Bilim dünyası bölündü: 'Fokur fokur kaynayan okyanusla kaplı su dünyası bulundu'
James Webb Teleskobu'nun tespit ettiği bir gezegen, bilim insanlarını ikiye böldü. Cambridge Üniversitesi'nden araştırmacılara göre, sıcaklığı 100 derecenin üzerindeki bir okyanusla kaplı bir 'su dünyası' bulundu. Kanadalı bir ekip ise aynı görüşte değil.
Artı Gerçek - Astronomlar, dünyadan yaklaşık 70 ışık yılı uzakta bulunan ve tamamen derin bir okyanusla kaplı olduğu düşünülen bir gezegeni keşfetti. Gezegenin, Dünya dışında yaşam veya yaşanabilir koşullar arayışındaki çalışmaları ilerletmesi bekleniyor.
NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu'yla yapılan gözlemler, çapı dünyanın iki katı olan gezegenin atmosferinde su buharının yanı sıra metan ve karbondioksit gazlarının kimyasal izlerini ortaya koydu. Cambridge Üniversitesi'nden araştırmacılara göre bu kimyasal karışım, bütün yüzeyi okyanusla kaplı bir 'su dünyası'na işaret ediyor olabilir.
Ancak araştırmacılar, olası okyanusun pek "ferahlatıcı" ve "davetkâr" olmadığını da vurguladı. Analizin başyazarlarından Prof. Nikku Madhusudhan, "Okyanusun sıcaklığı 100 derecenin üzerinde olabilir. Yüksek atmosferik basınç altında, bu kadar sıcak bir okyanus hâlâ sıvı olacaktır ama yaşanabilir olup olmadığı net değil" dedi.
Astronomers detect ‘waterworld with a boiling ocean’ in deep space https://t.co/2MmtgZkNhh
— Guardian news (@guardiannews) March 8, 2024
Ancak Astronomy and Astrophysics Letters dergisinde yayımlanan araştırma, bilim dünyasında tartışma yarattı. Zira, Güneş Sistemi'nin dışındaki aynı gezegen üzerinde kendi gözlemlerini gerçekleştiren "TOI-270 d" Kanadalı bir ekip ise okyanus iddiasına karşı çıktı. Aynı atmosferik kimyasalları tespit etmiş olsalar da, bu araştırma ekibinin yorumuna göre söz konusu gezegen sıvı haldeki su için çok sıcak. Onlara göre, gezegendeki sıcaklık yaklaşık 4 bin dereceyi buluyor. Bu nedenle de, söz konusu kimyasallar okyanus değil, kayalık bir yüzeyin üzerinde hidrojen ve su buharından oluşan son derece yoğun bir atmosfer anlamına geliyor.
James Webb Teleskopu, gezegenlerin atmosferlerindeki kimyasal elementlerin tespit edilebilmesine olanak tanıyacak şekilde görüntü alabiliyor. Astronomlar, buradan yola çıkarak söz konusu gezegenin yüzeyine ve yaşam olasılığına dair analizler yapabiliyor. (DIŞ HABERLER)