Van Gölü'nde tehlike çanları

Van Gölü üzerine kurulan arıtma tesisinin yeterli düzeyde çalışmaması sonucu 20 kilometrelik alan çamur deryasına dönüştü. Gölden yükselen pis koku...

Van Gölü'nde tehlike çanları

Van Gölü üzerine kurulan arıtma tesisinin yeterli düzeyde çalışmaması sonucu 20 kilometrelik alan çamur deryasına dönüştü. Gölden yükselen pis koku 5 kilometrelik alana yayılıyor.

YAŞAM- Türkiye’nin en büyük gölü olma özelliği taşıyan Van Gölü, duyarsızlığa kurban gidiyor. Günden güne kirletilen göl üzerinde,1989 yılında 400 bin nüfus kapasitesine göre kurulan Van Büyükşehir Belediyesi Atık Sular Arıtma Tesisi’nde sadece kanalizasyon sularının yüzde 25’i arıtılmakta. Nüfusu bir milyonu aşan kentte bulanan tek arıtma tesisinde yüzde 75’li kanalizasyon suları da direkt göle akıtılıyor. Hemen gölün yanı başında bulunan arıtma tesisi gölü günden güne kirletiyor. Saniyede bin 800 litre atık suyun akıtıldığı gölün 20 kilometre buyunca uzanan kıyı şeridi ise çamur deryasına dönüşmüş durumda.

PİS KOKUDAN GEÇİLMİYOR

Dihaber'in haberine göre arıtma tesisinin bulunduğu göl kıyısının yaklaşık 5 kilometrelik alan tel örgülerle kapatılırken, gölden yayılan pis koku 5 kilometre uzağa kadar yayılıyor. Çevrede bulunan yurttaşlara kapatılan sahil kısmının uzağından geçen yurttaşlar bile pis kokudan etkilenmemek için yüzlerini kapatıyor. Atık suların direkt göle akıtıldığı suyun tamamı çamur rengine dönüşürken, göle atılan diğer çöp ve hayvan pisliği de sahil kıyısına vurmuş durumda. Kaderine terk edilen gölün bu şekilde kirletilmesi halinde ömrünün de kısalacağı belirtildi.

‘GÖL BÜYÜK BİR FELAKETLE KARŞI KARŞIYA’

Son yıllarda gölde yaşanan kirliliğe dikkat çeken Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık, "Yetkililer bu duruma bir çözüm bulmalılar. Saniyede Van gölüne 1800 litre pislik dökülüyor. Göle bir sürü kaynak su geliyor bu sular dere ya da akarsu değil hepsi kanalizasyon suyu. Gölün sonu geliyor, büyük bir felaket ile karşı karşıya. Göl olmazsa, Van da olmaz, Van göl ile büyüdü göl ile tanındı. Bu göl olmasa Van’ın da bir değeri olmaz acilen bu duruma bir çare bulunmalı" dedi.

‘GÖL ÜZERİNDE BİYOLOJİK ARITMA TESİSİ KURULMALI’

Van Ekoloji Meclisi yöneticisi Fatih Şahin ise, günden güne kirletilen göl üzerinde biyolojik arıtma tesisi olmadığı hatırlatmasında bulunarak "Arıtma tesislerinden göle akıtılan kanalizasyon suyunun haddi var hesabı yok. Göle dökülen diğer akarsular ve kanalizasyon atıkları arıtılmadan göle dökülüyor. Yeni kurulan TOKİ’lerin kanalizasyon suları da arıtılmadan göle dökülüyor. Diğer bir kıyı üzerinde 20 tesis kurulu, o da gölü çok kirletiyor. Bunun için de Van gölü günden güne kirletiliyor, göl üzerinde biyolojik arıtma acil yapılmalı bu olmazsa Van Gölü yok olma ile karşı karşıya gelecek" uyarılarında bulundu.

van gölü çamur fatih şahin