Pompeii yakınlarında yeni keşif: Köleler tarafından kullanılan yatak odası bulundu
İtalya'da arkeologlar Pompeii yakınlarında köleler tarafından kullanılan bir yatak odası kalıntılarına ulaştı. Odada fare ve sıçan kalıntılarına rastlanırken, herhangi zincir veya kilidin bulunmaması dikkat çekti.
Artı Gerçek - Arkeologlar, İtalya'nın Napoli kenti yakınlarındaki arkeolojik kalıntı sahası Pompeii yakınlarındaki bir Roma villasında köleler tarafından kullanıldığı neredeyse kesin olan küçük bir yatak odası keşfetti. Oda, yaklaşık 2.000 yıl önce Vezüv Yanardağı'nın volkanik patlamasıyla yerle bir olan Pompeii surlarının 600 metre kadar kuzeyindeki Civita Giuliana villasında bulundu. Söz konusu keşfin kölelerin antik dünyadaki sosyal statüsüne ışık tutması bekleniyor.
ODADA FARE VE SIÇAN KALINTILARI DA BULUNDU
Oda, sadece birinde şilte bulunan iki yatak, iki küçük dolap ve içinde iki fare ve bir sıçanın kalıntılarının bulunduğu bir dizi çömlek ve seramik kap içeriyordu. İtalya Kültür Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bu ayrıntılar, o dönemde toplumun alt kademelerinin içinde yaşadığı güvencesizlik ve kötü hijyen koşullarının bir kez daha altını çiziyor" dendi.
KÖLELERİ ZAPTEDECEK ZİNCİR VEYA KİLİT İZİNE RASTLANMADI
Vezüv Yanardağı'ndan gelen kaya parçaları, gaz ve külle kaplanan mobilya ve kumaş gibi malzemeler yıllar içinde çürümüş ve enkazda bir boşluk bırakmış. Ancak, bilim insanları alçı ile doldurdukları bu boşluğun yatak örtüsünün üzerinde kalan buruşuk bir battaniyenin dış hatlarını ortaya çıkardığını aktardı. Arkeologlar, neredeyse 2 bin yıl öncesine ait görüntünün bir fotoğraf karesini andırdığını dile getirdi. Pompeii Arkeoloji Parkı Müdürü Gabriel Zuchtriegel, "Görünüşe göre toplumsal kontrol, fiziksel engeller ve kısıtlamalardan ziyade, öncelikle hizmetkârlığın iç organizasyonu yoluyla uygulanıyordu" dedi. Çünkü bilim insanları, odanın sakinlerini zaptedecek herhangi bir ızgara, kilit ya da zincir izine rastlamadı.
'ARKEOLOJİK ÇALIŞMALAR İÇİN YENİ UFUKLAR AÇIYOR'
Arkeologlar, yataklardan birinin bir kısmının, soyguncular tarafından villanın başka bir bölümüne erişmek için kullanılan bir tünel tarafından tahrip edildiğini söyledi. Kültür Bakanı Gennaro Sangiuliano da bugün yaptığı açıklamada koruma ve araştırma çalışmalarının devam edeceğini söyledi ve "O dönemin maddi koşulları ve sosyal organizasyonu hakkında öğrendiklerimiz, tarihi ve arkeolojik çalışmalar için yeni ufuklar açıyor" diye ekledi.
MİLATTAN SONRA 79'DAKİ VOLKANİK PATLAMA ŞEHRİ YOK ETMİŞTİ
Pompeii ve çevresindeki kırsal alan, Vezüv Yanardağı'nın Milattan sonra 79 yılında patlamasıyla volkanik kül altında kalmış ve Avrupa'nın en büyük yanardağlarından birinin altında yaşadıklarını bilmeyen binlerce Romalı ölmüştü. Patlama, şehri kalın bir kül tabakası altına gömmüş, sakinlerinin ve binalarının çoğu bu sayede korunmuştu. Civita Giuliana villasındaki kazılar 1907-1908'den bu yana aralıklarla devam ediyor. (DIŞ HABERLER)
1700 yıllık 'Bereket Tanrıçası' Amasya Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmeye başlandı
Türkiye’nin su altı arkeoloji haritası çıkarılıyor