130 yıl önce nesli tükenmişti: Tazmanya Kaplanı'nın RNA'sı ilk kez incelendi

Bilim insanları nesli tükenen Tazmanya Kaplanı'nın RNA'sını ilk kez incelemeyi başardı. Böylece bilim insanları ilk kez soyu tükenmiş bir hayvanın RNA'sını elde etmiş oldu.

130 yıl önce nesli tükenmişti: Tazmanya Kaplanı'nın RNA'sı ilk kez incelendi

Artı Gerçek - Bilim insanları, 130 yıl önce ölen Tazmanya Kaplanı'ndan aldığı örneklerle ilk kez nesli tükenmiş bir türün RNA'sını inceledi. Araştırmanın sonuçları, Gen Araştırmaları Dergisinde yayımlandı. İsveç'teki bilim insanları, Stockholm'deki Doğa Tarihi Müzesi'nde 1891 yılından beri saklanan Tazmanya Kaplanı'nın deri ve kaslarından aldıkları örneklere dair bir çalışma yürüttü.

Araştırma ekibinden biyolog Emilio Marmol Sanchez, yaptığı açıklamada, 130 yıl önce nesli tükenen söz konusu türün RNA'sını ilk kez incelediklerini belirterek, "RNA size hücreyi, dokuları inceleyerek o hayvanın, gerçek biyolojisini bulma şansını verir" ifadesini kullandı. Sanchez, "tür diriltiminin" araştırmanın amacı olmamasına karşın Tazmanya Kaplanı'nın RNA'sının incelenmesinin türün gen yapısının daha iyi anlaşılmasını sağlayarak son dönemlerde başlayan bu "türü diriltme" çalışmalarına yardımcı olabileceğini kaydetti.

'ÇIĞIR AÇICI'

Tazmanya Kaplanı türünün neslinin devamını sağlamak için bir proje yürüten Melbourne Üniversitesi'nden Prof. Dr. Andrew Pask ise bu gelişmeyi "çığır açıcı" olarak nitelendirdi. Pask, söz konusu araştırmanın nesli tükenen hayvanların biyolojisini anlamaya önemli katkılar sunacağına işaret ederek, "Öncesinde müzede sadece DNA örneklerinin bulunduğunu düşünüyorduk ancak bu çalışma Tazmanya Kaplanı'nın kalıntılarından RNA verilerinin de elde edilebileceğini gösterdi" dedi.

İLK KEZ SOYU TÜKENEN BİR HAYVANIN RNA'SI ELDE EDİLDİ

Son yıllarda bilim insanları, bazıları 2 milyon yıldan daha eski olan antik hayvan ve bitkilerden DNA elde ettiler. Ancak bu çalışma, DNA'dan çok daha az kararlı olan RNA'nın soyu tükenmiş bir türden ilk kez elde edilmesi anlamına geliyor. DNA (deoksiribonükleik asit) ve RNA (ribonükleik asit) - hücre biyolojisindeki temel moleküllerdir. DNA, bir organizmanın genetik kodunu içeren ve tüm canlıların oluşmasını sağlayan genleri taşıyan çift sarmallı bir moleküldür. RNA ise DNA'dan aldığı genetik bilgiyi taşıyan ve bu bilgiyi uygulamaya koyan tek sarmallı bir moleküldür. RNA, bir organizmanın yaşamak için ihtiyaç duyduğu çok sayıda proteini sentezler ve hücre metabolizmasını düzenlemek için çalışır.

İsveç'teki Palaeogenetics ve SciLifeLab Merkezi'nden evrimsel genetikçi Love Dalén "Çoğu araştırmacı RNA'nın oda sıcaklığında yalnızca günler ya da haftalar gibi çok kısa bir süre hayatta kalabileceğini düşünmüştür. Örnekler ıslak ya da nemli olduğunda bu muhtemelen doğrudur, ancak görünüşe göre kurutulduklarında durum böyle değil" dedi.

Yaklaşık 2 bin yıl önce Avustralya hariç Dünya'nın diğer ülke ve bölgelerinde nesli tükenen Tazmanya Kaplanı'nın yaşayan Benjamin adlı son üyesi ise Tazmanya'daki Beaumaris Hayvanat Bahçesi'nde 1936'da ölmüştü. Kır kurdunun yaklaşık iki katı büyüklüğündeki bu yırtıcı tür, Avustralya'daki birçok memeli gibi keseliydi. (DIŞ HABERLER)