Alman tarzı Noel pazarları, İngilizleri bezdirdi

Alman tarzı Noel pazarları, İngilizleri bezdirdi
İngiltere'de halk, yaşadıkları büyük şehirlerdeki Noel pazarlarından pahalılığı, kent trafiğini artırması ve esnafın işlerini baltalaması gibi nedenlerle rahatsız. Yerel idareciler ise artan turizm gelirleri için pazarları savunmaya devam ediyor.

Artı Gerçek - İngiltere'nin Birmingham şehrinde yaşayanlar, haftalarca açık kalan ve "çok pahalı" buldukları "Alman tarzı" Noel pazarlarından memnun değil.

Kentin ana alışveriş caddesinde 500 metre boyunca uzanan ve İngiltere'deki en büyük Noel pazarı olan bu alan 1 Kasım'da açıldı. Ana meydana yayılan düzinelerce tezgahta yedi hafta boyunca sosisler, tatlılar, ıvır zıvırlar ve 12 sterlinden (bardak depozitosu dahil) bira satılacak.

Her zamankinden daha büyük ve daha uzun süre açık olan Noel pazarları, bazı sakinlerin ve işletmelerin yoğun kalabalıktan ve birbirinin aynısı ürünlerin satıldığı tezgahlardan bıkmasıyla Birleşik Krallık genelinde giderek daha fazla kutuplaşmaya neden oluyor.

bfm04.jpg

ESKİSİ GİBİ DEĞİL, ÇOK TİCARİ

The Guardian'ın haberine göre, Birmigham sakinlerinden 46 yaşındaki Kate Jones, pazardan rahatsız olan isimlerden. "Artık eskisi gibi değil. Çok ticari. Çok erken başlıyor ve çok pahalı oldu" diyen Jones, işten eve dönerken hafta içi her gün pazarın içinden geçiyor ve "20 yıldır burada çalışıyorum ve çok büyüdüğünü gördüm. O kadar samimi değil. Artık hiç gitmiyorum ve sanırım burada yaşayan ve çalışan pek çok insan da böyle hissediyor" diyor.

bfm16.jpg

'TÜM ŞEHİR MERKEZİNİ ETKİLİYOR'

Şehrin bir başka yerlisi olan 36 yaşındaki Hannah da, "Keşke daha geç açıldığı zamanlardaki haline geri dönseler - 1 Kasım biraz fazla oldu. Her stant bağımsız olsaydı daha iyi olurdu ama hepsi aynı şeyleri satıyor...Her altı tezgâhtan biri şekerleme tezgâhı" diyerek mevcut durumdan rahatsızlığını ifade ediyor.

Onun 36 yaşındaki arkadaşı Matt ise 'Alman tarzı' pazar için "O kadar büyük ki gerçekten tüm şehir merkezini etkiliyor" diyor.

bfm13.jpg

'PAZAR BAŞLAR BAŞLAMAZ İŞLERDE DURGUNLUK OLUYOR'

Uzun süre şehrin merkezinde kalan bu devasa pazardan sadece burada yaşayanlar değil buradaki esnaflar da rahatsız. Şehirde bir aile işletmesi olan Ju Ju's kafenin ortak sahibi Beatrice Douzjian, küçük işletmeler zor durumdayken Noel pazarına bu kadar zaman ve kaynak ayrılmasını "utanç verici" bulduğunu belirterek şöyle diyor:

"Pazar başlar başlamaz işlerde bir durgunluk olduğunu fark ediyoruz. Bizim gibi küçük bağımsız işletmelerden ticareti çekip alıyor ama pazarda aynı ürünler fahiş fiyatlara satıldığı için müşterilere bir değer sunmuyor."

bfm08.jpg

'YEREL İŞLETMELER MÜŞTERİ KAYBEDİYOR'

Gece ekonomisi danışmanı Sacha Lord, benzer bir sorunun İngiltere'nin büyük şehirlerinden Manchester'da da yaşandığını belirtti ve bu yıl 9 milyon kişinin ziyaret etmesini bekledikleri Noel pazarının esnafın ticari rejimini sarstığını ifade etti. Lord, buradaki yerel işletmelerin Noel tezgahlarına müşteri kaybettiğini söylüyor:

"Ekstra turizm harika bir şey ancak bunun barlar, publar ve restoranlar için bir dezavantajı olabilir; pazarların yakınında değillerse ya da tüm bu yaya trafiğinden faydalanamıyorlarsa yaya trafiğinin azaldığını görebilirler."

Konuya ilişkin şehirciliğin sorumluluk alanlarını hatırlatan Lord, "Şehir planlamacıları yiyecek tezgahlarını benzer restoranlardan uzak tutarak yardımcı olmalı, ancak mekanların da insanları soğuktan çekecek kendi deneyimlerini yaratmaları için büyük fırsatlar var" ifadelerini kullanıyor.

bfm20.jpg

'MİLYONLARCA ZİYARETÇİYİ ŞEHRE GETİRİYOR, GURUR DUYUYORUZ'

Birmingham şehir konseyinden bir sözcü ise pazarların şehir ekonomisi için kesinlikle çok faydalı olduğunu düşünenlerden. Sözcü, "Frankfurt Noel pazarı her yıl milyonlarca ziyaretçiyi şehre getirerek büyük bir ekonomik canlanma sağlıyor ve pazarın aynı zamanda Alman personel ile birlikte çalışan 350'den fazla şehir sakinine istihdam sağlamasından gurur duyuyoruz" diyor.

Sözcü ve kent meclisinin ileri gelenleri bu geçici istihdamın ve turizm gelirlerinin büyüsüne kapılmış görünse de, İngilizler durumdan pazardaki gösterişe rağmen memnun görünmüyor. (Kaynak: The Guardian)

Öne Çıkanlar