İki galaksinin etkileşimi görüntülendi
Avrupa Uzay Ajansı, böylesine dinamik şekilde etkileşime giren iki galaksinin görüntüsünün yakalanmasının nadir olduğunu açıkladı.
Foto: Avrupa Uzay Ajansı (ESA)
NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından kullanılan Hubble Uzay Teleskobu, kozmik malzemeyi daha küçük bir galaksiden (IC 1559) uzaklaştıran büyük bir galaksinin (NGC 169) görüntüsünü yakaladı.
Avrupa Uzay Ajansı (ESA) yaptığı açıklamada, bu tür etkileşimlerin yaygın olduğu bilinse de böylesine dinamik şekilde etkileşime giren iki galaksinin görüntüsünün yakalanmasının nadir olduğunu kaydetti.
Açıklamada, "Aslında süreç, yakalanan görüntüde eylem halinde görülebilir, iki galaksiyi gözle görülür şekilde birbirine bağlayan hassas madde akışları oluştu" ifadelerine yer verildi.
???? This NASA/ESA @HUBBLE_space Telescope image shows Arp 282, an interacting galaxy pair composed of galaxies NGC 169 (bottom) and IC 1559 (top) ???? https://t.co/Qf1fSjmZG2 pic.twitter.com/hjRsr32N4C
— ESA (@esa) February 7, 2022
TELESKOP, İKİ GALAKSİNİN ETKİLEŞİMİNİ 200 MİLYON IŞIK YILI UZAKTAN YAKALADI
Sputnik’in aktardığı habere göre söz konusu etkileşimin, teleskop sayesinde 200 milyon ışık yılı uzaklıktan göründüğü belirtildi.
En güçlü uzay teleskobu olarak bilinen Hubble tarafından, kozmik malzemeyi IC 1559 isimli küçük bir galaksiden uzaklaştıran NGC 169 adlı büyük galaksi görüntülendi.
NASA'nın, ESA ve Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü (STScl) ile ortaklaşa geliştirdiği Hubble Uzay Teleskobu, 1990'dan bu yana dünya yörüngesinde uzay gözlemleri yapıyor.