Yasaklanan forma numarası

İtalya'da İçişleri Bakanlığı ile Futbol Federasyonu'nun ortak kararıyla Anti-Semitizm'e karşı yürütülen mücadele kapsamında nasyonal sosyalist gruplarda "Hitler Selamı" anlamını taşıyan 88 numaralı formanın giyilmesi yasaklandı..

Yasaklanan forma numarası

İtalya’da 88 numaralı formayı giymek yasaklandı. Neden mi?

Çizme’de yeşil sahalardaki antisemitizmle mücadele kapsamında Neonazilerle özdeşleşen 88 numara tarih oluyor. Alfabenin 8. harfi olan -h harfine gönderme yapan ve “Heil Hitler” demenin bir yolu olarak kullanılan bu sayıya dair karar İtalyan Futbol Federasyonu Başkanı Gabriele Gravina, İçişleri Bakanı Mateo Piantedosi, Gençlik ve Spor Bakanı Andrea Abodi ve Antisemitizmle Mücadele Koordinatörü Giuseppe Pecocaro tarafından alındı.

UTANÇ VESİKALARI

Ayrıca antisemitist marşlar söylenmesi halinde maçların da durdurulması planlanıyor. Mart ayındaki Roma derbisinde yaptıkları yüzünden üç Lazio taraftarı sahalardan ömürboyu men edilirken, onlardan birinin 88 numaralı formasının arkasına Hitlerson yazdırması unutulmadı. Yıllar önce aynı düelloda Roma taraftarlarına “Auschwitz vatanınız, fırınlar yuvanız” diye pankart açan Laziolular’ın yaptığı gibi... Kulüp yetkilileri “20-30 kendini bilmez, bizi Avrupa’ya rezil ediyor” dese de açıkça görünen bu pankartı daha fazla kişinin taşıdığıydı…

Lazio taraftarının 1998 yılındaki Roma maçında açtığı “Auschwitz vatanınız, fırınlar yuvanız” pankartı…

Laziolulardan da beter olan bazı Verona taraftarları, 1996 yılında kulübe transfer olması muhtemel Hollandalı defans oyuncusu Maickel Ferrier’in gelmemesi için tribünden aşağı sarı-mavi formalı siyah bir manken sallandırmışlar, hedeflerine de ulaşmışlardı. İçlerinden bazılarının 88’in karesi olan 7744’ün kareköküne bir pankartta yer vermesi, birçok futbolseveri matematik sıralarına geri götürmüştü.

Peki bu numarayı daha önce kimler giydi?

Daha önce 88 numarayla oynayanlardan biri de yıllardır ülkemizde top oynayan Gökhan İnler. İsviçre Millî Takımı’nda da görev yapmış orta saha oyuncusu dışında Mario Pasalic ve Hernanes de bu formayı terletmişti.

YENİLMEZ

Tabii bir de bir efsane var… İlerleyen yaşına rağmen hâlâ Parma’nın üç direk arasını bekliyor.

Bir kuşağın Lev Yaşin’e cevabı olsa gerek. Üç direk arasında yenilmez; imkânsız nedir bilmez. Yıllarca sanatını icra ederken, birçok meslektaşının sıradan görülmesini sağlamıştı. Hep en iyi olarak anılmıştı...

1978’de Floransa yakınlarındaki Carrara’da doğmuştu Gianluigi Buffon. Kalecilik genlerinde saklıydı; dedesinin kuzeni Lorenzo, Inter ve Fiorentina’da sahne alsa da Milan’da efsane olmuştu. Boynuz kulağı geçecek, ailenin iki numaralı file bekçisi müseccel marka olacaktı.

Ufaklık Rönesans’a hayat veren kentte çiçek açmamış, Parma altyapısına kazandırılmıştı. Kim bilir Fiorentina’nın tarihinde yaptığı en büyük hataydı belki de...

Henüz 17 yaşındayken 19 Kasım 1995’te Milan karşısında kaleyi koruyan ufaklık, ertesi sezon eldivenleri teslim almıştı. Peynir kokan mıntıkada bir İtalya Kupası, bir de UEFA Kupası kazanan delikanlıya Parma forması dar gelmişti.

Roma ilgilense de Juventus bir kaleci için verilmiş en yüksek bonservis karşılığında geleceğini garanti altına almıştı. Bu transfer sayesinde Jonathan Bachini, Parmalı olurken kulübün de kasası dolmuştu. Etiketine ödenen 33 Milyon Sterlin'in karşılığını kuruşu kuruşuna vermişti. Yaşlı Kadın onun sayesinde arya söyleyedursun, Calciopoli sonrasında Torino ekibi ikinci kümenin yolunu tutsa da o, takımından ayrılmamıştı. Haliyle kahramandı...

Millî takımda eldivenleri 1997’de teslim alan Buffon, 2018’de tam 176 maçta sahne aldıktan sonra İtalya serüvenini noktalayacaktı. İstikrar abidesinin gök-mavililerdeki zirvesi 2006’da kazanılan Dünya Kupası’ydı. Gerçi bunun “köpeğin adamı ısırması” misali haber değeri yoktu. Tıpkı onun için sıradan, birçok file bekçisi için başyapıt sayılabilecek sayısız kurtarışı olduğu gibi.

2018’de PSG’ye gittiğinde 40 yaşında genç bir delikanlıydı. Ertesi yıl yine kürkçü dükkanına dönmüş, 2021’e kadar da Juventus’ta kalmıştı. O tarihten beri ilk yuvası olan Parma kalesini koruyan file bekçisi, Ocak ayında 46’sını dolduracak.

Peki o niye bazılarının gözünde tam bir efsane değil…

Parma’da oynarken 88 numarayı giymek isteyen Buffon, büyük tepki çekiyordu. Bu sayının böyle bir anlamı olduğunu bilmediğini söyleyen millî kaleci için “88” dört top demekti; güç ve kararlılık anlamına geliyordu. Yüksek müsaadenizle o topların ne olduğunu bu bayram sabahında söylemeyeyim… Sonradan 77 numarayı biraz da zorla giyen yıldız oyuncu pek de inandırıcı değildi. Daha önce faşist “Boia chi molla” (Hainlere ölüm) sloganı kaleci formasının altındaki tişörtte gözüken Buffon, bu yüzden özür dilemek zorunda kalmıştı. Okul sıralarında ilk kez gördüğünü söylediği ifadenin taşıdığı manayı bilmediğini iddia ediyordu. Bu iki olay da bir yıl arayla yaşandığı için birçokları onun doğruyu söylemediğini düşünüyordu.

Buffon 88 numaralı Parma formasıyla…

Futbol asla sadece futbol değildir; kimi zaman bir sayı asla sadece bir sayıdan ibaret değildir.

Ali Murat Hamarat: Spor tarihçisi, spor yazarı. BirGün gazetesi yazarı. İstanbul Üniversitesi'nde hukuk okuyup bir dönem asistanlık yaptıktan sonra gazeteciliğe Taraf'ta başladı. Eurosport'un internet sitesinde genel yayın yönetmenliği yaptı. Radyo ve televizyona programlar hazırladı. 2017'den beri Tarih Dergisi'nde yayın kurulu üyesi.