Keşfedilen 4 ayaklı balinaya ölüm tanrısının adı verildi
Bilim insanları Phiomicetus anubis'in hayattayken muhtemelen besin zincirinin tepesindeki bir yırtıcı olduğunu söylüyor.
43 milyon önce yaşamış olan 4 ayakllı balina türü için bilim insanları Antik Mısır'ın ölüm tanrısına ithafen Phiomicetus anibus adını verdi. Keşifle ilgili bir makalenin başyazarı olan Abdullah Gohar "Yeni balina türü ve Mısır ve Afrika paleontolojisi için ciddi bir keşif" diye konuştu.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, bilim insanları yaklaşık 43 milyon yıl önce yaşamış yeni bir 4 ayaklı balina türü keşfetti.
Yaratığın kısmi bir fosili Mısır'ın Batı Çölü'nde bulundu ve kafatasının çakal başlı antik ölüm tanrısı Anubis'e benzemesi nedeniyle Phiomicetus anubis diye adlandırıldı.
Araştırmacılar bulguların, bilim insanlarının balinaların karadan denize geçişini anlamalarını sağlamak için kritik öneme sahip olduğunu söylüyor.
Su aygırları gibi balinalar da yaklaşık 50 milyon yıl önce dünya üzerinde yaşamış 4 ayaklı toynaklı hayvanlardan evrimleşti.
Fosil, amfibiden tamamen suda yaşayan hale geçişlerin ortasına düşen bir grup soyu tükenmiş balina olan Protocetidae'nin Afrika'daki en eski örneği.
Proceedings dergisinde yayımlanan, keşifle ilgili bir makalenin başyazarı olan Abdullah Gohar, Reuters'a, "Phiomicetus anubis, önemli bir yeni balina türü ve Mısır ve Afrika paleontolojisi için ciddi bir keşif" dedi.
Onun ortak yazarı Muhammed Sameh ise şimdiye kadar büyük ölçüde bir sır olarak kalan bu döneme ait balinaların "kısmen suda yaşayan timsah benzeri balinalardan tamamen suda yaşayan dev balinalara kadar çeşitlilik gösterdiğini" ekledi.
Araştırmacılar yaklaşık 3 metre boyunda ve yarım tondan fazla ağırlığa sahip Phiomicetus anubis'in hayattayken muhtemelen besin zincirinin tepesindeki bir yırtıcı olduğunu söylüyor.
Kalıntılar bir zamanlar denizlerle kaplı olan Batı Çölü'ndeki Fayum Çöküntüsü'nde yer alan Eosen kayaları içinden gün yüzüne çıkarıldı.
O günden beri fosil üzerindeki incelemeler, araştırmaların devam edeceği Mısır'ın batısındaki Mansura Üniversitesi Omurgalılar Paleontoloji Merkezi'nde sürüyor.