Meryem Ana Yortusu kutlandı

Meryem Ana Yortusu kutlandı
Hatay Vakıflı Mahallesi'nde yaşayan Ermeniler, 'Meryem ana yortusu' nedeniyle kilisede ayin düzenledi. Sokağa çıkma yasağı gerekçesiyle Sur'daki Surp Giregos Kilisesi’deyse izin çıkmadı.

HATAY - Ermeni Köyü olan Hatay'ın Samandağ İlçesi'ndeki Vakıflı Mahallesi'nde yaşayan Ermeniler, 'Meryem ana yortusu' nedeniyle kilisede ayin düzenledi. Ayinde dualar edildikten sonra getirilen üzümler ve yöresel yemek olan 'hirise' kutsandı, ardından insanlara ikram edildi.

DÜNYA BARIŞI İÇİN DUA EDİLDİ

Meryem Ana Kilisesi'nde Patrik Kaymakamı Başepiskopos Karekin Bekçiyan ve kilise papazı Peder Avedis Tabaşyan tarafından yönetilen ayinde, Ermeniler mum yakıp dünya barışı için dua etti. Meryem Ana'nın göğe yükselişini kutlayan Ermeni vatandaşlar, aynı zamanda bağ bozumu yaparak, üzümlerini kilise bahçesine getirip tüm yılın bereketi için dualar etti.

Ermenilerin üzüm oruçlarını da bozdukları bayramda Fransa, Almanya, Kanada ve Türkiye'nin çeşitli illerinden gelerek kiliseyi dolduran cemaate Patrik Kaymakamı Başepiskopos Karekin Bekçiyan tarafından kutsanan üzümler ikram edildi. Kazanlarda pişirilen bölgeye özel yemeklerden 'Hirise' de konuklara ikram edilen yiyecekler arasında yer aldı.

'EN ŞENLİKLİ BAYRAMIMIZ'

Kutlamalar sonrasında gazetecilere açıklama yapan Ermeni Cemaati Başkanı Cem Çapar, Vakıflı'nın Türkiye'nin tek Ermeni köyü olduğuna dikkat çekerekşunları söyledi:

"Vakıflı'da en şenlikli kutladığımız bayram bugünkü Meryem Ana Yortusudur. Meryem Ana Yortusu'nda üzümleri kutsarız. Kilisemizin de aynı zamanda isim günüdür ve 'Hirise' adını verdiğimiz adak yemeğimizi yaparız. Hirisemizi burada kilise bahçesinde olanlarla birlikte hep beraber yeriz ve bayramımızı kutlarız. Bugün kilise bahçemizde Ermenilerle birlikte Türk komşularımız, alevi komşularımız, sünni komşularımız hep beraber bu bayramı kutlamaktan mutluyuz. Her sene bu bayramı kutlama dileği ile herkese hoş geldiniz diyoruz."

SUR'DA KİLİSEYE GİTMELERİNE İZİN VERİLMEDİ

Ermenilerin Üzüm Kutsama Bayramı, sokağa çıkma yasağı nedeniyle Sur'daki Surp Giregos Kilisesi’ne izin verilmediği için Süryani Meryem Ana Kilisesi’nde kutlandı.

Ermeniler tarafından her yıl 15 Ağustos’a en yakın Pazar gününde kutlanan Üzüm Kutsama Bayramı (Meryem Ana Yortusu), Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki yasaklı Savaş Mahallesi'nde bulunan Surp Giregos Kilisesi’ne gidilemediği için Süryani Meryem Ana Kilisesi’nde kutlandı. Meryem Ana’nın göğe çekilişinin kutlandığı bayramda, Diyarbakır’da yaşayan Hıristiyan, Ermeni ve Süryaniler Meryem Ana Kilisesi’nde bir araya geldi. Asdvadzadzni Bayramı da denilen bayram, üzüm yeme yasağının kalktığı Ağustos ayının tam ortasına denk geliyor. Pagan tarihinin Navasart (Yılbaşı) Bayramı, yalnızca üzüm günü değil, bahşettiği nimetler için tanrısal güce teşekkür etme günü olarak da kabul ediliyor.

‘TÜM HIRİSTİYANLARIN BAYRAMIDIR’

Ayinin sonunda konuşan Süryani Kilisesi Papazı Yusuf Akbulut, Meryem Ana’nın göğe çekilişinin kutlandığı bayramda üzüm dağıtmanın gelenek haline getirildiğini belirterek, "Meryem ana hepimizin annesidir. Mesih’in annesidir. 15 Ağustos annemizin göğe intikal ettiği tarihtir. Tüm Hıristiyanlar arasında kutlanır. Bu yıl burada aramızda Ermeni cemaatinden kardeşlerimiz var herkesin bayramını buradan kutluyorum" dedi.

‘BARIŞ VE KARDEŞLİĞİ HER ŞARTTA SAVUNACAĞIZ’

Her bir zatın yaptığı önemli işler olduğuna vurgu yapan Akbulut, şöyle dedi: "İsa Mesih’in çizdiği barış dolu yoldan yürümeliyiz. İsa Mesih, ‘Ne mutlu barışı sağlayanlara’ demiş ve duaları hep dünya barışı üzerine olmuştur. Meryem Ana vefat ettiği zaman dünyanın her tarafında bulunan havariler toplanıp anamızın cenazesini kaldırmıştır. Çünkü Meryem Ana insanlığın annesidir."

Barış ve kardeşliği her şartta savunacaklarını dile getiren Akbulut, "İsa Mesih de bunu yapmıştır. İnsanlığı seveceğiz. İnsanlığı seversek gökteki babanın manevi çocukları olabiliriz" ifadelerinde bulundu.

ERMENİ KİLİSESİNİN KAPALI OLMASINA TEPKİ

Kiliseye bayramı kutlamak için gelen Paramaz Mercan, kiliselerinin kapalı tutulmasına tepki göstererek, "Birkaç ay önce bu şehrin içinde bisiklet turu düzenlediler, neredeyse şehrin tamamını barikatlarla sardılar. Bayramımızı kutlamak için kilisemize gitmek istedik. Valilik 'güvenlik yok' diyor. Madem barikatlarınız bu kadar çok Dört Ayaklı Minare'den Surp Giregos Kilisesi’ne kadar bir koridor yapabilirdiniz. Biz biliyoruz ki bilinçli yapılıyor. İbadetimizi yapmamıza dahi tahammül edemiyorlar" diyerek, kiliselerinin kapalı tutulmasının güvenlikle alakası olmadığını söyledi.

Ayinin bitmesiyle birlikte kutsanmış üzümler gelenlere ikram edildi. Kilise cemaati bahçede kurulan üzüm masalarının etrafında oturup sohbet etti.

Öne Çıkanlar