Tatil rezervasyonu uyarısı: Ödemeyi sosyal medyadan yapmayın

Tatil rezervasyonu uyarısı: Ödemeyi sosyal medyadan yapmayın
Ticaret Bakanlığı, tatil planları yapmaya başlayan yurttaşları, sosyal medya üzerinden gelen paket tur ve otel teklifleri konusunda dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Tatil sezonu yaklaşırken, tüketiciler e-posta ve kısa mesajlar üzerinden yapılan sahte tekliflerle mağdur edilmeye başladı. Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada, "sosyal medya, kısa mesaj veya e-posta gibi iletişim kanalları üzerinden gelen teklifin içeriğinde yer alan tesis resimlerinin, kurumsal logo ve işaretlerin doğruluğu kontrol edilmeli" dedi.

Satın alma kararı öncesinde tercih edilen seyahat acentesi veya turizm tesisinin ilgili kamu kurum ve kuruluşları nezdinde kayıtlı olup olmadığı sorgulanmalı." diyen Bakanlık, "Tüketiciler, seyahat acentelerinin ve turizm tesislerinin belgeli olup olmadığını, turizm tesislerin kaç yıldız sahibi olduğunu "www.kulturturizm.gov.tr" ve www.tursab.org.tr adreslerinden sorgulayabilir." açıklamasında bulundu.

Bakanlık açıklamasını şöyle sürdürdü: Özellikle mesafeli yolla imzalanan sözleşmelerde, seyahat acentesinin veya turizm tesisinin internet sitelerinde adres, unvan ve iletişim bilgilerine yer verildiği ve internet sitelerinin Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'nde (ETBİS) kayıtlı olduğu kontrol edilmeli. Sosyal medya üzerinden yapılan satış yerine seyahat acentelerinin kendi internet sitesinin tercih edilmesi ve ödeme yaparken bu hususlara dikkat edilmesi önem taşıyor.

TÜKETİCİNİN FESHETME HAKKI SAKLI

Tüketiciler, erken rezervasyon yaptıkları paket turlara, hayatın normal akışı içerisinde yaşanan bir takım sorunlar nedeniyle katılamayabiliyor. Bu tür durumlarda, tüketicinin paket tur sözleşmesini feshetme hakkı bulunuyor.

Tüketicinin, paket turun başlamasından en az 30 gün önce yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile bildirmek kaydıyla paket tur sözleşmesini feshetme ve ödenmesi zorunlu vergi gibi yasal yükümlülükler dışındaki paket tur bedelini herhangi bir kesinti yapılmadan iade alma hakkı bulunuyor.

Fesih bildirimi paket turun başlamasına 30 günden daha az bir süre kala yapılıyorsa, paket tur sözleşmesinde belirtilmek şartıyla belirli bir tutar veya oranda kesinti yapılabiliyor.

Seyahat Acenteleri ve Seyahat Acenteleri Birliği Kanunu'nun zorunlu sigorta ile ilgili hükümleri saklı olmak üzere, paket tur düzenleyicisi, sözleşmenin hiç veya gereği gibi ifa edilmemesi nedeniyle tüketicinin uğradığı her türlü zarardan sorumlu tutuluyor. Tüketicinin, boşa harcanan tatil zamanı için de uygun bir tazminat talep etme imkanı bulunuyor.

 

Öne Çıkanlar