Topaç, dijital oyunlara karşı dönmeye devam ediyor
Dijitalleşmeyle birlikte çocuk oyunları da değişti. Topaç da unutulan oyunlardan biri. Kırıkkale'de topaç ustası Süleyman Balcı, zamana ve dijital oyunlara meydan okuyarak mesleğini sürdürüyor.
Mehmet MENEKŞE
KIRIKKALE- Teknoloji geleneksel çocuk oyunlarını da değiştirdi. Artık çocuklar bilgisayar ve telefonlardan dijital oyunlar oynuyor. Topaç oyunu da unutulmaya yüz tutan oyunlardan. Kırıkkale'de yaşayan Süleyman Balcı, 25 yıldır topaç yapmaya devam ediyor. Mesleğin son ustalarından Balcı, “Çorum’un İskilip ilçesi Seyirçayı köyünde doğdum. Topaç yapmaya çocukluğumda başladım. Bu bizim baba mesleğimiz. Babam köyümüzde ahşaptan çocuk beşikleri ve çocuk oyuncakları yapardı. Köylerde elektrik yoktu, babam iple çalışan ağaç tornasıyla beşik ve topaç yapardı. Köyümüz orman bölgesinde olduğu için köyde her evde ahşap işleri yapılırdı. Köyün biri oklava, diğeri kaşık, kepçe yapardı. Bizim köyde de beşik ve topaç gibi şeyler yapılırdı Sonra Kırıkkale'ye taşındık. Topaç işini burada yapmaya devam ediyorum" diye konuştu.
'ESKİDEN ÇOCUKLAR SOKAKLARDA TOPAÇ DÖNDÜRÜRDÜ'
Çocukların artık eskisi gibi oyuncaklarla oynamadığını ve sokak oyunlarını bilmediğini vurgulayan Balcı, "Eskiden çocuklar gruplar halinde sokaklarda topaç döndürürdü. Şimdiki çocuklar artık telefonla oyun oynuyor. Bir ara gelip oynamıyorlar" dedi.
'TÜRKİYE'NİN HER YERİNDEN TOPAÇ İSTİYORLAR'
Mesleğini sürdüreceğini söyleyen Balcı, şunları söyledi: "Bu bizim baba mesleğimiz. Ben de kendi çocuklarıma, ikiz oğullarıma öğrettim. İnternetten sipariş oluyor, gönderiyorum. Sosyal medyada yaptığım topaçları paylaşıyorum, Türkiye’nin her bir yerinden topaç isteyenler oluyor. Bu geleneksel oyuncağı yapmayı ömrüm yettikçe yapacağım."