Kürt kız çocuğu matematikte dünya şampiyonu oldu
10 yaşındaki Agirin İbrahimi, Kamboçya’da düzenlenen Mental Aritmetik ve Matematik yarışmasında 4000 kişi arasından birinci seçildi.
10 yaşındaki Agirin İbrahimi, Kamboçya’da düzenlenen Mental Aritmetik ve Matematik yarışmasında birincilik elde etti. İranlı Kürt çocuk, Zihin Geliştirme Programı UCMAS firması tarafından düzenlenen Dünya Mental Aritmetik ve Matematik yarışmasında 4 bin kişi arasından seçildi.
"5 YAŞINDAN BERİ İLGİSİ VAR"
Agirin’in annesi Şermin Yusuf Bedirhan, kızının beş yaşından beri okumaya ve matematiğe ilgi duyduğunu, bu nedenle okumasına önem verdiklerini söyledi. Rojhilat’ın Urmiye kentinde yaşayan Bedirhan, Rûdaw’a yaptığı açıklamada "Kızım şu an 10 yaşında ve 8 dakikada hiçbir alet kullanmadan hızlı ve doğru bir şekilde zihinsel hesaplamalar yaparak 200 soruyu doğru cevaplıyor" dedi.
Agirin İbrahim’in teyzesi Zehra Abdurrahman ise "Agirin ilkokul 4’üncü sınıf öğrencisi. Daha önce Malezya’da düzenlenen Asya UCMAS yarışmasında da birincilik elde etmişti. Bu yıl ise dünya birincisi oldu" diye konuştu.
İlk olarak Malezya’da hizmet vermeye başlayan UCMAS, dünyada 52’den fazla ülkede faaliyet gösteren ve Mental Aritmatik konusunda dünya şampiyonları yetiştiren bir firma. UCMAS Zihin Geliştirme Programı Kurucusu Dino Wong, Mental Aritmetik’in bilgi, yaşam tecrübesi ve yaratıcılık ürünü olduğunu belirterek, kendilerine en iyi şekilde yetiştirmeleri için çocuklara yardımcı olmayı amaçlayan bir zihin geliştirme programı olduğunu belirtiyor.
MENTAL ARİTMETİK NEDİR?
Mental aritmetik yönteminde, 4-12 yaş arasındaki çocuklarda abaküs kullanılarak temel matematiksel işlemleri öğretiliyor. Bunu yaparken de zamanın kullanımı çok önemli. Çocuklar tüm bu işlemleri çok hızlı bir şekilde yapmayı öğreniyor. Sayıların ve matematiksel işlemler, abaküs kullanarak öğretildikten sonra abaküs kaldırılarak işlemlerin zihinden yapılmasıyla program devam ediyor. Abaküs kaldırıldıktan sonra çocuklar aktif olarak beynin sağ yarı küresini kullanarak, abaküsün zihinlerindeki görselini kullanarak işlemleri çok hızlı bir şekilde yapmaya devam edebiliyorlar.