Prof. Dr. Akhan’dan influenza uyarısı: Pik seviyedeyiz
KOÜ Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Sıla Akhan, influenzanın yaygınlaştığına ve şu an pik yaptığına dikkat çekerek, aşı olmanın önemini hatırlattı.
Artı Gerçek - Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan, üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarından, halk arasında grip olarak bilinen influenzanın artışına dikkat çekti.
3 AYDA 17 BİN KİŞİ HASTANEYE BAŞVURDU
KOÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne son 3 ayda 17 bin 241 kişinin influenza belirtileri nedeniyle başvurduğu öğrenilirken, hastalığın aşısı ve tedavisi olduğunu belirten Akhan, “Sezonsal olarak görülen özellikle solunum yoluyla bulaşan enfeksiyonlar, aslında bu dönemde en sık gördüğümüz enfeksiyonlar. Koronavirüsteki gibi aynı şekilde bulaşan hastalıklar ve influenza da bu grubun içinde. İkisi de RNA virüsü ve her sene karşımıza çıkmaya devam ediyor. Bunun dışında toplumda birçok virüs de etken ve bu dönem içerisinde bazıları pik yapıyorlar. Bunların içerisinde var olan hastalıklardan influenzanın aşısı var ve en başında yani ekim, kasım aylarında aşı olunduğu takdirde bu enfeksiyon biraz daha hafif seyrediyor ve daha kolay atlatıyoruz” ifadelerini kullandı.
'İNFLUENZA PİK YAPTI'
Polikliniğe gelenlerinin çoğunun aşı olmadığını fark ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Akhan, “Kasım ayından bu yana aşıda da biraz azalma oldu. Olması gereken risk grupları var ve onların her sene aynı zamanda aşı olmaları gerekiyor. Poliklinikte çoğunun bu aşıları olmadığını fark ediyorduk ve zaten şu anda da bu virüslerin içerisinde en çok pik yapan influenza oldu. Aşısız ve geç de gelindiği için, tedaviye de hemen başlanmadığı için biraz daha ağır seyredebiliyor” diye konuştu.
'AŞI İÇİN GEÇ DEĞİL'
Aşı olmayan kişilerin aşı olması için halen geç olmadığını da belirten Prof. Dr. Akhan, şunları söyledi:
“Burada temel nokta en başta influenza aşısı olmaktı ama bu aşıyı olmadılarsa bile halen geç değil çünkü şu anda toplumda çok yaygın. Bunun dışında eğer bulantı, kusma, ateş, öksürük gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonu bulgusu varsa bütün bunların hepsi viral enfeksiyonlarla başlayan semptomlar ama sonrasında alt solunum yollarına indiğinde, akciğere indiğinde bu biraz daha uzamış oluyor. Bu semptomlar olduğunda hastaneye gidilmesi ve tanı konulması gerekiyor. Çünkü influenzanın hem aşısı hem de tedavisi var ve eğer evin içerisinde bir kişi hastaysa diğerleri için de önleyici tedavi veriyoruz. Aslında aşısı ve tedavisi olan bir enfeksiyon şu anda pik yaptı. Bu virüslerin hemen hepsi aslında aynı semptomlarla gidiyor yani aynı şekilde başlıyor. Burun akıntısı, ateş, bazen boğaz ağrısı, sinüslerde doluluk gibi üst solunum yolları belirtileriyle başlıyor. Buradaki temel nokta işte öksürük olması, alt solunum yollarına inmesi, ateşin uzaması gibi komplike bir hal alabiliyor.” (KISA DALGA)