Dr. Öz: Kendinize yasakladığınız gıdalar cazip hale gelir

Dr. Mehmet Öz, sürdürülebilir sağlıklı bir yaşam için yapılması gerekenleri sıraladı.

Dr. Öz: Kendinize yasakladığınız gıdalar cazip hale gelir

ABD’de ‘Doktor Öz Show' programıyla10 yıldır ekranlarda olan Dr. Mehmet Öz, "Rafine şekerden, işlenmiş gıdalardan ve alkolden kaçının. Akdeniz beslenme tarzı, göbek ve bel çevresinde biriken yağları eritmesiyle biliniyor" dedi.

Dr. Öz, İnsanların kendilerine yasak koyup yemekten kaçındığı gıdaların ise bir süre sonra daha cazip hale geldiğini de belirtti.

Hande Zeyrek’e konuşan Öz'ün Sözcü’de yer alan açıklamalarının bir bölümü şöyle:

BAKLAVADAN SONRA BU TADI UNUTTURACAK BİR ŞEY İÇİN

Türk mutfağı lezzetli olduğu kadar da bol kalorili… Bunlardan nasıl vazgeçeceğiz? Hiç mi baklava, lahmacun veya mantı yemeyeceğiz?

Öncelikle yaşamdan zevk almalıyız… İnsanların kendini bu gıdalardan mahrum bırakmasını istemem ancak bu gıdalardan fazla tüketmemeye özen göstermeliyiz. Bir dilim baklava kendine verilebilecek güzel bir ödül. Ancak tüm tepsiyi yemek size ne gibi bir yarar sağlayacak? İlk baklava dilimi ikincisinden her zaman daha keyiflidir. Bu nedenle ilk lokmadan sonra üzerine bir bardak su için, ardından bu tadı size unutturacak çay gibi bir içecek tüketin.

Araştırmalara göre sürekli kendini istediğiniz bir gıdadan mahrum bırakmak bu besini daha fazla arzulamanıza neden oluyor. Bu durum da bu gıdadan daha fazla yemenize yol açıyor. Bir araştırmaya göre kendini çikolata yemekten alıkoyan kişiler çikolatayı daha fazla istemelerine neden oluyor. Ayrıca bu kişiler, serbestçe çikolata yiyenlere göre daha fazla bu gıdayı tüketiyor.

En basit yaklaşımla, ne yiyip, ne içmeliyiz?

Sağlığınızı korumak için bol miktarda sebze, meyve, kuruyemiş ve çekirdek, tam tahıllı gıdalar, sağlıklı yağlar ve özellikle bitki ve balıktan gelen proteinler tüketin. Rafine şekerden, işlenmiş gıdalardan ve alkolden kaçının. Akdeniz beslenme tarzı, göbek ve bel çevresinde biriken yağları eritmesiyle biliniyor. Bu tarz bir yağlanma, ömrü kısaltması ve hastalıklara yol açmasıyla bilinen metabolik sendroma yol açabilir. Renkli gıdalar iyi bir antioksidan kaynağıdır. Bu bileşenler, hastalıklara ve yaşlanmaya neden olan enflamasyon sorunuyla mücadele eder.

Hangi gıdaların sağlığa zararlı olmadığına nasıl karar veririz?

Benim için tüketilebilir gıdalar, sağlığı destekleyici ve doğal yaşam açısından sürdürülebilir olmalı. Bunlar özellikle, sebze ağırlıklı beslenme, yağsız et ve balıktan oluşuyor. Elinizden geldiğince organik beslenmeye çalışın. Eğer sorun para ise tarım ilaçları içeren gıdaları tespit etmek için tüketici raporlarına göz atın. Bu şekilde hangi gıdaları organik tüketmeniz gerektiğine siz karar verebilirsiniz. (YAŞAM HABERLERİ SERVİSİ)

araştırma ABD mehmet öz