Elon Musk, OpenAI'yi asıl misyonundan vazgeçip kâr amacı güttüğü gerekçesiyle dava etti
Artı Gerçek - ABD'nin yüksek teknoloji devi ve eski adı Twitter olan X'in sahibi Elon Musk, ChatGPT'nin üreticisi OpenAI ve şirketin CEO'su Sam Altman'a, kar amacı gütmeden insanlığın yararına yapay zeka geliştirme yönündeki orijinal misyonlarını terk ettiklerini söyleyerek dava açtı.
Aslında OpenAI'nin kurucularından olan Elon Musk, kısmen Microsoft MSFT.O'nun sağladığı milyarlarca dolarlık fon sayesinde üretken yapay zekanın yüzü haline gelen şirketle yaşadığı anlaşmazlığı dün San Francisco'da açtığı davaya taşıdı.
'PARA KAZANMAYA ODAKLANARAK SÖZLEŞMEYİ İHLAL ETTİ'
Dünyanın en zengin kişisi, Sam Altman ile kurucu ortak Greg Brockman'ın kendisine başlangıçta açık kaynaklı, kar amacı gütmeyen bir şirket kurmak için başvurduğunu, ancak 2015 yılında kurulan girişimin artık para kazanmaya odaklandığını söyleyerek sözleşmenin ihlal edildiğini iddia etti.
Musk, mahkemeden, OpenAI'den araştırma ve teknolojisini kamuya sunmasını talep eden ve en gelişmiş yapay zeka modeli GPT-4 dahil varlıklarını Microsoft'un veya herhangi bir bireyin mali kazanımları için kullanmasını engelleyen karar çıkarmasını istedi.
Elektrikli araç üreticisi Tesla ile roket üreticisi SpaceX'i yöneten ve Ekim 2022'de Twitter'ı 44 milyar dolara satın alan Musk, yapay zeka konusunda düzenleme yapılması için birçok kez çağrıda bulundu.
'OPENAI'NİN DÜMENİ MİCROSOFT'TA'
2018 yılında OpenAI'nin yönetim kurulundan ayrılan ve Microsoft'un şirketle bağlarını sık sık eleştiren Musk, geçen yıl nisan ayında Tucker Carlson'a verdiği röportajda "Microsoft, bu noktada OpenAI'yi doğrudan kontrol etmese de şirket üzerine çok güçlü söz hakkına sahip" dedi.
YÖNETİM KURULU KAVGASIYLA GÜNDEM OLDU
Geçen yıl OpenAI yönetim kurulundaki kavganın, Sam Altman'ın aniden kovulması, hemen ardından geri çağrılması ve yeni bir geçici yönetim kurulu oluşturulmasıyla kapatılmasının ardından, şirketin ilişkileri ABD ve Britanya'da antitröst incelemesi altında.
Dün Washington Post, OpenAI'nin mart ayında yönetim kuruluna birkaç yeni üye atamayı planladığını yazdı. Microsoft, yönetim kurulunda oy hakkı olmayan bir gözlemci koltuğuna sahip olacağını söylemişti.
'ÇELME TAKAR AMA DEVİREMEZ'
Reuters'e konuşan hukuk uzmanları, anlaşmaya göre Musk'ın rızasını alamamanın OpenAI aleyhine sonuçlanabileceğini, ancak davanın sonucunu tahmin etmenin zor olduğunu söyledi.
Pioneer Legal'in ortağı Anupam Shukla, "Belirsiz potansiyel sonuçları olan karmaşık bir mesele" diyerek ekledi: "OpenAI'nin yapısının tamamen çözülmesini gerektirecek ölçüde geçersiz sayılması pek olası değil".
MUSK'IN RAKİP YAPAY ZEKASI 'MAKSİMUM GERÇEĞİN' PEŞİNDE
Musk, Google ve Microsoft gibi ABD'nin önde gelen teknoloji firmalarının bazılarından işe aldığı mühendislerden oluşturduğu ekiple xAI adında rakip bir yapay zeka çalışması başlattı.
OpenAI'ye meydan okuyamaya çalışan girişim, aralık ayında Musk'ın X'inin Premium+ aboneleri için ChatGPT rakibi Grok'u piyasaya sürdü. Musk, hedeflerini, "maksimum gerçeği arayan yapay zeka" olacağını söylediği şeyi yaratmayı hedefliyor.
GPT-4'TEN SONRASI TUFAN MI?
Yapay zekayı "iki ucu keskin kılıç" olarak niteleyen dünyanın en zengin kişisi, geçen yıl "insanlık ve toplum için büyük riskler" taşıdığı gerekçesiyle OpenAI'nin GPT-4'ünden daha güçlü sistemler geliştirilmesine 6 aylık ara verilmesi çağrısında bulunan yapay zeka uzmanları ve sektör yöneticileri arasında yer aldı.
TEKNOLOJİ DEVLERİ YAPAY ZEKA YARIŞINDA
İlk çıkışından bu yana şirketler tarafından belgeleri özetlemekten bilgisayar kodu yazmaya kadar çok çeşitli görevler için kullanılan ChatGPT, üretken yapay zekaya dayalı kendi girişimlerini başlatmak için Büyük Teknoloji şirketleri arasında bir yarış başlamasını tetikledi. (Reuters, Dış Haberler)