ABD'den 'Nükleer Soğuk Savaş Doktrini'
ABD'nin yayınladığı yeni 'Nükleer Durum İnceleme Belgesi'nde nükleer olmayan saldırılara karşı da nükleer karşılık verilebileceği kaydedildi, Rusya hedef alındı
HABER MERKEZİ - Washington, Ulusal Güvenlik ve Ulusal Savunma Belgelerinden sonra, ülkenin nükleer kapasite durumunu mercek altına alan Nükleer Durum İnceleme Belgesi'ni yayınladı. Belgede Soğuk Savaş dönemindeki nükleer silah yarışını hatırlatan detaylar yer aldı.
Savunma Bakanlığı Müsteşarı Patrick Shanahan tarafından açıklanan yeni doktrin, "ABD'nin olağandışı şartlarda, ülkenin ve müttefiklerinin hayati önem taşıyan çıkarlarını koruma amacıyla nükleer silah kullanma konusunu değerlendirebileceğini" kapsıyor. ABD'nin Soğuk Savaş sırasında kullandığı denizden fırlatılan nükleer seyir füzelerini modernize ederek tekrar sahaya çıkaracağı açıklanan belgede ABD'nin karada konuşlu nükleer silahlarını modernize edeceği belirtilirdi ve F-35 uçaklarına nükleer kapasite ekleneceği de açıklandı.
'KUZEY KORE ÖNGÖRÜLEMEYEN TEHDİT'
ABD Ulusal Nükleer Doktrini'nin yeni metninde Kuzey Kore'nin "acil ve öngörülemeyen bir tehdit" olduğu kaydedildi. Kuzey Kore'nin 2006'dan bu yana 6 nükleer deneme gerçekleştirdiği hatırlatılan belgede, "Kuzey Kore nükleer silahlar için plütonyum ve yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum üretmeye devam ediyor. Mevcut ve geliştirilmekte olan nükleer potansiyel, kimyasal, biyolojik ve konvansiyonel silahlar alanındaki mevcut potansiyel ve ayrıca tamamen kışkırtıcı söylem ve eylemler dikkate alınarak bu ülke ABD, müttefikleri ve partnerleri için acil ve öngörülemeyen tehdit oluşturuyor" denildi.
Doktrinin yeni metninde ayrıca ABD'nin Rusya ve Çin'i düşman olarak görmek istemediği ve bu ülkelerle istikrarlı ilişkiler kurmaya çalıştığı ifade edildi.
MATTIS: RUSYA NÜKLEER GERİLİMİ TIRMANDIRIYOR
Belgede açıklamalarına yer verilen Savunma Bakanı Mattis de "uluslararası güvenlik bakımından son derece karmaşık bir dönemden geçildiği bir noktada ABD'nin nükleer gücünü modernize etmeli" görüşünü savundu.
"Rusya'nın ilk başta ABD ile birlikte nükleer güçlerini azalttığını ancak aha sonra stratejik olmayan nükleer silahlarının büyük çoğunluğunu tekrar devreye soktuğunu" ifade eden Mattis Moskova'nın "nükleer gerilimi tırmandırmaya dayalı askeri strateji ve kabiliyetleri benimsedi" dedi. ABD Savumnma Bakanı, "Bu gelişmeler Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi ve müttefiklerimizi nükleer güçle tehdit etmesi ile birleşince Moskova'nın büyük güç yarışına girmeye karar verdiğini gösteriyor" dedi.