Yargıtay'dan 'gelin - kaynana' kararı
Yargıtay, şiddet uygulayan ve hakaret eden erkeğin ailesine, şiddet gören eşi tarafından saygısızlık edilmesinin kusur sayılamayacağına hükmetti.
Evli çiftler arasına emsal bir karara imza atan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, eşinden şiddet ve hakaret gören kadının kocasının ailesine saygısızlık etmesinin kusur sayılamayacağına hükmetti.
Şiddetli geçimsizlik yaşadığını iddia eden erkek, 1'inci Aile Mahkemesi'ne müracaat ederek karısından boşanacağını beyan etti. Davacı erkek, gerekçe olarak da eşinin ailesini istemediğini, ailesine hakaret ettiğini, kendisine ve ailesine saygısızlık ettiğini gösterdi.
İfade veren davalı kadın ise, "Kocam beni, ailesine karşı korumadı, ailesinin şiddet ve hakaretlerini engellemedi. Ailesi beni istemedi" dedi.
Tarafları dinleyen mahkeme, çift arasında şiddetli geçimsizlik bulunduğu, evliliklerinin temelinden sarsıldığı, evliliklerinin korunmasında bir yarar kalmadığı gerekçesiyle, erkeğin davasının kabulüyle boşanmaya karar verdi.
'KADININ EŞİNİN AİLESİNİ İSTEMEMESİ KADINA KUSUR OLARAK YÜKLENEMEZ'
Kararı davalı kadın temyiz edince devreye giren Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, emsal bir karara imza atarak, vakanın davalı kadına kusur olarak yüklenemeyeceğine hükmetti:
"Kadının erkeğe ve ailesine saygısızlık etmesine yönelik eyleminin ise davacı erkeğin ailesinin, kendisine yönelik şiddet hareketleri ve hakaretlerine tepkisel nitelikte olduğu ve bu vâkıaların da kusur olarak yüklenemeyeceği anlaşılmaktadır. Mahkemece kabul edilen ve gerçekleşen davacı erkeğin kusurlu tutum ve davranışlarına göre evlilik birliğinin devamı eşlerden beklenmeyecek derecede, temelinden sarsıldığı kuşkusuzdur. Ne var ki, bu sonuca ulaşılması tamamen davacının tutum ve davranışlarından kaynaklanmış olup, davalıya atfı mümkün hiçbir kusur gerçekleşmemiştir. Bu durumda açıklanan nedenle davanın reddi gerekirken, yasa hükümlerinin yorumunda yanılgıya düşülerek boşanmaya karar verilmesi usul ve kanuna aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir. Temyiz edilen hükmün anlatılan sebeplerle bozulmasına, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi." (HABER MERKEZİ)