Patlıcanın üzeri böyleyse sakın yemeyin.. Yaptığınız yemeği zehir ediyor

Patlıcanın üzeri böyleyse sakın yemeyin.. Yaptığınız yemeği zehir ediyor
Patlıcan, Türk mutfağında en çok tüketilen sebzelerden. Patlıcan kızartması ve patlıcan kebabı gibi yemekler yapıyoruz. Peki patlıcanın bozuk olduğu nasıl anlaşılır?

Patlıcanla yemek yaparken dikkatli olmak gerekiyor. Bazen patlıcanlar bozulabiliyor. Bozuk patlıcanla yemek yapmak ise hiç sağlıklı değil.

Peki patlıcanın bozuk olduğu nasıl anlaşılır?

Mynet.com sitesinde yer alan bir içerikte; Patlıcanla ilgili herkesin bilmesi gereken önemli bir bilgi paylaşıldı. İşte o bilgiler

PATLICAN KAHVERENGİYSE YENİR Mİ?

*Hayır, patlıcan baştan sona kahverengiyse olmaz.


*Kahverengi bir patlıcan çürük bir patlıcandır, bu yüzden kesinlikle onunla yemek veya yemek pişirmek istemezsiniz. Çürük yiyecekler yemek sizi hasta edebilir, bu yüzden riske girmeye değmez.
*Ara ara esmerlikler var ise yemenizde sıkıntı yoktur.


*Patlıcanlar kesildikten sonra "enzimatik esmerleşme" denilen bir süreçten geçerler, yani beyaz renkli patlıcan dilimleri hava ile temas ettikten sonra kahverengileşmeye başlar. Oksitlenmiş patlıcanı doğru sakladığınız sürece yemek tamamen güvenlidir.

*Patlıcan dilimlerini kestikten hemen sonra üzerine biraz limon suyu gezdirin. Limon suyunun asiditesi, ürünün kararmasını önlemeye yardımcı olur.

PATLICAN KAÇ GÜNDE BOZULUR?

*Taze patlıcan oda sıcaklığında yaklaşık 2-3 gün dayanır.


*Patlıcanların raf ömrü çok kısadır ve 2-3 gün sonra bozulmaya başlar.

Buzdolabında da çok uzun süre dayanmazlar - uygun şekilde saklandığında bile, soğutulmuş patlıcanlar sadece yaklaşık 5 gün için iyidir.


*Patlıcanlar dondurucuda yaklaşık 8-12 ay dayanır.

PATLICAN EĞER BÖYLEYSE TÜKETMEYİN! İŞTE KÖTÜ PATLICANLA İLGİLİ BİLMENİZ GEREKENLER

*Olgun, yemesi güvenli bir patlıcan gerçekten parlak görünür ve sıkı, pürüzsüz bir cilde sahiptir. Patlıcanınız parlaklığını yitirdiyse ve/veya kırışmış görünüyorsa, olgunluğunu aşmıştır ve artık pişirmek için uygun değildir.


*Patlıcanın tepesinden büyüyen sapı yakından inceleyin. Yeşil ve canlı mı yoksa solmaya mı başlıyor? Solmuş, sağlıksız görünen bir sap, patlıcanın zarar gördüğü ve pişirilmesinin iyi olmadığı anlamına gelebilir. Patlıcanın gövdesini de inceleyin; çeşide bağlı olarak, solgun, cansız bir renk yerine parlak, koyu beyaz veya canlı mor bir renk tonu olmalıdır.


*Parmağınızla patlıcanın gövdesine bastırın. Sebze baştan sona lapa gibiyse, onu atıp yerine sert, olgun bir patlıcan kullanmanız daha iyi olur.


*Patlıcanı zaten satın aldıysanız, dilimleyin ve rengine bakın. Her tarafı beyaz mı yoksa kahverengi mi görünüyor? Parmağınızla iç patlıcanın yüzeyine de hafifçe vurun - rengi solmuş ve yapışkan ise patlıcanın kesinlikle atılması gerekir.


*Patlıcanınızın kokusunu hızlıca alın ve herhangi bir kötü koku tespit edip etmediğinize bakın. Kötü kokuyorsa hemen atın.


*Patlıcanınızdaki çoğu küf, özellikle bitki yumuşak ve dokunulduğunda yumuşak ise eskimiştir, atılmalıdır. Patlıcanınız hala sertse ve küf lekeleri gerçekten küçükse, etkilenen yerleri kesip bitkinin geri kalanıyla birlikte yemek veya pişirmek güvenlidir.

Patlıcanla ilgili öğrendiğiniz bu bilgileri arkadaşlarınızla paylaşmayı ihmal etmeyin..

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar