23 projeye 135 milyar liralık 'Süper Teşvik'
Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında teşvik belgesi almaya hak kazanan 23 yatırım projesinin yatırımlarının toplam tutarı 135 milyar TL olacak.
EKONOMİ - Proje Bazlı Teşvik Sistemi'nin tanıtımı ve teşvik belgesi dağıtım töreni, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle açıklandı.
Ekonomi Bakanlığı bünyesinde yürütülen proje bazlı teşvik sistemi Türkiye’nin ithalatta milyar dolarlarla ifade edilen açık verdiği yedi sektörde ucu açık teşviklerle büyük yatırımların Türkiye’ye çekilmesini amaçlıyor.
İşte Erdoğan’ın konuşmalarından öne çıkan başlıklar:
"Geçtiğimiz yıl hazırlıkları tamamlanan 23 projeye vereceğimiz teşvik belgelerimizin hayırlı olmasını diliyorum. Bu yatırımlar sayesinde 34 bin doğrudan 134 bin de dolaylı istihdam ortaya çıkacak.
19 MİLYAR DOLARLIK BİR İYİLEŞME
47 milyara ulaşan cari açığımızda 19 milyar dolarlık bir iyileşme sağlamış olacağız. 2023 hedefleri konumunda çok önemli bir adım olarak gördüğümüz teşvik sisteminin hayata geçmesinde emeği olan dostlarımın hepsini yürekten tebrik ediyorum
Değerli misafirler milli gelirimizi geçtiğimiz 15 yılda 236 milyar dolardan 860 milyar dolara çıkartarak ülkemizi 3,5 kattan fazla büyütmeyi başardık. Türkiye büyüdükçe iş adamıyla, çalışanıyla, devletiyle hep birlikte kazanıyoruz.
Çalışanlarımızın milli gelirden aldıkları pay 2002’de yüzde 5 iken geçtiğimiz yıl yüzde 30’a çıktı. 2005 yılında 19 milyon 600 düzeyinde olan çalışan sayımız 28 milyon 200 bine yükseldi. 10 milyona yakın istihdam artışı yaşandı. Kadın ve gençlerimizin iş gücüne katılım oranları istihdamdan daha hızlı arttığı için işsizlik biraz yüksek görünüyorsa da en kısa sürede tek haneli rakamlara indireceğiz.
DOĞUYU İHMAL ETMEYİN
Turizmde yaşadığımız darbe girişimi ve terör nedeniyle meydana gelen gerilemeyi büyük ölçüde telafi etmiş durumdayız. Burada bir sinyal vereyim, Doğu’yu ihmal etmeyin. Van, Ağrı ve Iğdır’ı ihmal etmeyin.
Oralarda altyapıyı yapmamız lazım ki İran’dan oraya turistler geldiği zaman rahatlıkla, özellikle Nevruz kutlamalarını yapabilsinler. Oradan Antalya, İstanbul aynı şekilde… Bizim bunları da kokuyu iyi alıp, nereye kimler gelebilir hazırlığımızı yapmamız lazım.
İKİ KAT DAHA BÜYÜTMEMİZ GEREKİYOR
2023 hedefimiz olan, Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmek için bugünkü Türkiye’yi 2 kat daha büyütmemiz gerekiyor.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali 22 milyar dolarlık bir yatırım ve inşallah 2023’te bunun ilk etabının açılışını yapacağız. Enerjimizin yüzde 10’unu buradan temin etmiş olacağız. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin aynı zamanda ülkemize kazandırdığı, kariyeri yüksek gençler… Bu mühendislerimiz Rusya’da yetiştiriliyor. Sistem oturunca diğerleri de takipe edecek. 3.500 istihdam, 10 bine ulaşacak. Bunlar Türkiye’nin nereye gittiğini gösteriyor.
Sadece bu değil, savunmada attığımız adım. S-400 diyoruz birileri rahatsız oluyor. Türkiye kendi kaderini kendisi belirleyecek. Ortak paydalar bulabiliyorsa kimse bundan rahatsız olmasın. Yerli ve yenilebilir enerji kaynakları ile önemli çalışmalar yapıyoruz. Buradaki hesapta hemen kredi gayet uygun faiz oranı ile bize veriliyor, bununla birlikte bu adımı atıyoruz.
GÜÇ MERKEZLERİ DEĞİŞİYOR
Başbakan Binali Yıldırım teşvik belgesi dağıtım töreninde açıklamalarda bulundu. İşte Başbakan’ın açıklamalarında satırbaşları:
Hanımefendiler, beyefendiler hepinizi saygıyla selamlıyorum. Hoşgeldiniz sefalar getirdiniz.
Unutmayalım, dünya yeni bir şekil alıyor ve güç merkezleri değişiyor. İftiharla söylemek isterim ki değişen dünyada Türkiye günden güne artan güce sevgiye ve desteğe de sahip oluyor.
10 MİLYON VATANDAŞIMIZA İSTİHDAM SAĞLADIK
Bugün ilan ettiğimiz projelerin milletimize hayırlı uğurlu olmasını mevlamdan niyaz ediyorum. Artık Türkiye özel sektör eliyle kalkınmasını sürdürüyor. Bu da bizim için gurur verici bir şeydir. Türkiye’nin bugün yatırım çeken ülkelerden biri olmasını hep birlikte başardık. Milli gelirimizi 851 milyar dolara çıkardığımız gibi… 10 milyon vatandaşımıza iş ve istihdam sağladık.
1993-2002 yılları arasında Türkiye yılda sadece 2.6 büyüme başarmışken, 2003-2017 yılları arasında ortalama yüzde 5.8 oranında büyümeyi sağlamıştır. 2017’de elde ettiğimiz 7.4’lük büyümenin 2.3 puanı yatırım ve ihracattan geliyor.
BÜYÜME AYNEN DEVAM EDECEK
Türkiye yatırıma ihracata dayalı bir büyüme sürecine girmiştir. Bu büyüme önümüzdeki yıllarda aynen devam edecek. Avrupa ve dünyanın büyüme eğilimini uzun süre korumayı başaran sayılı ülkelerden biri Türkiye’dir.
CARİ AÇIĞIMIZI 19 MİLYAR DOLAR AZALTACAK
Bölgesel kalkınmayı sağlamak hedefimiz başta olmak üzere bu pakette bir çok yenilikler var. 135 milyar yatırım hacminde ve 34 bin doğrudan 135 bin dolaylı istihdam sağlayacak. İhracata 6 milyar üzerinde ilave bir katkı olacak. Cari açığımızı da 19 milyar dolar azaltacak bir proje paketinden bahsediyoruz. Böylece 25 milyar dolar lehimize gelişmiş olacak. Gümrük vergisinde istisna getiriyoruz. Makine teçhizata KDV istisnası, bina inşaat harcamaları için KDV ilavesi, kurumlar vergisi indirimi ya da 10 yıla kadar kurumlar vergisi istisnası, 10 yıla kadar sigorta primi işveren desteği sağlıyoruz. Keza, enerji desteği, sermaye katkı ve telsiz yatırım yeri tahsisi, istihdamın korunması gibi hayati öneme sahip destekleri de paket ile birlikte sağlıyoruz."
Teşvik belgesi almaya hak kazanan firmalar şunlar:
Alvimedica, Assan, Atayurt, BMC (4 adet proje), CFS, Dow Aksa, Ekore, Ersan, SASA (2 adet proje), İpek Mobilya, Most Makine, Siirt Bakır, Metcap Enerji, TUSAŞ, Oyak Renault, Yıldız Metalurji, Vestel, Sütaş, Tosyalı.
PROJE BAZLI TEŞVİK SİSTEMİ NEDİR?
Proje Bazlı Teşvik Sistemi, 7 Eylül 2016 tarihli ve 29824 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6745 Sayılı "Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 80 inci maddesi ile "Proje Bazlı Teşvik Sistemi" ne ilişkin usul ve esasları belirleyen 2016/9495 Sayılı "Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar" kapsamında uygulanıyor.
Söz konusu destek sistemi ile kalkınma planları ve yıllık programlarda öngörülen hedefler doğrultusunda, asgari 100 milyon dolar tutarındaki, Türkiye'nin mevcut veya gelecekte ortaya çıkabilecek ihtiyaçlarını karşılayacak, arz güvenliğini sağlayacak, dışa bağımlılığı azaltacak, teknolojik dönüşümünü sağlayacak, yenilikçi, Ar-Ge yoğun ve katma değeri yüksek yatırımlar proje bazlı olarak destekleniyor.
TEŞVİK KAPSAMINDA SAĞLANAN DESTEKLER
Proje bazlı olarak desteklenmesine karar verilen yatırım projelerine nitelik ve ihtiyaçları doğrultusunda çok çeşitli destek alternatifleri sunuluyor. Bu kapsamda yatırımcılar;
• Vergisel Destekler
• Gümrük Vergisi Muafiyeti,
• KDV İstisnası,
• Bina inşaat harcamaları için KDV İadesi,
• Yatırım tutarının 2 katına kadar Kurumlar Vergisi İndirimi veya 10 yıla kadar Kurumlar Vergisi İstisnası,
• İstihdam Destekleri
• 10 yıla kadar Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği,
• 10 yıl süreyle Gelir Vergisi Stopajı Desteği,
• Nitelikli Personel Desteği,
• Finansal Destekler
• Yatırımın finansmanında kullanılan yatırım kredisi için 10 yıla kadar Faiz veya Kâr Payı Desteği,
• Sermaye Katkısı,
• 10 yıla kadar Enerji Desteği,
• Yatırım Yeri ile ilgili Destekler
• Yatırım Yeri Tahsisi ve belirli şartlarda söz konusu taşınmazın bedelsiz olarak yatırımcıya devredilmesi,
• Altyapı Desteği
• Diğer Destekler
• Kamu Alım Garantisi ve ile İzin, Ruhsat, Tahsis, Lisans ve Tescillerde Kolaylık Getirilmesi, desteklerinden bir veya birden fazlasından yararlanabilecek.