikleri verilmiş, Bursaspor ile yapılandırma planlanarak taksit sözleşmesi imzalanmıştı.
Sözleşmeye uymayan Bursaspor'un sıkıntısı sadece elektrik faturası da değil. Bursaspor - Ankaraspor karşılaşması sonrasında futbolcular ortak bir metin kaleme alarak, sezon başından beri ücretlerinş alamadıklarını, kulübün ülkede 5. şampiyon ünvanında olduğunu ve şehir yetkililerinin yaşananları takip etmeleri gerektiğini belirtti. Oyuncular, "Amacımız sezonun bitimine yaklaşık 50 gün kala birilerini hedef göstermek değil, kendi gerçeğimizi kamuoyuyla paylaşmak. Kent büyüklerimizin, camia büyüklerimizin somut, samimi ve net bir şekilde harekete geçmesini, bizim hak edişlerimiz için toplanan desteklerin takipçisi olmalarını istiyoruz. Biz bu değerli formayı terleten grup olarak değer görmek istiyoruz. Bugüne kadar her koşulda savaştık, bu formaya sahip çıktık, sezon sonuna kadar da çıkmaya devam edeceğiz. Bu konuyu kamuoyuyla bu şekilde paylaşmak durumunda kaldığımız için taraftarımızdan ve camiamızdan "biz" özür diliyoruz." ifadelerini kullandı.
'5'Lİ ÇETE'NİN EN POPÜLERİ
"5'li çete" olarak anılan Cengiz Holding, MNG Holding, Kolin İnşaat, Limak Holding ve Kalyon Grup arasında en bilineni şüphesiz Limak Holding'in sahibi olan Nihat Özdemir. Özdemir, 2019 yılında son dönemlerde alışılagelmiş bir şekilde tek başına TFF Başkanlığına adaylığını duyurdu. Seçim öncesi 3-4 isim konuşuldu ancak seçime kısa bir süre kala herkesin çekilmesi ile Özdemir tek aday oldu ve başkanlığını ilan etti.
İktidar ile yakınlığı neredeyse 10 yıldır herkesin malumu olan Nihat Özdemir'in bu başkanlık ile zirve yaptığı konuşulmuş, pandemi döneminde ise tamamen ortaya çıkmıştı. Limak Holding'in pandemi döneminde çektiği kredi, "ticari sır" olarak nitelendirilmiş ve miktarı aynı gerekçeyle açıklanmamıştı. Şirketlerin 2043 yılına ertelenen borçları için faiz ödeyip ödemeyeceğine dair ise açıklama yapılmamıştı. Yani daha net bir şekilde söylemek gerekirse; TFF Başkanı Nihat Özdemir'in aldığı parayı açıklamıyorlar. Vatandaşa sadece 3 ay erteleme ile verilen kredilerin aksine Özdemir'in holdingine 2043 yılına kadar erteleme yapılıyor.
10 milyon 243 bin TL'ye Güney Marmara'nın tamamına elektrik dağıtım ihalesini alan Özdemir, sorumluluğu altında olan kulübün durumuna müdahale etmediği gibi, stadın da elektriklerini kesti. Yine özetlemek gerekirse dolaylı yoldan da olsa TFF, bir kulübün elektriğini kesti.
Mali işlerden tutun, stadın zemini, oyuncuların ödemeleri, yapılan banka anlaşmaları ve aklınıza gelebilecek her faaliyetin takibini yapmakla yetkili olan kurum, Türkiye Futbol Federasyonu burada sınıfta kaldı.
TFF'NİN İŞİ NE?
Türkiye Futbol Federasyonu, geçtiğimiz haftalarda zemin tartışmaları için, 'Bizim sorumluluğumuzda değil' demişti ancak kendi yönetmeliklerinde kendilerine ait bir sorumluluk olduğu ortaya çıkmıştı. 2009 yılında çıkan kanunda TFF'nin görevleri şöyle tanımlanmıştı;
- Türkiye’deki her türlü futbol faaliyetini yürütmek, düzenlemek ve denetlemek.
- Futbolun gelişmesini ve yurt sathına yayılmasını sağlamak.
- FIFA ve UEFA’nın yetkili organları tarafından konulan kuralların gereği gibi uygulanmasını sağlamak, ulusal talimatlar hazırlamak ve Türkiye’yi futbol ile ilgili konularda yurt dışında temsil etmek.
Yani kanun çok açık bir şekilde söylüyordu; düzenlemek ve denetlemek. Ancak TFF, yasalaştırılmış kanunları çiğneyerek açık bir şekilde Bursaspor'un elektrik borçlarını düzenlemiyor hatta müdahale dahi etmiyordu.
Yine daha açık şekilde söylemek gerekirse; Nihat Özdemir yani TFF, yapması gerekenleri yapmayarak Limak Holding'in açma kapama tutarından, faizine kadar bir çok kalemde kazanç elde etmesini sağlıyordu.
ALINMAYAN MAAŞLARDAN HABERLERİ Mİ YOK?
Bursasporlu futbolcular Ankaraspor karşılaşması sonrasında uzun dönemdir paralarını alamadıklarını dile getirerek şehrin yetkililerine seslendi. Ancak burada da TFF'nin görevi yapmadığı açık şekilde ortaya çıkıyor. Takımların ekonomik durumlarını denetlemek ile mükellef olan TFF'nin 2019 yılı genel kurulunda 76. Maddesinde şu ibare bulunuyordu: "TFF kulüpler tarafından sunulan bu finansal tabloları denetleme yetkisine sahiptir. Mali yükümlülüklerini karşılaması için gerekli mali güce sahip olmadığı belirlenen kulüpler ihtar, bir para cezası, puan indirimi ya da küme düşürme yaptırımı ile cezalandırılır. Ayrıca kulübün yetkililerine de hak mahrumiyeti cezası verilir."
Eğer TFF bu mali tabloları inceliyor ve Bursaspor'a buna rağmen bir ihtarda bulunmuyorsa bu çok ciddi bir hukuksuzluk. Eğer mali tabloları incelemiyorsa, görevini yerine getirmeme suçlarından kişiler ile çalışmalarını fesih etme zorunluluğu ile karşı karşıya TFF. Üçüncü bir ihtimal de, TFF mali durumu değerlendirdi, Bursaspor'a ihtar verdi ancak kulüp buna uymadı. O zaman da TFF'nin kulüpten puan silme cezasına kadar varacak bir yaptırım uygulaması gerekiyor. Hangi karar ne şekilde uygulanacak bu önümüzdeki günlerde ortaya çıkacaktır.
Bu elektrik kesme mevzusu bir nevi sessiz sedasız halledilecektir ama TFF'nin şeffaflık ve hesap verilebilirlik hanesine bir eksi daha yazıldı. Nihat Özdemir'in ise TFF Başkanlığı ile holding sahipliğini aynı anda götürmemesi gerektiği bir kez daha ortaya çıkmış oldu.