WhatsApp grubu anksiyetesi nasıl engellenir?
Modern yaşamın kaçınılmaz bir parçası haline gelen WhatsApp grupları, birçok kişide baskı ve anksiyeteye yol açıyor. Peki, hızla yanıt vermek zorunda hissetme, herkesin ortasında çeşitli davetleri geri çevirememe gibi baskılardan nasıl kurtulabiliriz?
Artı Gerçek - Müsait olmadığınız bir anda aciliyet hissi yaratarak yanıt bekleyen sorular... Yazılı haberleşme nedeniyle yaşanan yanlış anlaşmalar... Büyük bir kalabalığın önünde gelen teklifleri reddedememenin baskısı... Ve, aynı anda çok fazla kişiyle iletişimi yönetmenin zorluğu...
WhatsApp gruplarının üzerimizde yarattığı baskı ve sosyal ilişki kurma yöntemini değiştirmesi, özellikle pandemiden sonra sosyal bilimlerin ilgi çeken araştırma konularından biri haline geldi. İngiliz gazetesi The Independent, bu gruplarla başa çıkmanın yollarını uzmanlarına sordu.
'NE KADAR KALABALIK, O KADAR ZOR'
İngiliz Psikoloji Topluluğu üyesi psikolog Marc Hekster, kalabalık grupların daha hassas insanlar için bunaltıcı ve dışlayıcı olabileceğini söyledi. WhatsApp gruplarının da insanların ilgi için rekabet ettiği bütün diğer sosyal ortamlarda görülen özelliklerle şekillendiğini belirten Hekster, "WhatsApp gruplarındaki en büyük meselelerden biri, ne kadar çok kişi varsa grup dinamiklerini oluşturmak o kadar zor oluyor" dedi.
'MESAJI GÖNDERENİN HİSLERİNİ YANITTIĞI OBJELERE DÖNÜŞÜYORUZ'
Hekster, "Bunun sonucunda bu gruplarda bireyler, mesaj gönderenlerin olumlu veya olumsuz hislerinin yansıtıldığı hayali objelere indirgeniyor; gruplar, kontrol edilemeyen alanlara dönüşüyor" diyerek şöyle devam etti: "Bu da kaçınılmaz olarak anksiyete ve bölünmeye yol açacaktır. Bazı vakalarda aniden ve beklenmedik şekilde bazı insanların birlik olmasına, daha saf ve hassas kişilerin bunaltıcı ve dışlayıcı bir durumun içinde kısılıp kalmasına sebep olacaktır."
'GRUPLARDAN TAMAMEN ÇIKMAK ZOR'
Independent'ın haberinde, modern yaşamın bir parçası haline gelmeleri nedeniyle WhatsApp gruplarından tamamen çıkanın sosyal ve profesyonel açıdan zor olduğuna dikkat çekildi. Anksiyete uzmanı Zoe Clews ise bu konuda, gruplara bir miktar psikolojik mesafe konmasını önerdi.
'AYNI ANDA BU KADAR ÇOK İNSANA YANIT VERMEK MÜMKÜN DEĞİL'
Clews, "Aynı anda bu kadar çok insanla birden temasta olacak şekilde tasarlanmadığımızı hatırlamak faydalı olabilir. Dolayısıyla kendinizi mesajlara 'yetişememek' veya 'en üsttekini okuyamamış olmak' nedeniyle yiyip bitireceğinize, bunun mümkün olmadığının ve bunda da bir sorun olmadığının farkına varmaya çalışın" diye konuştu.
'YETİŞMEYE ÇALIŞMAYIN'
WhatsApp gruplarına yetişmekte zorlananlar için mesaj atmak yerine arkadaşlarını doğrudan aramayı öneren Clews, dijital iletişimde 'anlık' hatalara da dikkat çekti. Clews, bir kişiyle mesajlaşma anında istenmeyen sözlerin sarf edilebildiğini ve yazışmaların bağlamından koparılabildiğini belirterek şöyle dedi:
'KAVGALARI TIRMANDIRMAYIN'
"Yanıt vermek için baskı altında hissettiğimizde, kendimizi, gerçekte ne hissettiğimiz veya düşündüğümüzle çok da ilgisi olmayan şeyleri sırf yazmış olmak için yazarken buluyoruz. Kendinize durma izni verin ve 'Sana bu konuda yarın yanıt vereyim' diyerek bir gece uyuyun."
Clews, bunun özellikle hararetli durumlarda uygulanması gerektiğini belirterek, "Eğer öfkeli bir mesaj alırsanız, kendinizi tepkisel olarak öfkeyle yazarken, sabahın ilk saatlerine kadar sürecek türden, bağımlılık yaratan bir WhatsApp muharebesinde bulabiliyorsunuz. Eğer yanıt vermeden önce sakinleşmek için vakit ayırırsanız, muhtemelen daha tarafsız bir yerden yanıt vereceksiniz ve pişman olacağınız bir şey yapmış, vaktinizi ve enerjinizi harcamamış olacaksınız" dedi.
'DAVETLERİ HERKESİN ÖNÜNDE GERİ ÇEVİRMEK İNSANI ZORA SOKUYOR'
Independent'ın haberinde, WhatsApp gruplarından gelen ve yanıtlanması beklenen mesajların insanlarda gereksiz yere aciliyet hissine, endişe ve paniğe yol açabildiği belirtildi. Gazete, bu gruplar üzerinden yapılan çeşitli davetleri kalabalığın içinde reddetmenin zor olduğuna dikkat çekerken, grup sesini kapatanların da gerçekten önemli mesajları bazen kaçırdığını yazdı. (DIŞ HABERLER)