Otomatiğe bağladığımız için hayal kuramıyoruz

Yeni yapılan bir araştırma beynin hayal kurmayı sağlayan bölümüyle ilgili yeni veriler ortaya koydu.

Otomatiğe bağladığımız için hayal kuramıyoruz

HABER MERKEZİ- Cambridge Üniversitesi'nden araştırmacılara göre, beyinde hayal kurarken ya da geçmiş ve geleceği düşünürken aktif olan "default mode network" (DMN) olarak bilinen "varsayılan mod ağı", otomatik pilot moduna geçerek olacakları tahmin ediyor ve günlük işleri çok düşünmeden yapmamıza yardımcı oluyor.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, bu yeni bulguların akıl hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceği düşünülüyor.

DMA ile ilgili yapılan daha önceki araştırmalar bu bölgenin dinlenme sırasında daha aktif olduğunu ve Alzheimer hastalığı, şizofreni ya da hiperaktivite gibi durumlarda da anormal davrandığını ortaya koyuyordu.

DMN'nin asıl görevinin tam olarak ne olduğu ise bilinmiyor.

Bu araştırma için 28 gönüllüye gösterilen dört iskambil kartından birini seçmesi istendi. Denekler renk, sayı ve şekillerin birbirine uyumunu deneme yanılma yöntemiyle çözmeye çalışırken beyin aktiviteleri incelendi. Denekler edinim aşaması olarak bilinen süreçte, yani kuralları öğrenirken, beyinlerinin arka dikkat ağı daha aktifti. Bu, dikkat gerektiren bilgi işleme süreçleriyle bağlantılı.

Araştırmacıların yaptıkları araştırmada DMN faaliyetinin beynin bellekle ilgili bölümü hafıza ve yön bulmada büyük rol oynayan 'hipokampüsle' bağlantılıysa, deneklerin çok daha iyi oldukları gözlendi.

Araştırmayı yürüten Deniz Vatansever DMN'nin bize olacakları tahmin etme fırsatı verdiğini ve düşünme zamanımızı azalttığını söyledi. Vatansever "Bu aynı çevre kurallarını biliyorsak bir otopilotun hızlı kararlar almamızı sağlaması gibi bir şey. Örneğin her sabah aynı bildik yoldan işe gidiyorsanız DMN aktif oluyor. Bu sayede her karara çok fazla zaman ve enerji harcamadan işleri halledebiliyoruz" dedi. Ancak çevre değiştiği zaman beynimizin "manuel" yönteme döndüğünü ve DMN faaliyetinin durduğunu söyledi.

Araştırmacılar bulguların bağımlılık, depresyon, obsesif kompülsif gibi akıl sağlığı sorunlarında fayda sağlayacağını umuyor.

Cambridge Üniversitesi Şizofreni