Ipsos araştırdı: Türkiye Ramazan Bayram'ında ne yapıyor?
Ramazan Bayramı'nda sayılı gün kala araştırma şirketi Ipsos Türkiye'nin bayrama nasıl gireceğine ilişkin bir araştırma yaptı. Araştırmada 'Türkiye bayramı nasıl karşılıyor, alışveriş yaptı mı, memleketine giden var mı?' sorularına yanıt aranıyor.
Artı Gerçek - Ipsos 'Gündeme Dair' araştırma çalışmasından derlenen bu haftaki bülten içeriğinde; Türkiye Ramazana nasıl girdi, nasıl çıkıyor? Bayramı nasıl karşılıyor? Günlerin anlam ve önemi sebebi ile önceden hazırlık yaptı mı? Alışveriş yaptı mı? Şeker, Çikolata satın aldı mı? Geçen sene ile bu sene arasında ki durumlar nasıl? Tatile gidenlerin oranı ne? Yakınlarını ziyaret edip bayramlaşacak olanların oranı ne? Memlekete gidiş planları yapan vatandaşlar var mı? Hiçbir şey yapmayacak olanlar var mı gibi sorulara verilen yanıtlarda; bireylerin ifade, tutum ve davranış ölçümlemelerini araştırdı.
Buna göre, toplumda her iki kişiden biri geçtiğimiz yıllarda neredeyse her bayram bayramlık giysi aldığını belirtirken, yalnızca %6’lık grup böyle bir alışkanlığının hiç olmadığını ifade etti.
Bu sene için Ramazan bayramında giysi alışverişi yapan ve yapmayı düşünenlerin oranı %48.
Bayram geleneği olan şeker/çikolata alışverişini yapan ve yapmayı düşünenlerin oranı %76 ile yüksek seviyede.
Geçen seneye benzer olarak bu sene de her 3 kişiden biri bayramda yaşadığı ildeki yakınlarını/akrabalarını ziyaret edip bayramlaşmayı planlıyor. Öte yandan Bayram’da hiçbir şey yapmayı planlamayanların oranı %14 ile daha yüksekken, memlekete gitme planı yapanların oranı düşmekte.
Bu sene Ramazan ayına özel alışveriş yapanların oranı %37 geçtiğimiz sene alışveriş yapmayı planlayanların oranı ise %41 idi. Her 10 kişiden 3’ü ise Ramazan’a özel alışveriş yapmayacağını belirtiyor. Bu kişilerin alışveriş yapmamalarındaki temel sebep ekonomi (%65)
Her 10 kişiden 9’u eski Ramazan aylarını özlüyor. Bu Ramazan ayında ekonominin de etkili olduğu görülüyor. Bireylerin %69’u ekonomik nedenlerle zengin iftar sofraları kuramayacağını, %59’u ekonomik nedenlerle misafir çağıramayacağını, yine %59’u hane giderlerinin artacağını belirtiyor.
Eski Ramazanlardaki aile birlikteliği, arkadaşlık ve komşuluk en çok özlenen konular.
Tüm Ramazan ayı boyunca ya da Ramazan’da bazı günler oruç tutacak olanların oranı %77. Geçen sene de oruç tutanların oranı benzerdi. %3’lük bir kesim ise Kadir Gecesi’nde oruç tutacağını söylüyor.
Her 4 kişiden 1’i bir kurum ya da kişiye yardımda bulunmuş, %41’i de yardımda bulunmayı düşünüyor. Ve bu kişiler ağırlıklı olarak nakdi bağışta bulunacaklarını söylüyorlar.
Her 4 kişiden 1’i bir kurum ya da kişiye yardımda bulunmuş, %41’i de yardımda bulunmayı düşünüyor. Ve bu kişiler ağırlıklı olarak nakdi bağışta bulunacaklarını söylüyorlar. (HABER MERKEZİ)