İki bavula sığan göç hikayesi
1962'de Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç eden Neziha Öztürk, hikayesini anlattı: Yerliler çalıştığımız için bizi çok yerdiler. '‘Erkek gibisiniz, kadınlar çalışır mı?" dediler.
Artı Gerçek - Bulgaristan’dan Türkiye'ye en büyük göç 89 yılında yaşansa da 22 Mart 1968 tarihinde, Türkiye ile Bulgaristan arasında imzalanan anlaşmayla da büyük bir göç yaşandı. Göç edenler arasında Neziha Öztürk de vardı. Neziha Öztürk hikayesini, Bursa Tanık haber sitesine anlattı.
İKİ BAVULLA GELDİ
75 yaşındaki Neziha Öztürk, 24 yaşında Bulgaristan’dan Türkiye’ye geldi. Kendi anlatımıyla adı 'Ömer olan babacığının ismi Yasen olarak değiştirildi, kendi dillerini konuşmaları yasaklandı, Balkan şalvarı giymeleri bile hor görüldü. O zorluk altında yaşamaktansa serbest olacakları Türkiye’ye iki bavulla geldi. Bavullardan birinin içinde bugün hala evinde sakladığı iki tane de kırlent getirdi.
Neziha Öztürk Türkiye’ye gelme hazırlıkları yaparken, çok iyi çalıştığı için göndermek istemediler. “Zannettiler ki eşimden ayrılmayacağım, Bulgaristan’da kalacağım. ‘Beni çocuğum ve eşimden kimse ayıramaz. Türkiyecilik başladı, gidiyoruz’ dedim” sözleriyle anlatıyor o günleri.
SABAH FABRİKAYA, AKŞAM HARÇ KARMAYA
1973’ün sonlarında iki bavulla geldiği Bursa’da kirada bir eve çıktılar. 16 gün şeftali ve elma toplamak için kır işine gitti Neziha Öztürk, eşi de inşaatçılık yapmaya başladı.
ÇALIŞAN KADINLAR AŞAĞILANDI
Balkan göçmeni kadınların Türkiye’de iş yaşamına atıldığı tarihte, ülkede kadınların çalışması da büyük ölçekte ‘ayıp’ sayılıyordu. “Yerliler çalıştığımız için bizi çok yerdiler” diyor Neziha Öztürk ve ekliyor:
“Balkan Türklerini aşağılamak istiyorlardı. ‘Erkek gibisiniz, kadınlar çalışır mı’, ‘kocan çalışmıyor mu ki sen fabrikaya gidiyorsun’ dediler. Kadınlar bunu dediği zaman üzülüyorduk ama kimseye bir şey diyemezsin ki. Herkes kendine çalışıyor.”