Göçmen kuşlar, depremin yıktığı Hatay'da
İlkbaharın gelişinin sembolü olan göçmen kuşların, güneyden yola çıkıp, kuzeye göç yolculuğunda Türkiye'ye giriş noktalarından Hatay'da, onlarca türden binlercesi görülmeye başlandı.
Artı Gerçek - Maraş merkezli depremlerin büyük yıkıma yol açtığı Hatay’da kuş gözlemcileri, göçmen kuşların Türkiye'ye girişini kayıt altına alıyor.
Kuş gözlemcileri Emin Yoğurtçuoğlu ile Orhan Gül, 28 Şubat'ta Samandağ ilçesindeki Milleyha Kuş Cenneti'nde ilk defa, Hatay'da ise ikinci kez görülen bir çöl koşarı kuşunu görüntüledi.
Çöl koşarının, deprem bölgesindeki Milleyha Kuş Cenneti için yeni tür olduğunu belirten Yoğurtçuoğlu, "3 gündür esen çöl rüzgarları, bir çöl koşarını Milleyha sahiline sürüklemiş. Milleyha'nın 303'üncü kuş türü, Hatay'da ise ikinci kayıt" dedi.
Göçmen kuşların Hatay'dan Türkiye'ye girmeye devam ettiğini belirten Yoğurtçuoğlu, 17 Mart'ta itibaren deprem bölgesinde ve Milleyha Kuş Cenneti üzerinde kartal, turna ve leylek olmak üzere onlarca türde binlerce kuş görüntülediklerini söyledi.
DÜNYADAKİ EN ÖNEMLİ GÖÇ ROTALARINDAN BİRİ
Hatay'ın dünyadaki en önemli kuş göçü rotalarından biri olduğuna dikkati çeken Yoğurtçuoğlu, aralarında ibibik, Kıbrıs kuyrukkakanı, çöl kuyrukkakanı, uzunbacak, büyük cılıbıt gibi kuşların olduğu bir günde 85 farklı türü kayıt altına aldıklarını belirtti.
17 Mart'ta 98, 18'inde 82, 19'unda 92 kuş türünü kayıt altına aldıklarını aktaran Yoğurtçuoğlu, "19 Mart'ta 2,5 saatte 74 türe ulaştık. Büyük sürüyü kaybetmiş yalnız bir turna, Milleyha üzerinde kendine arkadaş bulmaya çalışıyor” dedi.
“Bir uzunbacak, kıyıdaki çöpe şaşırıyor” diyen Yoğurtçuoğlu, “Göçten gelen kırlangıçların seslerine, arkadaki enkaz yığan kamyonların sesi karışıyor. Maalesef bu alanların önemini hala tam kavramış değiliz. Her kim olursa olsun buralara gözü gibi bakmalı" ifadelerini kullandı.
(DHA)