ARTI GERÇEK- Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alan ve eski adıyla ‘Sakatatçılar’ şimdiki adıyla ‘Marangozcular Çarşısı’ olarak bilinen mekânda yok olmaya yüz tutmuş bir meslek olan kürsü ustalığını devam ettiren az sayıda insan var.
Hasan Paşa Hanı’nın arkasında yer alan çarşıda neredeyse tüm dükkânlarda meslekler babadan kalma. Çarşının canlılığı ile hala inat edilerek sürdürülen mesleklere ilgi azalmış olsa da her şeye rağmen bu zanaatları özenle ve titizlikle icra edenler mevcut. Gregg Berryman, "Herkes bir şeylere bakar, ancak çok az insan etkili bir şekilde görür" diyor. Kürsünün hikâyesi de biraz buna benzer: Gün içinde birçok kez önünden geçtiğimiz, soluklanmak için üzerine oturduğumuz kürsüler, kimlerin elleriyle şekillenir, yapımında hangi ağaç türü kullanılır, kaç günde yapılır gibi detaylarla ilgili pek bir şey bilmeyiz.
Ortadoğu coğrafyasının bir parçası olan kürsü, yöre halkının söylediği biçimiyle 'kursi', sosyolojik ve kültürel bir değere sahip olduğu gibi oldukça uzak bir geçmişe de sahip. Kullanım alanı ev, iş yeri, çay ocağı, kıraathane, sokaklar, kafe gibi oldukça geniş bir alan olan Diyarbakır’a özgü bu kürsüler pratik bir işleve sahip olması yönüyle de toplu etkinlikler olan düğün, taziye vb. etkinliklerde de kullanılıyor. Değişen dünyanın değişen dekorasyon algısı nedeniyle eskisi kadar tercih edilmiyor olsa da günümüze kadar varlığını koruyabildi. Sadece zamanın şartlarına, isteklerine ve ihtiyaçlarına göre kullanılan malzeme farklılık gösterdi.