Coronavirus aşısındaki spekülatif 5G çip devresi paylaşımı viral oldu

Covid-19 aşısının içerisinde bulunduğu söylenen sözde 5G çipinin devre tasarımının aslında bir gitar pedalına ait olduğu ortaya çıktı.

Coronavirus aşısındaki spekülatif 5G çip devresi paylaşımı viral oldu

Coronavirus aşısı hakkında ortaya atılan spekülatif komplo teorilerinin en güçlülerinden biri de aşı ile birlikte beynimize çip takılacağı idi. Salgının insanları kontrol etmek ve daha yakından takip edebilmek için ortaya çıkarıldığı söylenirken, mesele bir şekilde 5G teknolojisine bağlanıyordu. Hatta ortalıkta aşı yokken İngiltere’de 5G baz istasyonları yakılıp yıkılmıştı.

Salgında en çok darbe alan ülkelerden İtalya’daki sosyal medya kullanıcıları, üzerinde "COVID-19 5G CHIP DIAGRAM" yani "COVID-19 5G ÇİP DEVRESİ" yazılı bir görselin ekran görüntülerini paylaşmaya başladılar. Hatta devre tasarımında "Confidental" yani "Gizli" ibaresinin de bulunduğu ve bir şekilde sızdırılıp bütün sırrın bozulduğu havası da yaratılmış durumda.

Elektronik ile hiç ilgisi olmayanları ilk görüşte kandırabilecek nitelikte olan bu görsel, aslında bir gitar pedalına ait. İtalyan bir Twitter kullanıcısı @mariofusco, paylaşımında "İtalya'da insanlar, Covid aşısına yerleştirilen 5G yongasının şeması olduğunu iddia ederek bu görseli paylaşmaya başladılar. Aslında bir gitar pedalının devresi ve onu Covid aşısına yerleştirmenin mükemmel bir fikir olduğuna inanıyorum." açıklamasi ile konuya açıklık getirdi. Ayrıca görüntüde yer alan "telegra.ph" adresi, düşünüldüğü gibi The Telegraph gazetesine ait değil, sadece online bir not alma uygulamasına ait.

Devre kartı üzerinde kırmızı renk ile yazılmış BASS, TREBLE, VOLUME, GAIN gibi ifadeler, elektronik gitarlara bağlanıp müzisyenlere sesi kontrol etme imkanı tanıyan pedallara ait bir devre. Gitar pedallarının da temel görevi kablosuz ağlara bağlanıp insanları takip etmek değil, sadece basit bir şekilde istenen sesi ve tonu elde etmek.

Diğer taraftan devre şemasında yer alan elektronik kompanentler, bir aşının içerisinde yer alabilecek, vücuda entegre edilip çalışmaya devam edecek bir çipte yer alacak kadar gelişmiş değil. Zira mikroçip ya da yonga olarak söz ettiğimiz bu gelişmiş elektronik devreler, milyonlarca transistörü, birbirleri ile haberleşme halinde olan pek çok ana birimi bünyelerinde barındırırlar. Şemada ise sadece dört adet transistör yer alıyor. (Webtekno)

Salgın Çip aşı koronavirüs corona