Güneş'in yüzeyinde dünyayı içine alacak büyüklükte lekeler var
Güneş'in yüzeyinde yeni tespit edilen yeni lekelerden kiminin boyutu, dünyayı yutacak büyüklükte.
Fotoğraf: Mehmet Ergün
Güneş'in yüzeyinde iki yeni devasa leke grubu ortaya çıktı. Gruplardaki bazı lekelerin boyutunun Dünya'dan büyük olduğu tespit edildi.
Söz konusu aktif gruplara AR2993 ve AR2994 adı verildi. Her grupta birden fazla Güneş lekesi bulunuyor.
Yıldızın en dış katmanında oluşan Güneş lekeleri, çeşitli patlamaların meydana geldiği aktif bölgeler diye tanımlanıyor.
Bunların sıcaklığı, çevrelerine kıyasla sıcaklığı daha düşük olduğundan karanlık lekeler olarak görülüyor.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, bu lekelerde meydana gelen patlamalar, uzaya radyoaktif parçacıkların savrulmasına neden oluyor. Güneş rüzgarı adı verilen bu parçacıklar, gezegenlere ve dolayısıyla Dünya'ya da yönelebiliyor.
GÜNEŞ FIRTINASI
Bu plazmalar, Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime girip, manyotesferde geçici bozulmalara yol açtığında Güneş fırtınası adını alıyor.
Uzmanlara göre Güneş fırtınaları radyo iletişimini, elektrik şebekelerini, navigasyon sinyallerini etkileyebiliyor. Ayrıca uzay araçları ve astronotlar için risk oluşturabiliyor.
'DAHA BÜYÜKLERİNİ GÖRECEĞİZ'
NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden Fizikçisi Dean Pesnell, "Önümüzdeki birkaç yıl içinde daha büyük aktif bölgeler göreceğimize eminim" diye konuştu.
Geçen hafta, Dünya başka bir Güneş lekesi grubuyla bağlantılı bir plazması fırtınasından kıl payı kurtulmuştu.
Janssens bir e-postada "Bu durum, güneş döngüsünün bu aşamasında tipiktir" ifadelerini kullandı:
Güneş döngüsü maksimuma doğru ilerlerken, giderek daha karmaşık leke bölgeleri görünür hale geliyor ve bu da daha sonra patlamalar üretebiliyor.
'GÜNEŞ HAREKETLİ BİR EVREDE'
Bilim insanları, Güneş'teki patlamaların birkaç yıl içinde giderek artacağını ve zirve noktasına ulaşacağını belirtiyor. Çünkü Güneş, şu anda hareketli bir evrede.
Yıldız her 11 yılda bir, sakin veya fırtınalı geçen bir döngüsünü tamamlıyor ve yenisini başlatıyor. Güneş'in 2019'da 25. döngüsüne girdiği biliniyor. Bu döngülerden sakin olanına, yani yıldızdaki patlamaların ve lekelerin minimum seviyeye indiği dönemlere "solar minimum" adı veriliyor.
Güneş lekelerinin arttığı ve patlamaların da sıklaştığı evrelerse "solar maksimum" diye adlandırılıyor.
2025'TE DÜNYAYI ETKİLEYEBİLİR
Uzmanlara göre yıldız şu anda hareketli bir dönemden geçiyor. Ancak henüz başında olduğu için 2022'nin çok şiddetli olaylara tanıklık etmeyeceği düşünülüyor.
2025'teyse solar maksimum evresi zirve noktasına ulaşacak. Bu nedenle bilim insanları özellikle 2025 civarında şiddetli patlamaların Dünya'yı etkilemesini bekliyor.