Noel Baba aslında Coca-Cola reklamı mı: Türkiye'deki Katolik liderler ne diyor?
'Noel Baba'nın dinle alakası yoktur. Sizlerin alışveriş merkezlerinde, kafelerde, meydanlarda gördüğünüz Noel Baba sonradan ortaya çıkmış bir figürdür.'
İtalya'nın güneyindeki Sicilya adasının Noto şehrinde, Piskopos Antonio Stagliano, dini bir bayramda verdiği vaazda çocuklara Noel Baba'nın (Santa Claus) gerçekte var olmadığını ve kırmızı kıyafetinin de reklam amaçlı olarak "Coca Cola tarafından icat edildiğini" söyledi.
'NOEL BABA NEDEN YALNIZCA PARASI OLAN ÇOCUKLARA HEDİYE GÖTÜRÜYOR?'
Noel Baba'nın, köklerinin Demre'de dördüncü yüzyılda doğup yaşayan Aziz Nikola'ya dayanmadığını ve hayali bir karakter olduğunu da söyleyen Stagliano, "Noel Baba, Aziz Nikola gibi tarihi bir kişi değil. Demreli Aziz Nikola hediye dağıtmaz, yoksullara yardım ederdi. Noel Baba, neden yalnızca parası olanlara hediye götürüyor? Açlıktan ölen çocuklar yok mu, niye onlara gitmiyor? Demreli Aziz Nikola ise hiçbir şeyi olmayan çocuklara gidiyordu" ifadelerini kullandı.
Demreli Aziz Nikola...
NOTO PİSKOPOSLUĞU'NDAN 'ÖZÜR' MESAJI
Piskopos Stagliano'nun anlatıklarının tepki çekmesi üzerine, Noto Piskoposluğu İletişim Direktörü Rahip Alessandro Paolino, piskoposun sözlerinin yanlış yorumlandığını, aslında kendisinin "Noel'in gerçek anlamına ve (Noel Baba karakterinin esin kaynağı olduğu düşünülen) yoksullara hediyeler verirken Roma İmparatoru'nun zulmüne uğrayan bir piskopos olan Aziz Nikolaos'un hikayesine dikkat çekmeye çalıştığını" söyledi ve "Piskopos adına, küçüklerde hayal kırıklığı yaratan bu beyan için üzüntümü ifade ediyor ve Monsenyör Stagliano'nun niyetlerinin oldukça farklı olduğunu belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı.
Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre tartışmaya Türkiye'deki Katolik kanaat önderleri de katıldı.
'YAŞAYAN VE GERÇEK OLAN AZİZ NİKOLA'DIR'
Türkiye Katolik Episkoposlar Kurulu Basın Sözcüsü ve Kültür Ataşesi Dr. Rinaldo Marmara, "Noel Baba, Hristiyan kültürüne yerleşmiş ve asırlardır varlığına inanılan bir kişilik. Demreli Aziz Nikola, gariplere, garibanlara el uzatan yardım eden bir kişiydi. Evlenecek genç kızlara çeyizler ve altın bahşeder, kimsesiz çocuklara sahip çıkardı" diyerek, "Noel Baba dediğimiz kişi Aziz Nikola ile özdeşleşmiştir, kültürel, hatta dini bir kişilik halini almıştır. Yaşayan ve gerçek olan Aziz Nikola’dır, doğru. Ancak Noel Baba da Aziz Nikola’nın yansıması olarak kabul edilir ve iyilik yapan kişidir. Noel Baba, Hristiyanlıkta iyiliği, paylaşmayı anlatır. Bu nedenle ‘Noel Baba, yalandır, kandırmacadır, reklamdır’ demek çok ağır ve gereksiz bir itham olur." yorumunu yaptı.
'AZİZ NİKOLA BU TOPRAKLARIN İNSANIYDI, NOEL BABA'NIN KİM OLDUĞUNU BİLMİYORUZ'
Mersin Katolik Kilisesi Rahibi Hanri Leylek ise "Stagliano'nun dediği gibi Noel Baba figürü sonradan, doğru. Noel Baba ile Aziz Nikola ile birleştirilip ortaya çocuklara hediye dağıtan bir karakter çıktı. Aziz Nikola, hediye dağıtan değil fakirlere, düşkünlere, ihtiyaç sahiplerine yardım eden bir kişiydi. Hristiyanlık inancında Aziz Nikola günü kutlanır. Noel Baba ise kültürel bir olgu olarak zamanla gelişip yayılmıştır. Aziz Nikola, bu toprakların insanıydı. Noel Baba'nın nerede doğup büyüdüğünü, kim olduğunu bilmiyoruz" siye konuştu.
'AZİZ NİKOLA VE NOEL BABA BAMBAŞAK KİŞİLİK VE KARAKTERLERDİR'
İstanbul'da görevli Katolik Rahip Pavel Szymala'nın yorumu ise şöyle oldu:
"Aziz Nikola, Demre'de doğup yaşamış bir Hristiyan azizdir. Ne yazık ki bazı kişiler kutsal değerler üzerinden bir takım figürler yaratabiliyorlar. Aziz Nikola, ihtiyaç sahiplerinin babası, fakirlerin yardımsever din adamıdır. Ancak Noel Baba'nın Aziz Nikola olduğunu söylemek doğru olmaz. Aziz Nikola ile Noel Baba bambaşka kişi ve karakterlerdir. Noel Baba'nın dinle alakası yoktur. Sizlerin alışveriş merkezlerinde, kafelerde, meydanlarda gördüğünüz Noel Baba sonradan ortaya çıkmış bir figürdür. Noel Baba, Amerika'da başlayan bir faaliyet olarak tüm dünyaya yayılmıştır. Günümüzdeki Noel Baba figürü, içecek markasıyla yaşıttır."