Yeşil yol yeşilini yitiriyor

Yeşil yol yeşilini yitiriyor
'Yeşil Yol Projesi' için iş makinaları halka rağmen jandarma korumasında yola çıktı

HABER MERKEZİ - "Yeşil Yol Projesi" gündeme geldiği andan itibaren öncelikle Karadenizlilerin, yayla ve mera sahiplerinin yoğun itirazı ile karşılaştı. Yeşilin katli olarak görülen proje kapsamında pek çok protesto gösterisi gerçekleştirildi. Buna rağmen yapımı başlayan proje kamoyu ile 'girişimcilik ve kalkınma' başlıklarında paylaşıldı.

'Turizm alanlarını birbirine bağlayarak bölgenin turizm potansiyelini artırmak’ söylemi ile kamoyuna sunulan proje kapsamında ‘Samsun, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize ve Artvin’ olmak üzere 8 ilin yayla ve turizm merkezlerinin birbirine bağlanması hedeflendi. 

'Bölgedeki turizmin alt yapı sorunları çözümü ve yaylaları birbiri ile bağlayarak bir yayla koridoru' oluşturmayı gündemine alan proje, Yayla Turizmi Gelişim Koridoru adı altında, ilk kez 2007 tarihli Türkiye Turizm Stratejisi Eylem Planı (2007-2023) adlı raporda yer aldı.  Hazırlanan rapora göre kolidor güzergahı; Samsun Hopa Arasında 2600 kilometrelik geniş bir araziyi kapsıyor. 

38 ayrı yerde turizm merkezlerinin yapımının hedeflendiği proje pek çok başlıkta eleştiriliyor. Bunlar arasında imar, mera, milli parklar yasası, orman izinleri ve çevre kanunu gündemde. 

Yerel halkın büyük tepkisi ile karşılaşan Yeşil Yol projesi, bölge halkı açısından yeşilin ölümü olarak yorumlanıyor.

Bugün güzergah üzerinde yer alan Yukarı Kavron ve Samistal yaylalarının bağlantısı için bölgeye iş makineleri getirildi. Yerel halkın tepkisinden çekinildiği için Jandarma ekiplerince korunarak bölgeye getirilen iş makinaları, yol çalışmalarına başladı. 

Halkın tepkisini engellemek için Jandarma ekipleri; ekipleri Yukarı Kavron Yaylası'na çıkan yol üzerinde, Galer Düzü mevkisinde kontrol noktası oluşturdu ve yaylaya çıkışına yasak getirdi.

Öne Çıkanlar