JUICE uzay aracı sekiz yıllık Jüpiter yolculuğuna başladı

Avrupa Uzay Ajansı'nın Jüpiter'in uydularında yaşama elverişli ortam bulunup bulunmadığını araştırmak için tasarladığı JUICE uzay aracı sekiz yıllık yolculuğuna başladı. Aracın 2034'te gezegenin uydularından Ganimedes'in yörüngesine girmesi bekleniyor.

JUICE uzay aracı sekiz yıllık Jüpiter yolculuğuna başladı

Artı Gerçek - Avrupa Uzay Ajansı'nın JUICE adlı uzay aracı sekiz yıllık uzay yolculuğuna başladı. Fransız Guyanası'ndaki uzay üssünden Ariane 5 roketiyle fırlatılan sondanın hedefinde, Jüpiter'in okyanus barındıran üç uydusu var. JUICE'un, Ganimedes, Callisto ve Europa'da koşulların mikroskobik organizmaların barınması için uygun olup olmadığını incelemesi bekleniyor. Fırlatma, dünkü 'yıldırım riski' nedeniyle bugün yapıldı.

BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRECEK

Gökbilimciler yaklaşık 95 uydusu olan Jüpiter'i kendi başına bir güneş sistemi olarak görüyor. JUICE'un daha önce hiçbir uzay aracının yapmadığını yaparak, Ganimedes adlı uydunun yörüngesine girmesi hedefleniyor. Ganimedes, Güneş'in yörüngesinde olsaydı, çapı Merkür'den daha büyük olduğu için bir gezegen olarak sınıflandırılacaktı.

BİLİNEN EN BÜYÜK UYDUYA GİDİYOR

1.6 milyar euro maliyetli (yaklaşık 33 milyar 600 milyon Türk Lirası) projeyle JUICE'un ilk olarak Callisto'nun 200 kilometre, Europa ve Ganimedes'in ise 400 kilometre yakınında uçması bekleniyor. Uzay aracı Jüpiter'in etrafında 35 tur attıktan sonra 2034'te Ganimedes'in yörüngesine girmek için frene basması bekleniyor. Güneş sisteminde bilinen 'en büyük uydu' olanGanimedes, kutup bölgelerindeki göz kamaştırıcı kutup ışıkları ve kendisine ait manyetik alanıyla öne çıkıyor. Bilim insanlarının detaylı veriler toplayabilmesi için uzay aracı, çeşitli kameralar, parçacık detektörleri, yüzey altı özelliklerini haritalamak ve hatta yüzey arazisinin üç boyutlu haritalarını çıkarmak için bir radarın da aralarında bulunduğu 10 farklı sistemi de beraberinde götürüyor. (DIŞ HABERLER)