Amazon'un kayıp şehirleri lazer ışınlarıyla ortaya çıkarıldı

Amazon'un kayıp şehirleri lazer ışınlarıyla ortaya çıkarıldı
Arkeologlar, lazer ışınlarıyla yapılan yenilikçi bir araştırmayla Amazon bölgesinde yüzlerce yıl önce inşa edilmiş kayıp yerleşimleri ortaya çıkardı.

Arkeologlar yeni yaptıkları araştırmayla Amazon'un kayıp şehirlerini lazer ışınlarıyla ortaya çıkardı. Yapılan araştırmada bulunan bulgular MS 500 ve 1400 arasında Amazon havzasının Llanos de Mojos bölgesinde yaşayan gizemli Casarabe halkının düşünüldüğünden çok daha kalabalık olduğunu ve daha gelişmiş bir uygarlık kurduğunu gösteriyor.

‘CASARABE HALKININ İNŞA ETTİĞİ ŞEHİR SİSTEMİNİN KALINTILARI ORTAYA ÇIKTI’

Independent Türkçe' de yer alan haberde araştırmacılar, yoğun bitki örtüsünün altındaki arkeolojik yapıları ortaya çıkarmak için Amazon havzası üzerinde bir helikopter uçurdu. Hava aracına lazer darbeleri aracılığıyla bir nesnenin uzaklığını algılamaya yarayan LIDAR sistemi kuruldu. Her saniye binlerce kızılötesi lazer ışınının gönderildiği arazide İspanyol öncesi dönemde yaşamış Casarabe halkının inşa ettiği şehir sisteminin kalıntıları ortaya çıktı.

Bulgular, MS 500 ve 1400 arasında Amazon havzasının Llanos de Mojos bölgesinde yaşayan gizemli Casarabe halkının düşünüldüğünden çok daha kalabalık olduğunu ve daha gelişmiş bir uygarlık kurduğunu gösteriyor. Araştırmada keşfedilen yerleşimlerin merkezinin bugünkü Bolivya toprakları içinde yer alan, Cotoca ve Landívar diye adlandırılan iki bölge olduğu biliniyor. Lazer darbelerinin ortaya çıkardığı harita bu merkezlerin çeşitli yerleşimlerin kurulduğu birçok kanala ayrıldığını gösterdi.

‘DÜŞÜK YOĞUNLUKLU BİR TROPİKAL ŞEHİRCİLİK İNŞASI’

Hakemli bilimsel dergi Nature'da yayımlanan araştırmanın başyazarı ve Bonn'daki Alman Arkeoloji Enstitüsü'nde arkeolog Heiko Prümers, "Bir saatlik yürüyüşle başka bir yerleşim yerine gidebilirdiniz.  Bu da söz konusu bölgenin İspanyol öncesi zamanlarda nüfus açısından daha yoğun olduğunun işareti" ifadelerini kullandı.

Yerleşimlerin keşfedildiği bölge, Amazon havzasının güneybatısındaki tropikal bir savan. Bölgede hem yağışlı hem kurak mevsimler görülürken en kurak aylarda yağmura rastlanmıyor. Kasım ve nisan arasındaki yağışlı dönemde de bölgenin büyük kısmı aylarca sular altında kalıyor. Bu zorlu koşullara rağmen yeni keşifler, bölgenin İspanyol öncesi dönemde seyrek nüfuslu olduğu fikrini çürütüyor. Bunun yerine Casarabe halkının geniş bir alanda "düşük yoğunluklu bir tropikal şehircilik" inşa ettiğini gösteriyor.

‘CASARABE HALKININ DİNİ İNANÇLARI BİLİNMİYOR’

Prümers, daha küçük Casarabe yerleşimlerinin binlerce kişiye ev sahipliği yaptığını tahmin ediyor. "Yerleşim yerleri yollar ve geçitlerle birleştirilmişti. Cotoca ve Landívar'daki iki büyük bölge çevresinde kabaca eş merkezli daireler halinde inşa edilmişti" diyen Prümers, sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Bu bölgelerin gerçek boyutları ancak şimdi LIDAR sistemi tarafından ortaya çıkarılabildi."

Prümers ayrıca, bu eski halkın bölgedeki mevsimsel taşkınları kontrol etmek, mısır ve diğer mahsullerin yüksek alanlarda yetiştirilmesini sağlamak için şehircilik sistemleri kurduğunu belirtiyor. Buna göre Casarabe halkı için önemli bir protein kaynağı olduğu düşünülen balık çiftlikleri için de rezervuarlar kurulmuş olabilir.

Cotoca ve Landívar'ın merkezinde ise devasa piramitlerin tepesine toprak platformların yerleştirdiği tören alanlarının yer aldığı saptandı. Casarabe halkının dini inançları bilinmiyor. Ancak yeni çalışmada bu platformların ve piramitlerin Casarabe mezarlarıyla aynı yöne inşa edildiği ifade ediliyor.

 

Öne Çıkanlar