Kırılan telefon ekranı kendini onaracak

Ekranı kırık cep telefonlarını için sevindirici haber. Tokyo Üniveristesi'nde bir öğrenci yanlışlıkla, çatladığı ya da kırıldığı zaman kendini onaran yeni bir polimer cam tipini keşfetti.

Kırılan telefon ekranı kendini onaracak

HABER MERKEZİ- Japon bilim insanları, 'Polyether-Thioureas' adını verdikleri hafif polimerden yapılan yeni bir cam tipini keşfetti. Bu yeni tip polimer cam, çatladığı ya da kırıldığı zaman basit bir şekilde elle baskı uygulandığında kendi kendini onarıyor.

Cumhuriyet'in haberine göre,konuyla ilgili makale bilim dergisi Science'da yayımlanan araştırma Tokyo Üniversitesi'nden Profesör Takuzo Aida ve ekibi tarafından yürütüldü. Tokyo Üniveristesi'nde bir öğrenci yanlışlıkla, çatladığı ya da kırıldığı zaman kendini onaran yeni bir polimer cam tipini keşfetti.

İLK KEZ ODA SICAKLIĞINDA KENDİNİ ONARABİLEN KATI MATERYAL GELİŞTİRİLDİ

Kendini onarabilen camların cep telefonu ekranları ve diğer kırılgan ürünlerde kullanılabileceği belirtiliyor. Daha önce kendini onaran lastik ve plastik geliştirilimişti. Ancak ilk kez araştırmacılar oda sıcaklığında kendini onarabilen katı bir materyal geliştirdi.

Önceden kendini onarabilen katı materyallerin yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyduğunun vurgulandığı araştırmada "Yüksek mekanik sağlamlık ve onarma kabiliyeti birbirini dışlamaya meyilliydi. Çoğu vakada parçalanan kısımları tamiri için 120 santigrat derece ya da daha yüksek derecede ısıtmak gerekiyordu" dendi.

YANLIŞLIKLA KEŞFEDİLDİ

Diğer taraftan kendini onarabilen polyether-thioureas camının özellikleri lisans öğrencisi Yu Yanagisawa tarafından yanlışlıkla keşfedildi. Söz konusu materyal ile bir yapıştırıcı geliştirmeye çalışan Yanagisawa polimerin yüzeyinin kesilmesi sonrası kenarlarının birbirine yapıştığını ve 21 santigrat derecede elle 30 saniye bastırıldıktan sonra zarar görmemiş bir tabaka halinde olduğunu gördü.

Daha sonra yapılan ek deneyler maddenin birkaç saat içinde parçalanmadan önceki gücüne kavuştuğunu tespit etti. NHK'ya konuşan Yanagisawa ilk başta sonuca çok şaşırdığını ve bulgularını doğrulama amacıyla tekrar tekrar deney yaptığını anlatarak "Umarım kendini onarabilen cam, kırıldığı zaman atmamıza gerek kalmayan çevre dostu yeni bir materyal olur" dedi.

Daha önce de kendini onarabilen polimerin akıllı telefonlarda kullanabileceği araştırmacılar tarafından belirtilmişti. Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacılar orjinal boyutundan 50 kat uzayabilen ve kırıldığı zaman 24 saat içinde kendini onaran bir polimerin bu tarz ürünlerde kullanılmasını önermişti.

2015'te 'iMend' adlı onarım şirketinin yaptırdığı bir araştırmaya göre ise İngiltere'de akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 21'inden fazlasının telefonunun ekranı kırık durumda.
Kendini onarabilen camların cep telefonu ekranları ve diğer kırılgan ürünlerde kullanılabileceği belirtiliyor.

Daha önce kendini onarabilen katı materyallerin yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyduğunun vurgulandığı araştırmada "Yüksek mekanik sağlamlık ve onarma kabiliyeti birbirini dışlamaya meyilliydi. Çoğu vakada parçalanan kısımları tamiri için 120 santigrat derece ya da daha yüksek derecede ısıtmak gerekiyordu" dendi.

japonya