Facebook'a toplu dava
ABD'de bir mahkeme, Facebook'un kullanıcıların onayı olmadan biyometrik verilerini kaydetmesine karşı yapılan toplu şikayeti kabul etti.
HABER MERKEZİ- San Francisco'da bir mahkeme Facebook'un izinsiz biyometrik verileri kaydetmesine karşı yapılan toplu şikayeti kabul etti. Toplu şikayet başvurusunu değerlendiren mahkeme Pazartesi günü açıkladığı kararda, şikayet gerekçesini haklı bularak, toplu dava açılmasının yolunu açmış oldu.
Yargıç kararına gerekçe olarak, tartışmalı yüz tanıma uygulamasına yönelik ihtilafın çözümünde en etkili yolun toplu şikâyetler olduğunu gösterdi.
ABD'nin Illinois eyaletinden Facebook kullanıcıları, şirketin kullanıcıların izni olmadan özel yaşama müdahale ettiğini öne sürerek, toplu şikayette bulunmuştu. Sosyal medya devi Facebook ise kullanıcıların şikâyetinin dayanağı olmadığını belirtiyor. Yüz tanımlama uygulaması, internette kişileri fotoğraflarıyla aratmaya olanak tanıyor.
YÜZ TANIMA TEKNOLOJİSİ NASIL ÇALIŞIYOR?
Facebook Haziran 2011'de "etiketleme önerisi" özelliğini başlatmıştı. Bu özellikte, mevcut yüz veritabanının yardımıyla kullanıcının yüklediği fotoğrafta olabilecek kişilerin etiketlenmesi öneriliyor.
Yargıç Donato, kararında teknolojinin arkasındaki dört aşamalı süreci şöyle tanımladı:
- Yazılım ilk olarak yüklenen fotoğraftaki tüm yüzleri tespit etmeye çalışıyor.
- Yüzleri standartlaştırıp, ölçü ve yöne göre sıralıyor.
- Facebook daha sonra her bir yüz için bir fotoğraftaki yüzün matematiksel temsili olan bir "yüz imzası" yaratıyor.
- Yüz imzaları daha sonra saklanan yüz şablonları veri tabanında benzer olanları bulmak için kullanılıyor.
Facebook, sayfalarında yüz şablonlarının, kullanıcının etiketlendiği fotoğraflardaki benzerliklere dair bilgilerle oluşturulduğunu söylüyor.
Şirket "Eğer, bir Facebook fotoğrafında hiç etiketlenmemişseniz ya da Facebook fotoğraflarındaki tüm etiketleri kaldırırsanız, hakkınızdaki bu bilgelere sahip olmayız" diyor.
Etiketleme önerisi özelliği pekçok ülkede yok ve ABD'li kullanıcılar da Facebook ayarlarına girip bu özelliği kapatabiliyor.