Lavrov: Türkiye ile anlaşmaya vardık

Lavrov: Türkiye ile anlaşmaya vardık
Moskova'daki Suriye zirvesinin ardından taraflardan açıklama geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, Rus mevkidaşlarıyla Suriye'deki gelişmeleri ele aldıkları toplantı Moskova'da yapıldı. Çavuşoğlu görüşme sonrası Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la yaptığı ortak basın toplantısında, "Tüm terör örgütlerinin Suriye topraklarından temizlenmesi konusunda Rusya ile ortak irademiz var. Suriye ve bölgesel konularda Rusya ve İran’la yakın işbirliğine devam edeceğiz" dedi.

İLGİLİ HABER: KREMLİN'DEN PUTİN-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ HAKKINDA AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da "Amerikan askerlerinin Suriye’den çıkmasının ardından sahada yapılacak koordinasyon konusunda Türkiye ile anlaşmaya vardık. Yeni şartlar altında (Suriye'de) sahada bulunan Rus ve Türk askeri temsilcilerin, bu ülkedeki terör tehdidini nihai olarak sonlardırma amacıyla adımlarını nasıl koordine etmeyi sürdüreceklerine ilişkin anlaşmaya vardık. Mültecilerin ülkelerine dönmeleri için gerekli koşulların sağlanması konusunda çalışmalarımızı yoğunlaştırma konusunda mutabakata vardık" diye konuştu.

İLGİLİ HABER: MOSKOVA'YA DÖRTLÜ HEYET: GÜNDEM SURİYE ZİRVESİ

Çavuşoğlu, Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rus mevkidaşlarıyla başkent Moskova’daki Rusya Savunma Bakanlığı’nda biraraya geldi. 

Toplantı öncesinde konuşan Çavuşoğlu, Türkiye, Rusya ve İran arasında Astana formatında Suriye konusunda yakın iş birliğinin yürütüldüğünü belirterek, "Bu sayede siyasi sürece dahil birçok alanda önemli ilerlemeler kaydettik" dedi.

'SURİYE’DE NELER YAPABİLECEĞİMİZİ DEĞERLENDİRECEĞİZ'

Suriye’deki son gelişmeleri değerlendirmek üzere Rusya’ya gittiklerine işaret eden Çavuşoğlu, "Bundan sonra da Rus ortaklarımızla Suriye’de neler yapabileceğimizi değerlendireceğiz. Özellikle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile ilişkilerimize bölgesel konularda çok önem verdiği için bizi gönderdi" diye konuşmuştu.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise "İdlib’in yanı sıra İstanbul’da vardığımız anlaşmanın uygulanmasını değerlendireceğiz. Ayrıca ABD’nin Suriye’den çekilmesini ve Fırat’ın doğusundaki son gelişmeleri de ele alacağız" ifadelerini kullamıştı. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar