Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda bir ilk: Eşit sayıda erkek ve kadın sporcu katılacak
Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları için geri sayım başladı. 11 bin sporcu, 329 madalya için 32 branşta mücadele edecek.
Artı Gerçek - 'Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları', 26 Temmuz Cuma - 11 Ağustos Pazar günleri arasında gerçekleşecek. 206 ülkeden 11 bin sporcunun mücadele edeceği olimpiyat oyunlarına 35 tesis ev sahipliği yapacak. Sporcular, toplam 329 madalya için ter dökecek.
Olimpiyat etkinlikleri çoğu Paris olmak üzere yakın çevresinde bulunan Saint-Denis, Le Bourget, Nanterre, Versailles ve Vaires-sur-Marne şehirlerinde de oynanacak.
Ayrıca bu sene olimpiyatlarda, cinsiyet eşitliğinin sağlanması adına ülkelerden eşit sayıda kadın ve erkek sporcu katılım gösterecek. Oyunlar, kadın ve erkekler arasında aynı sayıda sporcunun yer aldığı ilk oyun olacak.
Açılış töreni 26 Temmuz 19.30 başlarken tören ilk kez geleneğin dışına çıkılarak stadyumun dışında gerçekleşmesi planlanıyor. Tören, Pont d'Austerlitz Köprüsü'nden Pont d'Iéna Köprüsü'ne kadar Seine Nehri boyunca bir tekne geçidi şeklinde gerçekleşecek. Resmi protokol ise Eyfel Kulesi'nin karşısında bulunan, Place du Trocadéro'da yapılacak.
Olimpiyat başlamadan iki gün önce 24 ve 25 Temmuz'da ise 7'li Ragbi, Futbol ve Hentbol'un ön eleme turları oynanacak.
OLİMPİYAT TARİHÇESİ
Olimpiyatın ilk temelleri, M.Ö. sekizinci yüzyılda Yunanistan'da gerçekleştirilen antik oyunlara dayanıyor. Modern oyunlarsa ilk 1896 yılında Fransız sporcu Pierre de Coubertin tarafından atıldı.
Fransız Baron Pierre de Coubertin, 1870-1871 yıllarındaki Fransa-Almanya savaşında, Fransa'nın kaybetmesinin nedenini ülkede fiziksel eğitimin verilmemesi olarak gördü.
Spordaki rekabetin ve iletişimin, gerçek savaşları önleyebileceğini iddia etti. Daha sonra 23 Haziran 1894'te Coubertin'in yöneticiliğini üstlendiği Uluslararası Olimpiyat Komitesi 13 ülke ve 79 temsilci ile ilk kez toplandı.
Olimpiyat oyunlarının ilki 1896'da Atina'da düzenlenmesi kararlaştırıldı.
OLİMPİYATLARDA YAŞANAN OLUMSUZLUKLAR
Soğuk savaş döneminde, Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgal etmesi üzerine, ABD ve 64 ülke Moskova'yı protesto etmek amacıyla 1980 ve 1984'te oynan olimpiyat oyunlarına katılım göstermedi.
1988 yılındaysa Sovyet Birliği ve 13 ülke, ABD'de gerçekleşecek olan olimpiyat oyunlarına katılmayı reddetti.
Olimpiyat oyunlarına en çok zarar veren etkenlerin başında gelen doping ilacının kullanımı yer almaktadır. 2004 yılında Atina'da oynanan olimpiyat oyunları, güce dayalı sporlar başta olmak üzere bir çok doping vakası ile karşılaşıldı.
Son yıllarda da oldukça artışta olan doping ilaç kullanımı Uluslararası Anti Doping Kurumu (WADA) kurularak, denetimler arttırıldı. Bu yüzden artık sporculara, oyunlara katılmadan önce testler yapılarak, dopingi önleyip, ilaç kullanan oyuncuların haksız kazanç sağlanması engellendi.
Olimpiyatta en çok müsabakayı 2653 madalya ile ABD kazanırken, ikinci sırada 1204 madalya ile Sovyet, üçüncü sıradaysa 802 madalyayla İngiltere yer alıyor.
Toplam 451 madalyası bulunan Norveç, 303 madalyayı kışın gerçekleşen olimpiyat oyunlarından aldı.
Türkiye 26 olimpiyat oyunlarından toplam 104 madalya alırken, 41'i altın, 26'sı gümüş, 37 tanesi bronzdan oluşmakta. En çok madalyayı 2020 yılında Tokya'da düzenlenen olimpiyatta aldı. Tokyo 2020 Olimpiyatları'nda 2 altın, 2 gümüş, 9 bronz olmak üzere 13 madalyanın sahibi oldu.
Türkiye, olimpiyat madalya ülke sıralamasında 36. sırada yer alırken, 66 ile en çok güreş müsabakasından madalya kazandı.
Türkiye'yi temsil edecek 102 sporcunun 54'ü kadın, 48'i de erkekten oluşuyor. Türkiye'nin olimpiyatlarda oynanan oyunlardaki sporcu dağılımı bu şekilde:
30 Haziran 1985 doğumlu, Amerikalı yüzücü Michael Fred Phelps II, 2004 Yaz Olimpiyatları'nda altı altın, iki bronz olmak üzere sekiz madalya kazandı. Daha sonra 2008 Yaz Olimpiyatları'nda 8 kere birinci olan Amerikalı yüzücü, bir olimpiyatta en çok altın madalya kazanan sporcu oldu.
Phelps, olimpiyat oyunlarından aldığı 28 madalya ile olimpiyat tarihinin en çok madalya alan sporcusudur.